Cafeaua cu ciuperci a devenit, de ceva timp, o băutură destul de mediatizată, datorită posibilelor beneficii pentru pierderea în greutate. Află, potrivit healthshots,com, dacă ar trebui să o încerci sau nu.
Ce este cafeaua cu ciuperci?
„Cafeaua cu ciuperci este un amestec de boabe de cafea măcinate și ciuperci medicinale sub formă de pulbere. Are gust de cafea obișnuită, dar cu o ușoară aromă de pământ, datorată extractelor de ciuperci”, spune nutriționista Archana Batra. Așadar, nu vei găsi ciuperci de tip button sau shiitake, folosite frecvent în prepararea unor mâncăruri delicioase, plutind în cana ta de cafea.
Cafeaua cu ciuperci folosește ciuperci medicinale precum:
- Chaga
- Reishi
- Coama leului (Lion’s mane)
- Cordyceps
Care sunt beneficiile consumului de cafea cu ciuperci?
Deși nu există prea multe cercetări disponibile privind beneficiile pentru sănătate ale cafelei cu ciuperci, există, totuși, dovezi care arată că ingredientele folosite în această băutură pot fi benefice.
Cafeaua cu ciuperci poate reduce anxietatea
„Ciuperci precum reishi ajută la promovarea relaxării și reducerea anxietății”, spune nutriționista. Într-o analiză din 2023, publicată în Psychiatry Research, cercetătorii au descoperit că un consum zilnic de cafea (2-3 căni de cafea măcinată sau cafea nesărată) a fost asociat cu un risc mai scăzut de anxietate. Un studiu din 2024, publicat în Integrative Medicine Research, a arătat că utilizarea pulberii de reishi a redus semnificativ oboseala și anxietatea.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
Cafeaua cu ciuperci poate îmbunătăți nivelul de energie
„Când cafeaua ta cu ciuperci conține cordyceps, aceasta poate îmbunătăți utilizarea oxigenului în corp și poate crește nivelul de energie”, spune Batra. Într-un studiu din 2021, publicat în Frontiers, s-a descoperit că ciupercile cordyceps pot fi un remediu eficient pentru oboseală și slăbiciune. Cercetătorii au constatat că ele ofereau un impuls de energie participanților la studiu. De asemenea, știm cu toții că banala cafeaua conține cofeină, un stimulent al sistemului nervos central, care combate oboseala și crește nivelul de energie, conform unui studiu publicat în StatPearls, în 2024.
Cafeaua cu ciuperci poate avea beneficii antiinflamatorii
Ciupercile medicinale au proprietăți antiinflamatorii, care sprijină bunăstarea generală. Chaga este una dintre ciupercile cu proprietăți antiinflamatorii, conform unui studiu publicat în revista Molecules, în 2022. „Inflamația cronică este legată de diverse condiții de sănătate, precum bolile de inimă și artrita, iar consumul de cafea cu ciuperci poate preveni aceste afecțiuni”, spune expertul.
Cafeaua cu ciuperci poate stimula funcțiile cognitive
Ciuperci precum coama leului (Lion’s mane) pot îmbunătăți funcțiile cognitive. Într-o analiză din 2024, publicată în Neuroscience & Biobehavioral Reviews, cercetătorii au constatat că ciuperca numită coama leului a ajutat la îmbunătățirea stării de spirit și a funcțiilor cognitive la persoanele de vârstă mijlocie și seniori. În ceea ce privește cafeaua, consumul acesteia poate ajuta la prevenirea declinului cognitiv, conform unui studiu din 2016, publicat în Practical Neurology.
Cafeaua cu ciuperci poate sprijini imunitatea
Ciuperci precum chaga și reishi sunt bogate în beta-glucani, fibre solubile cunoscute pentru întărirea sistemului imunitar. „Beta-glucanii activează celulele albe din sânge din corp și ajută la menținerea unei sănătăți optime prin combaterea infecțiilor”, spune expertul.
Cafeaua cu ciuperci poate ajuta la pierderea în greutate
Cafeaua cu ciuperci, mai ales cea cu reishi, poate ajuta la pierderea în greutate. Un studiu din 2023, publicat în Physiology & Behavior, a arătat că extractul de reishi poate promova pierderea în greutate. Un alt studiu, publicat în The American Journal of Clinical Nutrition, în 2023, a arătat că consumul a 1 cană de cafea pe zi a fost asociat cu o pierdere de 0,12 kg din greutate corporală în decurs de 4 ani.
Cafeaua cu ciuperci poate îmbunătăți calitatea somnului
„Această cafea conține mai puțină cofeină decât sortimentele de cafea obișnuite”, spune expertul. Această băutură este preparată cu jumătate cafea și jumătate pulbere de ciuperci, astfel că și cantitatea de cofeină este mai mică decât în cafeaua obișnuită. Consumul unei cantități mai mici de cofeină, mai ales seara, poate ajuta la o odihnă mai bună pe timp de noapte.
Cum să prepari cafea cu ciuperci?
- Această cafea se prepară la fel ca o cafea neagră obișnuită sau una cu lapte.
- Fierbe apă și toarn-o într-o cană.
- Adaugă puțină cafea măcinată și pulbere de ciuperci (raport 1:1) și amestecă bine.
- Dacă nu îți place gustul de pământ, poți adăuga puțin lapte în cafeaua de dimineață.
Care sunt efectele secundare ale consumului de cafea cu ciuperci?
- Întreruperi ale somnului: Această cafea are mai puțină cofeină. Totuși, dacă o consumi seara, cofeina poate afecta programul de somn.
- Reacții alergice: Este posibil să fii alergic la ciuperci, așa că este posibil să experimentezi mâncărimi și umflături la nivelul buzelor.
- Poate duce la sângerări: Ciuperci precum reishi pot crește riscul de sângerare, mai ales atunci când sunt luate împreună cu anticoagulante.
Cafeaua cu ciuperci poate fi o alternativă grozavă la cafeaua obișnuită, când vine vorba de experimentare. Totuși, în ceea ce privește beneficiile pentru sănătate ale acestei băuturi, este nevoie de mai multe cercetări. Dacă suferi de orice afecțiuni medicale subiacente, te sfătuim să consulți medicul înainte de a include această băutură în dietă.