Celebra rețetă de osobuco de vițel (partea piciorului vacii, care se întinde de la gambă până la genunchiul animalului). Termenul „ossobuco” vine din italiană și înseamnă „Os cu gaură”, pentru că, dacă despărțim cuvântul în „osso” și „buco”, acesta înseamnă „os” și „gaură” sau „spațiu gol”.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
- articolul continuă mai jos -
Această rețetă cere carne, legume și vin de calitate. Și multă răbdare. Este mai bine să gătim la foc mic. Vor fi aproximativ două ore la foc mediu sau 30 de minute la o oală sub presiune. Ideal este să o facem la oală normală, pentru că ceea ce obținem prin fierbere lentă este greu de realizat cu o oală sub presiune.
Sosul se poate lăsa cu bucățele de legume sau se poate pasa cu blenderul. Eu le-am lăsat întregi, oricum în afară de morcovi totul s-a topit în sos.
Ingrediente din rețeta clasică de ossobuco

4 felii de ossobuco de vițel
2 cepe
1 morcov
1 praz
2-3 căței de usturoi
100 de gr de bulion de roșii sau 2 roșii coapte
1 pahar de vin roșu
Supă de carne (se adăuga pe parcurs, în funcție de cât de mult scade)
5 cuișoare
2 foi de dafin
Sare, piper
Făină (opțional)
Ulei de măsline extravirgin.
În plus eu am mai pus o pungă de 200 de gr de gnocchi proaspeți și un pumn de măsline kalamate.
Preparare ossobuco
Începem prin a face câteva tăieturi cu cuțitul pe marginea cărnii. Acest lucru se face pentru ca, la fiert, carnea să nu se deformeze și să rămână plată. Eu am uitat și s-a curbat.
Poți da feliile de carne de vițel prin făină. Eu nu le dau. Rumenește feliile de ossobuco la foc mare, în 2-3 linguri de ulei. După ce s-au rumenit pe ambele părți, le scoatem și le lăsăm deoparte.
Într-o cratiță mare, călim ceapa, usturoiul, prazul și morcovul. Tăiem morcovul și ceapa mai mare, usturoiul feliuțe, la fel și prazul (partea albă).
După ce legumele s-au călit, adăugăm roșiile decojite și fără semințe sau bulionul. Le mai călim încă aproximativ 5 minute.
Punem în cratiță carnea rumenită, un pahar de vin roșu, piper, foile de dafin și cuișoarele. Lăsăm alcoolul să se evapore, cam 3 minute la foc mare.
După ce alcoolul s-a evaporat, completăm cu supă de carne sau legume și lăsăm să fiarbă la foc mediu aproximativ 2 ore. La oala sub presiune se lasă jumătate de oră și nu se pune multă supă. Pe aragaz, dacă începe să scadă zeama, mai adăugați supă sau apă.
În paralel am fiert gnocchi conform indicațiilor de pe pungă și am dat un clocot măslinelor. Odată ossobuco terminat le-am adăugat pentru 2 minute în sos.
Am servit în farfurie adâncă, presărând puțin parmezan deasupra. Alături am pus piure de cartofi și pâine proaspătă (trebuie înmuiată în sos, pentru că e o bunătate).
Poftă bună!