Din categoria alternativelor rapide la sarmale, pentru cine n-are timp, chef sau îndemnare să realizeze rulorile din frunze de varză cu carne, cea mai cunoscută este varza a la Cluj, dar există și această varză întreagă, umplută cu carne, pe care o putem prepara fără multe bătăi de cap.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
- articolul continuă mai jos -
Vom alege o varză medie, sănătoasă, îndesată, o spălăm bine și îi extragem cotorul. Ulterior începem să „forăm” în ea o cavernă în care vom introduce amestecul de carne. Nu e foarte simplă procedura, dar durează mai puțin decât împachetatul sarmalelor, foaie cu foaie. În plus, am avut ajutoare, mi-am pus soțul la muncă.

Ingrediente
1 varză medie
500 de gr de carne de porc
1 ceapă
50 de gr de orez
400 de gr de bulion de roșii
1 ligură de untură de porc sau 2-3 linguri de ulei de măsline
sare, piper, enibahar.
Fiecare pune ce condimente îi plac, cimbru, mărar etc.
Preparare varza umplută cu carne
Se scoate cotorul verzei cu un cuțit mic cu lamă dură. Se sapă în continuare în varză pentru a obține un spațiu destul de mare pentru a intra carnea. Cel mai ușor a fost de tăiat cu cuțitașul și apoi scos varza cu o lingură. Vara scoasă nu se aruncă, se toacă mărunt.
Se prepară carnea, exact ca la sarmale:

Se toacă ceapa mărunt, se călește în grăsime. Se adaugă și orezul și se mai călește câteva minute, amestacând să nu se prindă. Se lasă la răcit.
Se pune carnea într-un vas încăpător, se amestecă bine cu ceapa și orezul, sare, piper, enibahar, după gust și orice altceva obișnuiți să puneți la sarmale.
Se umple cavitatea din varză cu această compoziție.

Pe fundul cratiței se pun foile scoase din varză și tocate mărunt. Se așează varza deasupra și se toarnă bulionul, diluat cu apă. Eu am fiert o oră și jumătate la oala sub presiune. La oala normală, faceți ca la sarmale, 2 ore-2 ore jumătate. Am mai pus-o ulterior în cuptor vreo jumătate de oră la 200 de grade, să se rumenească deasupra.

Servire
Am tăiat varza felii și am servit-o cu smântână, ardei iute și pâine proaspătă.

Are gust de sarmale și se topește în gură. Dacă aveți timp înlocuiți pâinea cu mămăligă.
Poftă bună!