Rețetele Juanitei | 10 feluri de a prepara fasolea de post – opțiuni cu proteină vegetală pentru cei care nu consumă carne și produse animale în această perioadă

fasole Foto: Pexeles

Fasolea, ca și celelalte leguminoase, ar trebui să fie baza unei diete vegetariene sau de post. Mai mult decât restul legumelor, fasolea uscată este specifică postului românilor, dar vom vedea în continuare și alte rețete în afară de cele cunoscute, tradiționale. Pe lângă faptul că este sățioasă și plină de proteine, fasolea are și beneficii pentru sănătate.

Iată 10 feluri în care putem prepara fasolea uscată:

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

  1. Tradiționala iahnie de fasole. Exact ca în acestă rețetă, dar excluzând cârnații, vom prepara iahnia cu ulei și legume. Se toacă și se călesc legumele (ceapă, morcov), se pune fasolea la fiert cu sare, piper, dafin, cimbru, apoi se scade la cuptor.
  2. Ciorbă/supă de fasole. Aici este descrierea completă a preparării. Ca orice ciorbă va avea legume, eu pun și ardei, dovlecel, praz, pe lângă rădăcinoase și ceapă.
  3. Fasole bătută sau făcăluită. Fasolea se bate la blender cu usturoi, sare și piper și se acoperă cu ceapă caramelizată. Mai multe detalii aici. Există și opțiunea unor icre de fasole și nu, nu sunt acelaști lucru, icrele sunt o fasole trecută prin sită.
  4. Fasole a la jardinera. Este o mâncărică vegetariană spaniolă. V-am povestit deja despre năut a la jardinera. Înlocuim năutul cu fasole și obținem acest gustos preparat de post.
  5. Supă minestrone cu fasole roșie. Un preparat italian clasic, minestrone este ideal pentru post. Conține un buchet de legume, ceapă, praz, ardei, ciuoerci, cartofi, rădăcinoase, conopidă, dovlecel, varză și…fasole roșie. Dar variantele sunt infinite, italienii spun că există peste 1000 de variante de minestrone. Să le alegem pe cele cu fasole sau alte leguminoase de preferință.
  6. Tocană cu fasole, cartofi și orez. Este ca o iahnie clasică, dar vom pune și cartofi și orez. Mâncarea devine mai consistentă, dar în perioada de post chiar nu este o problemă.
  7. Salată de fasole albă. Doar cu ceapă și vinegretă sau „densă” este extrem de simplu de facut și ideală pentru un prânz sau o cină.
  8. Pasta e fagioli. O iahnie de fasole cu paste mici, este un preparat clasic italian, care va fi apreciat de toată familia. O preparăm ca pe orice iahnie și o completăm, amestecând pastele deja fierte.
  9. Fasole cu ciuperci. Aceeași combinație care reprezintă tocana (iahnia de fasole) capătă un gust diferit prin adăugarea de ciuperci, curățate, tăiate și trase în puțin ulei.
  10. Hummus de fasole. Hummusul este și el o variantă de cină/gustare rapid de preparat. Avem nevoie de pastă de tahini, ulei de măsline, sare, piper, sumac, suc de lămâie și bineînțeles, fasole. Se pun toate în blender și se obține o pastă untabilă delicioasă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *