Poate fi mierea o alternativă sănătoasă la zahăr? / Tania Fântână (nutriționist): „Mierea crește glicemia aproape ca zahărul, deci pericolul cel mai mare asupra sănătății nu este eliminat”

Nutriționistul Tania Fântână / Sursa foto: G4Food Nutriționistul Tania Fântână / Sursa foto: G4Food

Despre miere se scriu foarte multe lucruri. Unele destul de romanțate, iar altele reale, adevărate.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

- articolul continuă mai jos -

Din punct de vedere nutrițional, mierea este folosită pentru a înlocui zahărul, fie în ceaiuri, cafea sau deserturi, fie pur și simplu ca remediu atunci când ne doare gâtul.

Ne place tuturor gustul ei dulce, textura plină, consistența și aroma ei. Există multe tipuri de miere din care putem alege, fiecare cu textura ei și, mai ales, aroma.

Ce conține mierea?

Aproximativ 80% zaharuri simple (glucoză, fructoză).

Restul: apă, enzime, aminoacizi, polifenoli, minerale (potasiu, zinc, fier), vitamine în cantități mici.

Are indice glicemic între 50–70, în funcție de sursă, așadar indice glicemic mare.

Pe lângă ce ni se tot promovează, că e medicament, că vindecă orice boală, este un aliment foarte dulce, cu conținut majoritar de carbohidrați.

Dacă ne punem întrebarea ce să adăugăm într-o cană de ceai nu foarte fierbinte, atunci, cu siguranță, mierea este o soluție mai bună decât zahărul. Dar acea cană cu ceai nu capătă însușiri supranaturale, ci a fost îndulcită cu o substanță naturală, mai puțin procesată ca zahărul și fără potențial proinflamator ca acesta.

Nu adăugați miere în lichide fierbinți (temperatură peste 40 de grade) dacă vreți să beneficiați de enzimele din ea și de caracterul ei „viu”.

Cantitatea de consum este de 1–2 lingurițe pe zi. O puteți adăuga în limonadă, de exemplu, în locul zahărului, sau într-un iaurt grecesc cu câteva bucăți de nucă.

Pot diabeticii consuma miere?

Cu mare precauție și niciodată pe stomacul gol, înainte de a mânca dimineața.

Mierea crește glicemia aproape ca zahărul, deci pericolul cel mai mare asupra sănătății voastre nu este eliminat prin consumul mierii și nu al zahărului.

Uneori e percepută ca „mai bună” pentru că are fructoză și enzime – dar efectul glicemic e semnificativ.
Doar cu acordul medicului/nutriționistului, în cantitate mică (1 linguriță, ocazional), și întotdeauna în combinație cu proteine sau grăsimi (pentru a încetini absorbția).

Exclus gătit biscuiți, plăcinte și prăjituri cu miere în loc de zahăr și mâncat lejer, fără atenție la gramaj și combinații.

Copiilor mici, sugarilor, celor până în 1 an sau chiar 2 ani le este interzis consumul mierii, întrucât este un aliment crud și poate fi contaminat cu diverși spori periculoși pentru cei mici (Clostridium botulinum – risc de botulism infantil).

3 deserturi de vară cu miere (simple și sănătoase)

1. Iaurt grecesc cu miere, nuci și fructe

Iaurt grecesc scurs bine de zer, 1 linguriță de miere, 1 lingură nuci crude, afine, cireșe sau caise.

Probabil cea mai simplă formă de desert ce se vrea sofisticat.

Gustos, cremos, bogat în proteine și grăsimi bune. Înlocuiește cu succes tânjitul după o prăjitură deosebită de cofetărie, dar nu are atâta zahăr, atâtea calorii și se face pe loc, acasă, din ingrediente pe care le avem cu toții în bucătărie.

2. Piersici la grătar cu miere și mentă

Taie piersici în jumătăți, pune-le pe grătar 2–3 minute.

Stropește cu miere și adaugă frunze de mentă și iaurt rece. Ce desert mai minunat într-o zi toridă de vară?

3. Batoane raw cu fulgi, miere și unt de arahide

Amestecă: 1 cană fulgi de ovăz + 2 linguri miere + 2 linguri unt de arahide + 1 linguriță semințe de chia sau orice alte semințe pe care le aveți prin bucătărie.

Pune în formă, lasă la rece 2 h. Se taie ca batoane sau, dacă vreți să vă jucați cu cei mici acasă, folosiți formele pe care le aveți la îndemână.

Așadar, păstrați un borcan de miere în cămara voastră, dar nu abuzați de el zilnic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *