Poate consumul de iaurt reduce cu adevărat riscul de diabet?

iaurt, aditivi alimentari, biscuiti Sursa Foto: Facebook

Ar putea o simplă capsulă de frigider să ajute la prevenirea diabetului de tip 2? Producătorii de produse alimentare pot acum să afirme că iaurtul reduce riscul acestei boli cronice, conform unei noi decizii a Food and Drug Administration (FDA), transmite Health.com

Începând cu 1 martie 2024, FDA a anunțat că nu se opune utilizării anumitor mențiuni de sănătate calificate în legătură cu consumul de iaurt și reducerea riscului de diabet de tip 2, atât timp cât acestea sunt formulate astfel încât să nu inducă în eroare consumatorii. Cele două mențiuni permise acum includ:

  • “Consumul de iaurt în mod regulat, cel puțin 2 pahare (3 porții) pe săptămână, poate reduce riscul de diabet de tip 2″. FDA a concluzionat că există informații limitate care să susțină această afirmație”.
  • “Consumul regulat de iaurt, cel puțin 2 cești (3 porții) pe săptămână, poate reduce riscul de diabet de tip 2, conform unor dovezi științifice limitate.”

Dar ce este mai exact o mențiune de sănătate “calificată”?

“FDA consideră că o mențiune de sănătate calificată este o mențiune care este susținută de dovezi științifice, dar care nu atinge standardul de “acord științific semnificativ” (SSA)”, a declarat pentru Health Dieteticianul înregistrat și educatorul în diabet Erin Palinski-Wade, RD, CDCES, autorul cărții 2 Day Diabetes Diet, a declarat pentru Health.

În timp ce standardul SSA necesită studii bine concepute și un consens între oamenii de știință cu privire la impactul unui aliment asupra sănătății, o mențiune de sănătate calificată nu necesită acest tip de sprijin extins. Din acest motiv, FDA impune o formulare specifică în jurul acestor afirmații.

Având în vedere această semantică, unii sunt îngrijorați de faptul că această nouă hotărâre ar putea determina consumatorii să creadă în mod eronat că iaurtul este un remediu magic pentru diabetul de tip 2.

“Ar putea fi înșelător pentru consumatori să creadă că iaurtul ar putea fi o “soluție rapidă” pentru glicemia lor”, a declarat pentru Health Caroline Thomason, RD, CDCES, dietetician și educator în diabet în practica privată din Washington, DC. Cu siguranță nu este cazul, deoarece nu toate iaurturile sunt ideale pentru menținerea unei glicemii constante, a spus ea. Cu toate acestea, unele cercetări privind iaurtul și diabetul de tip 2 sunt promițătoare.

Mai jos, ne uităm dacă o porție de iaurt din două în două zile ar putea într-adevăr să țină diabetul la distanță.

Cum a apărut cererea calificată pentru sănătate

Aprobarea declarațiilor privind iaurtul și diabetul este o evoluție care a durat ani de zile.

În 2018, Danone North America (ale cărei filiale includeau iaurturile Dannon, Activia și Silk) a înaintat o petiție către FDA prin care solicita aprobarea de a-și comercializa produsele ca reducând riscul de risc de diabet de tip 2.

Petiția a evidențiat legăturile bazate pe dovezi ale iaurtului cu o incidență mai mică a diabetului de tip 2. De asemenea, aceasta a subliniat faptul că unele cercetări au asociat iaurtul ca aliment întreg (mai degrabă decât doar nutrienții săi individuali) cu un risc mai scăzut de diabet de tip 2.

În următorii câțiva ani, FDA a luat în considerare aceste dovezi, concluzionând în cele din urmă că “unele dovezi credibile” susțin o relație inversă între consumul de iaurt și riscul de diabet (deși a remarcat că “dovezile sunt limitate.”) Astfel, s-a născut o mențiune de sănătate calificată.

Consumul de iaurt previne cu adevărat diabetul de tip 2?

Iaurtul este cunoscut de mult timp ca fiind un aliment sănătos pentru conținutul său ridicat de probiotice și proteine. Este posibil ca acești nutrienți să se traducă prin reducerea riscului de diabet de tip 2.

“Ca sursă de proteine, iaurtul ajută la reglarea glicemiei și poate ajuta la reglarea semnelor de foame mai târziu în cursul zilei, mai ales dacă este consumat la micul dejun”, a declarat Thomason.

Probioticele, pe de altă parte, ar putea fi un tratament terapeutic pentru diabetul de tip 2 pentru capacitatea lor de a reduce inflamația, potrivit unei cercetări din 2023.2

După cum a subliniat Danone, mai multe studii au analizat, de asemenea, efectele pe care iaurtul le are asupra diabetului de tip 2, ca aliment integral.

O analiză din 2022 în The Journal of Dairy Science, de exemplu, a constatat că majoritatea studiilor de cohortă au arătat că produsele lactate fermentate au avut efecte protectoare împotriva dezvoltării diabetului.3 Printre alimentele care au protejat împotriva bolii, iaurtul a fost cel mai consistent. Iar un studiu din 2017 din Journal of Nutrition a concluzionat că, în contextul unei diete sănătoase mai largi, iaurtul ar putea reduce riscul de diabet de tip 2 la adulții sănătoși și la adulții în vârstă cu risc cardiovascular ridicat.4

Pe de altă parte, nu toate cercetările sunt la fel de impresionante. O meta-analiză din 2019 în Nutrients a constatat că iaurtul probiotic nu a avut efecte asupra glicemiei la post, a insulinei la post sau a rezistenței la insulină.5 Iar unele iaurturi ar putea fi chiar dăunătoare pentru persoanele cu (sau cu risc de) diabet de tip 2, a spus Palinski-Wade. “Multe iaurturi de pe piață sunt îndulcite cu cantități mari de zahăr adăugat, ceea ce poate avea un impact negativ asupra glicemiei.”

Alegerea unui iaurt sănătos

Pentru a face o alegere inteligentă pentru zahărul din sânge, cel mai bine este să nu luați orice iaurt de pe raft.

“Când vine vorba de a aduce beneficii pentru zahărul din sânge și diabet, iaurtul neîndulcit cu culturi active vii (probiotice) poate oferi cele mai mari beneficii”, a recomandat Palinski-Wade. Ea a încurajat căutarea unui iaurt bogat în proteine (cum ar fi iaurtul grecesc simplu) pentru a echilibra zahărul din sânge și a regla apetitul.

Totuși, dacă vă este cu adevărat poftă de aromă, nu sunteți lipsit de opțiuni. “Puteți căuta opțiuni aromate care nu au zahăr adăugat sau varietăți fără zahăr”, a sugerat Thomason. “În timp ce acestea sunt adesea îndulcite cu îndulcitori artificiali sau cu ingrediente precum Stevia, nu vă vor crește glicemia contribuind la zahărul adăugat în ziua dumneavoastră.”

Cum să previi diabetul de tip 2 cu alte opțiuni de dietă

Iaurtul poate avea beneficii pentru glicemie, dar este departe de a fi singurul aliment care ar putea ajuta la prevenirea diabetului de tip 2. Potrivit lui Palinski-Wade, alimente precum fructele de pădure, fasolea, lintea, migdalele și avocado, toate stabilizează nivelul glucozei.

În general, o dietă antiinflamatorie, cum ar fi dieta mediteraneană sau DASH, ar putea ține și ea sub control glicemia. Potrivit Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC), alimentația în stil mediteranean are beneficii precum îmbunătățirea nivelului hemoglobinei A1C și a nivelului de colesterol.6

Desigur, dacă vă place iaurtul, nu ezitați să îl includeți ca o gustare prietenoasă cu diabetul, cu condiția să fie sărac în zahăr și bogat în proteine. “Dacă aveți deja diabet”, a spus Thomason, “iaurtul vă poate ajuta să vă gestionați glicemia și vă oferă o doză sănătoasă de proteine și probiotice care promovează intestinul.”

Sursa Foto: Facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *