Polonia se va opune tratatului de liber schimb al Uniunii Europene cu ţările din Mercosur / Fermierii polonezi au anunţat o nouă blocadă a punctului de trecere a frontierei de la graniţa cu Ucraina

mercosur Sursa foto: Flickr

Polonia se va opune tratatului de liber schimb al Uniunii Europene cu ţările din Mercosur, a declarat vineri un vicepremier polonez, decizia finală urmând să fie luată săptămâna viitoare, transmite AFP, transmite Agerpres.

Contururile unui acord între Uniunea Europeană şi Mercosur, alcătuit din Argentina, Brazilia, Paraguay şi Uruguay, au fost convenite în 2019, dar unele ţări UE, printre care Franţa, se opun, temându-se că le-ar afecta sectoarele agricole.

„Polonia nu va sprijini acest acord, aceasta este rezoluţia pe care vrem să o adoptăm în cadrul guvernului”, care urmează să se întâlnească marţi, a declarat Wladyslaw Kosiniak-Kamysz, ministrul apărării şi preşedinte al Partidului Ţărănesc Polonez (PSL), membru al coaliţiei de guvernământ.

Vezi detalii

Fermierii polonezi au anunţat pentru sâmbătă o nouă blocadă a punctului de trecere a frontierei de la graniţa cu Ucraina

Tot vineri, ministrul polonez al agriculturii şi-a reiterat opoziţia faţă de acest acord în timpul unei întâlniri cu omologul său francez, la Varşovia.

„Nu credem că va fi o poziţie (guvernamentală) alta decât una negativă”, a declarat ministrul polonez al agriculturii, Czeslaw Siekierski, după discuţiile de la Varşovia.

Fermierii polonezi au anunţat pentru sâmbătă o nouă blocadă a punctului de trecere a frontierei Medyka, de la graniţa cu Ucraina, invocând acordul Mercosur printre principalele motive ale protestului lor.

Ministrul francez al agriculturii, Annie Genevard, a subliniat, la rândul său, că pieţele naţionale şi piaţa europeană sunt “concurate din ce în ce mai mult de producţiile din afara Uniunii Europene şi trebuie să protejăm suveranitatea alimentară a Europei”.

„Depinde de puterea noastră”, a subliniat ea.

Franţa speră să mobilizeze alte ţări europene pentru a obţine o minoritate de blocaj în cadrul Consiliului UE, care reuneşte cele 27 de state membre şi al cărui acord este necesar după încheierea negocierilor.

Comisia Europeană încă negociază acest acord, în numele statelor membre, dar nu îşi ascunde intenţia de a ajunge la o încheiere a negocierilor până la sfârşitul anului.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *