Ce mâncăm ne definește și, în multe cazuri, ne poate îmbolnăvi, dacă nu chiar ucide. Alimentația este și cauza apariției multor cazuri de diabet zaharat tip 2. Statisticile estimează că aproximativ două milioane de români suferă de diabet.
Diabetul zaharat este o boala cronică, necontagioasă, ce apare în situațiile în care pancreasul nu mai poate produce suficientă insulină sau nu produce deloc, sau atunci când organismul este în imposibilitatea de a utiliza eficient insulina.
Lăsată netratată, această boală poate dezvolta complicații serioase, precum insuficiența renală, afecțiuni oftalmologice ce pot evolua până la instalarea orbirii, dar și paradontoză și probleme ale circulației sanguine. În fapt, un diabet scăpat de sub control poate duce chiar la deces.
Ce rol are insulina
Insulina este un hormon produs de pancreas cu rol decisiv în trecerea în circulația sanguină a glucozei provenite din alimentele pe care le mâncăm. Practic, insulina ajută glucoza să intre în celule. Din punct de vedere biochimic, glucoza este principala sursă de energie pentru celulele corpului uman.
Ce este postul intermitent și cum i-ar putea ajuta el pe diabetici
Postul intermitent înseamnă limitarea în timp a perioadelor din cursul unei zile în care aveți voie să mâncați. Practic, vă împarte ziua/săptămâna în intervale bine stabilite în care să mâncați și în care să țineți post. Evident, veți mânca mai puțin decât de obicei și veți exclude total băuturile alcoolice. De asemenea, în diabet, este interzis fumatul. În schimb, aveți liber la consumul de apă, cafea, ceai neîndulcit etc.
Potrivit Diabetes.org.uk, puteți opta pentru post intermitent cu ferestre de 8-12 ore între mese. Însă, atunci când mâncați, meniul trebuie să includă alimente hrănitoare și multe fructe și legume, astfel încât să vă asigurați că organismul primește nutrienții necesari unei bune funcționări. Prin urmare, postul intermitent vă ajută să slăbiți, lucru dovedit a fi eficient în tratarea diabetului de tip 2, și contribuie decisiv la normalizarea nivelul de zahăr din sânge (glicemia).
Semne ale diabetului:
– urinări frecvente, mai ales noaptea
– mâini și picioare amorțite
– sete excesivă
– foame excesivă și intensă
– vindecarea lentă a rănilor
– tulburări de vedere
– pete maronii apărute pe piele
– slăbire inexplicabilă
– oboseală cronică
Alimente interzise în diabet:
- zahăr (zahăr procesat, pâine, biscuiți, dulciuri, produse de patiserie)
- fructe foarte dulci
- sucuri de fructe, naturale sau ambalate
- mezeluri conserve
- cartofi
Alimente premise în diabet:
- brânză feta, caș și urdă
- pește
- carne de pui/vită fiartă sau la grătar
- nuci
- semințe de in, chia și dovleac
- legume (ardei gras, spanac, kale, broccoli, varză, roșii, dovlecei, conopidă, broccoli)
- ouă (fierte, poșate)
- lactate cu puțin grăsimi
Monitorizarea glicemiei previne complicațiile
Pe lângă respectarea dietei recomandate de medicul diabetolog, monitorizarea nivelului zahărului din sânge (glicemia) este cheia gestionării diabetului zaharat. Practic, în funcție de valorile glicemiei se reglează programul meselor, activitatea fizică, dar și momentul în care se administrează tratamentul, indiferent dacă este vorba despre insulină sau pastile.
Persoanele care respectă dieta și tratamentul își pot menține glicemia în limite normale sau cât mai aproape de normal, amânând, astfel, apariția complicațiilor diabetului zaharat de tip 2.
Am prediabet și țin post intermitent de 16 ore de două luni cu regimul indicat…De ce glicerina luare dimineata este mai mare decât înainte de p0st?