Odată cu sezonul mai rece crește și cererea de salate cu maioneză. Salata a la russe, în particular, este extrem de populară în Spania. Dar ce te faci că maioneza clasică sau maioneza cu usturoi au extrem de mult ulei și, totodată, un impresionant număr de calorii?
Vom prepara azi câteva variante de salată rusească, în afara celei clasice cu ton, a cărei rețetă o găsiți aici.
Salata rusească (ensaladilla rusa, în spaniolă) este populară, în principal, deoarece orice aliment, pe lângă legume, poate fi vedeta principală. Dacă ideea de cartof sau morcov sau mazăre nu vi se pare compatibilă cu dieta voastră, orice altă legumă este binevenită. Îi puteți pune carne, pește, creveți, șuncă etc.
Cât despre maioneză, nici ea nu este esențială în forma ei calorică, dar există rețete de maioneză cu puțin ulei.
Rețetă de maioneză cu ouă fierte și puțin ulei
2 ouă fierte
Sucul de la o jumătate de lămâie
Un praf de sare
2 linguri de ulei de măsline extravirgin
2 linguri de apă
Punem toate ingredientele în blender, mixăm la viteză maximă până are o structură de maioneză. O poți condimenta cu piper, chilli sau ierburi aromatice, usturoi. Poți înlocui complet uleiul cu iaurt grecesc sau brânză proaspătă cremă.
Și iată și variantele de salate:
Varianta 1 Cu sfeclă și ton
Ce ingrediente punem în ea: cartofi (2-3), morcovi (2), sfeclă roșie (1), 1 cutie de ton în apă, mazăre din conservă, ceapă cerde sau șalotă și maioneză dietetică.
Varianta 2: Cu avocado
Avem nevoie de 2 cartofi, 2 morcovi, 2 ouă fierte, 1 conservă mică de porumb, fasole neagră, 2-3 bucăți de gogoșar murat, măsline fără sâmburi. Și maioneză de avocado.
Ingrediente pentru maioneza de avocado:
½ avocado copt
brânză proaspătă sau 1 ou fiert
Sucul de la o jumătate de lămâie
Sare
2 linguri de ulei de măsline extravirgin
Amestecă în blender avocado, brânza proaspătă/oul fiert, zeama de lămâie, uleiul și sarea până obții o textură cremoasă. Poți pune ca la guacamole coriandru și ardei iute.
Varianta 3: Cu somon afumat
Punem la fiert 3 cartofi, 2 morcovi, 2 ouă. Mai avem nevoie de 150 de grame de somon afumat, măsline verzi fără sâmburi, maioneză.
În toate variantele, legumele se fierb, se curăță, se taie cubulețe, se amestecă și cu maioneza. Legumele din conservă sau măslinele se scurg bine de apă, la fel și murăturile care se taie mărunt. Se pun peste cele fierte. Salata se asezonează la final cu sare, piper, muștar, ierburi etc.