Rețetele Juanitei: Limbă cu măsline/ Sosul îi dă toată savoarea/ Merge cu mămăligă sau o pâine caldă

limba cu masline Foto: G4Food

Partea neplăcută la această mâncărică este pregătirea: fierberea limbii.

Ingredientele de care avem nevoie la acest pas:

  • 1,5 kg limbă. Eu am pus de miel (se poate utiliza, evident, de porc sau de vită).
  • Legume (cam ce am avut prin frigider):
    • 3 morcovi;
    • 1 ceapă;
    • ¼ praz;
    • 1 tijă apio;
    • 2 căței de usturoi.
    • ¼ rădăcină țelină;
      Se mai pot pune, eu nu am avut:
    • 1 rădăcină de pătrunjel;
    • 1 rădăcină de păstârnac.
  • 2 frunze de dafin.
  • 1 lingură oțet.
  • Piper boabe.
  • Sare .
limba cu masline
Foto: G4Food

Se spală bine limbile. Se curăță și spală legumele. În oala sub presiune se pun toate ingredientele, se adaugă cca 2 litri de apă și se fierb 60 – 90 de minute, mai puțin timp este necesar pentru limbile de miel sau porc, mai mult pentru vită, până carnea este bine pătrunsă.

Odată limba fiartă, trecem la prepararea mâncării.

Ingrediente pentru mâncarea de limbă cu măsline:

  • Limbile fierte la pasul 1 se curăță de pieliță și se tăie cuburi de mărimea unei îmbucături.
  • 50 gr unt.
  • 50 gr făină.
  • 750 ml supă rezultată în urma pasului 1 (păstrați cel puțin un litru).
  • 400 gr roșii pasate.
  • 350 gr măsline fără sâmburi (de preferat negre sau kalamata).
limba cu masline
Foto: G4Food

Preparare

Se pornește de la un rântaș (roux, dacă vrem să fim fancy). Se topește untul la foc mediu (eventual adăugat puțin ulei de măsline pentru a evita arderea untului). Se adaugă făina dintr-o dată și se amestecă bine, să nu aibă cocoloașe.

Se reduce focul spre mic și se adaugă puțin câte puțin supa fierbinte, amestecând în continuare tot timpul, pană se ajunge la consistența de ciulama.

În acest moment se adaugă roșiile pasate și se drege din sare (nu prea multă, că vor veni și măslinele sărate, așa că mai degrabă sosul ar trebui să rămână un pic nesărat) și piper.

Se lasă sosul să fiarbă la foc mic 15 minute, după care se adaugă limbile tăiate și măslinele scurse bine. Se fierbe totul împreună încă 10 minute și gata.

limba cu masline
Foto: G4Food

Se poate servi cu piure de cartofi, orez fiert sau simplă, cu mămăligă sau pâine proaspătă alături, că are sos mult și gustos.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *