Pentru duminică la prânz, când prietenii sau familia vin la masă, ne putem gândi la un platou mare pe care să punem mai multe feluri de gustărele. Pentru cine iubește Spania și bucătăria iberică, le numim tapas și ne aduc mai aproape plajele însorite, cerul albastru al Mediteranei și ritmurile de flamenco.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
- articolul continuă mai jos -
Cum preparăm un platou de tapas?
Ce sunt tapas? Gustărele, ciuguleli, cum zice românul. Doar ca spre deosebire pe platourile noastre mari cu gustări, tapas sunt porții mici din care fiecare mesean să ia doar una-două guri. Așa că te duci la restaurant, căci toate au cel puțin șase-șapte-zece feluri de tapas și ceri din toate câte una și toți din jurul mesei gustă câte puțin. Poți aduce o astfel de ofertă – fără prea multe complicații – și pe masa de duminică a familiei.
De unde vine denumirea de tapas? De la tapa, tapar, care în spaniolă înseamnă capac și a acoperi. Se zice că în vremuri vechi când orașele erau pline de muște, în localuri cana de vin se acoperea cu o bucată de brânză sau jamon. De aici ar fi apărut obiceiul de a pune ceva de mâncare lângă băutură și li s-a spus tapas, ceea ce acoperă băutura. Am auzit și varianta că odată ce mâncarea era gata, gospodinele puneau puțin pe capacul oalei ca să se răcească și să poată gusta și așa cuvântului tapa = capac i s-a dat o faimoasă întrebuințare.
Ce punem pe un platou de tapas?
Cartofi prăjiți cu alioli și sos de roșii ori ardei – Se curăță și se taie cartofii în cuburi. Alege cartofi albi sau cu coajă roșie. Soiul mai galben este mai făinos și mai potrivit pentru piure sau garnituri. Taie cartofii cât mai egali. Astfel se vor prăji uniform. Lasă cartofi tăiați minim o oră în apă. Astfel se va extrage amidonul din ei. Se pun apoi pe un șervet de bucătărie și se tamponează bine până sunt complet uscați. Cartofii NU se sărează înainte de a-i prăji. Se încinge uleiul la 160 de gr, o cantitate suficientă pentru a acoperi complet cartofii. Se pun cartofii în uleiul încins. Se prăjesc astfel cam 5 minute. Se scot cartofii și se lasă la răcit pe un grătar. Se încinge uleiul la 190 de gr și se mai pun la prăjit încă 2-3 minute. Se scot din nou pe un grătar și se tamponează cu un șervețel. Abia acum se sărează. Adaugă-le un topping de alioli și un sos de ardei sau roșii.
Creveți cu sos de usturoi – Se taie mărunt usturoiul, se prăjește în câteva linguri de ulei încins, se pune și boia dulce, cu grijă să nu se ardă nici unul, nici alta. Se adaugă creveții. Nu-i prăjiți mai mult de un minut pe fiecare parte ca să rămână suculenți.
Calamari pane – Calamarii, dacă sunt proaspeți, se curăță, se taie în rondele nu mai groase ca lățimea degetului mic, dacă sunt congelați se dezgheță. Se tamponează cu un șervețel. Uleiul se pune la încins până ajunge la 180 de grade. Îl puteți verifica cu termometrul sau aruncați o bucățică de calamar înăuntru și vedeți dacă sfârâie. Se trec rapid calamarii prin făină, se scutură și se pun la prăjit. Se fac repede, când sunt aurii îi scoateți pe un platou cu hârtie absorbantă pentru a elimina excesul de ulei. Se pune sare și se servesc cât sunt calzi cu o felie de lămâie lângă și un pic de alioli.
Mix de brânzeturi și mezeluri – Alege brânză de mai multe tipuri: vacă/oaie/capră, proaspătă/semi-maturată/ maturată. Mezeluri uscate și afumate care se taie ușor. Nu fă bucăți mari și felii groase, pentru că sunt genul de aperitive care se gustă, nu se consumă cu două mâini. Printre ele pune și crackeri, felii de piersici sau boabe de struguri, măsline, nuci, alune.
Peștișori prăjiți – Se pot folosi hamsii sau sardine mici. Se curăță de intestine, se pot lăsa cu cap sau să-l tăiem. Se usucă bine cu un prosop de hârtie. Se trec prin făină și se prăjesc în ulei încins la 180 de grade. Se pune sare și se servesc cât sunt calzi cu o felie de lămâie lângă și un pic de alioli sau mujdei de usturoi.
Crochete sau bulete de cartofi – Se fierb cartofii în coajă, se lasă să se răcească puțin, cât să îi putem curăța de coajă. Se zdrobesc fiind calzi încă. Se bat separat gălbenușurile de ou cu puțină sare și piper și se adaugă peste cartofii mărunțiți. Punem și puțină nușcoară, brânza rasă. Omogenizăm bine compoziția. Se ia câte o lingură din ea și se dă formă rotundă sau cilindrică, e mai ușor dacă sunt palmele ude. Se trece fiecare crochetă foarte puțin prin făină, apoi prin ou bătut, apoi prin pesmet. Se prăjesc în baie de ulei și se scot pe hârtie absorbantă. Temperatura tuleiului să fie la 180 de grade. Spaniolii fac multe feluri de crochete, pentru români cele de cartofi sau cașcaval sunt mai obișnuite, dar despre crochete vom povesti într-un alt articol.