Tania Fântână, nutriționist: Este postul intermitent recomandat pentru tinerii sub 20 ani sau copii?

nutritionist, post intermitent, adolescenti, copii

Multe mai rămân încă de studiat în ceea ce privește postul intermitent. Faptul că nu există studii efectuate pe termen lung ne face să fim prudenți în a emite concluzii definitive privind această metodă de a ne hrăni.

Nu au fost efectuate studii pe copii sau adolescenți pentru a vedea ce avantaje și dezavantaje ar prezenta acest mod de alimentație. Dar, din datele de care dispunem până acum, postul intermitent nu este recomandat pentru următoarele categorii de persoane: persoanele în creștere, diabeticii, celor cu o istorie de tulburări de alimentație, gravidelor, femeilor care alăptează.

În ceea ce privește alimentația adolescenților, ghidurile internaționale de nutriție cad la înțelegere asupra următoarelor aspecte:

  • Adolescenții care iau micul dejun acasă au rezultate mai bune la școală prin prisma faptului că sunt mai atenți și activi la clase.
  • Mesele în familie sunt considerate prilejuri foarte bune de socializare și împrietenire a tinerilor cu mâncarea pregătită în casă, întărind legăturile în familie.
  • Băuturile, sucurile carbogazoase, cu zahăr, contribuie semnificativ la instalarea obezității încă de la vârste fragede.
  • Gustările de tip snacksuri, chipsuri, făinoase sub toate formele mâncate între mese sau ca înlocuitori de mese vin cu aport mare de calorii, contribuind la îngrășare.
  • Gustările de tipul fructelor mâncate între mesele principale țin foamea sub control și ajută ca aportul energetic la următoarea masă principală să nu fie unul exagerat, peste necesarul organismului.
  • Mâncatul conștient, cu intenție și atenție asupra mâncării, este iarăși un factor care contribuie la instalarea unor obiceiuri sănătoase în familie încă de la vârste fragede.
  • Mișcarea reprezintă un element esențial pentru dezvoltarea armonioasă a copiilor. Reduce greutatea suplimentară și obezitatea și crește forța musculară, contribuie la menținerea atenției sporite la clase. Minim 60 de minute pe zi de mișcare ar fi o recomandare minimă pentru cei mici.
  • 80% din adolescenții supraponderali sau obezi devin persoane mature cu probleme de greutate.

Dezvoltarea adipocitelor încă de la vârste fragede contribuie la îngrășarea mult mai rapidă la vârsta adultă. Încă un motiv în plus pentru a lupta împotriva obezității infantile.

Cât privește postul intermitent, este important nu numai ce mâncăm, dar și când mâncăm. Limitarea consumului de alimente și băutură spre seara are efecte bune asupra controlului glicemiei și kilogramelor noastre. Dacă limităm ora ultimei mese la ora 20, până a doua zi de dimineață la ora 8 când mâncăm micul dejun avem deja 12 ore de post. Dacă micul nostru dejun este la ora 6, putem mânca ultima masă la ora 18 pentru a beneficia de aceeași fereastră alimentară de 12 ore, considerată benefică pentru sănătatea noastră.

În ceea ce îi privește pe copii și adolescenți, mult mai activi decât noi adulții și cu necesar metabolic mult crescut nouă datorită procesului de creștere în care se află, se consideră că momentul somnului nocturn este unul îndeajuns pentru repausul alimentar.

Referitor la slăbitul adolescenților, am lucrat de-a lungul anilor cu rezultate foarte bine pe meniuri diversificate, cu mâncare sănătoasă, cu aport alimentar provenit de la 3 mese principale și 1-2 gustări, cu ore petrecute afară la joacă sau pe bicicletă sau la diverse sporturi, cu echipa formată din părinți și bunici care vorbeau toți aceeași limbă în ceea ce privește mesele. Rezultatele sunt mai mult decât satisfăcătoare și pe lângă adolescentul care slăbea, slăbeau și ceilalți membri ai familiei.

Un adolescent obez dezvoltă încă de la o vârstă fragedă tot spectrul afecțiunilor ce țin de sindromul metabolic adult: rezistență la insulină, valori crescute de tensiune arterială, exces de grăsime abdominală, valori crescute ale colesterolului rău și scăzute ale celui bun. Dacă pe lângă riscul crescut de a dezvolta boli grave asociem și izolarea socială, stima de sine scăzută și anxietatea sau depresia, cred că adunăm suficiente motive pentru a lua măsuri înainte de a fi prea târziu.

Cred că dacă avem în grijă un copil sau adolescent cu probleme de greutate cel mai bun lucru pentru toată familia este să apelăm la un specialist care în urma unei discuții ample poate găsi soluții de a contracara această tendință de creștere în greutate și poate să ofere și un meniu concret de urmat. Nu încercați să „rezolvați” voi problema pe baza informațiilor găsite pe internet sau folosind diete urmate ca să slăbiți. O autoritate din afara familiei va avea cu siguranță mai mult succes în negocierea meselor decât voi și asta o să vă aducă mai rapid succesul.

Vezi aici podcasturile G4Media „Fântâna de sănătate” cu Tania Fântână

Citește și: Tania Fântână, nutriționist: Cum citești etichetele produselor și la ce trebuie să te uiți cu atenție / Sfat sănătos: Cea mai mare pondere în cumpărăturile voastre să o aibă materiile prime, nu produsele gata preparate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *