Plăcinta cu mere versus plăcinta cu dovleac / Un dietetician a dat verdictul: Cea cu dovleac este mai sănătoasă, pentru că are mai puține calorii, grăsimi și carbohidrați și mai multe proteine!

placintaBUN Sursa foto: Pexels

Deserturile preferate ale multor oameni, plăcinta cu mere și cea cu dovleac sunt, ambele, sănătoase, dacă vorbim de nutriție. Însă, potrivit today.com, un dietetician a stabilit că varianta cu dovleac este cea mai bună.

Ambele deserturi conțin fructe și condimente de toamnă și au o crustă pufoasă și un parfum dulce care semnalează căldură și confort.

Dieteticienii recomandă moderație, indiferent dacă sunt plăcinte cu mere sau cu dovleac

Dieteticienii spun că este bine să savurezi cu moderație oricare dintre mesele de desert, indiferent dacă vorbim despre plăcintă cu mere sau cu dovleac.

„În special în perioada sărbătorilor de iarnă, bucurați-vă de ele. Luați o felie moderată și nu uitați să vă bucurați și de alte alimente sănătoase. Să excludeți total dulciurile poate provoca sentimental de privare, lucru care, ulterior, îi face, de regulă, pe oameni, să exagereze cu mâncarea”, spune Patricia Bannan, dietetician.

Umplutura plăcintei contează, așa că dieteticienilor le plac atât cele cu dovleac, cât și cele cu mere, pentru că ambele sunt plăcinte pe bază de fructe – care oferă fibre și nutrienți – mai degrabă decât plăcintele umplute cu zahăr, ouă și smântână.

Informații nutriționale pentru plăcinta cu dovleac

Dovleacul este foarte bogat în betacaroten, care este esențial pentru vedere, creștere și funcția imunitară, spune Bannan.

Antioxidantul, care se găsește în alimentele de culoare portocalie, este transformat în vitamina A în organism și are proprietăți antiinflamatorii care protejează celulele de deteriorare.

O felie de plăcintă de dovleac conține:

  • 316 calorii
  • 14 grame de grăsime
  • 7 grame de proteine
  • 41 de grame de carbohidrați
  • 2 grame de fibre

Plăcinta cu dovleac are, de obicei, o singură crustă – o diferență majoră de nutriție în comparație cu plăcinta cu mere, care are o crustă dublă și, prin urmare, mai multe calorii și grăsime.

Dar caloriile depind și de rețeta de plăcintă cu dovleac.

Plăcinta cu dovleac poate avea mult zahăr. Poate avea destulă grăsime din laptele condensat. Poate avea multă grăsime din topping-ul pe care îl puneți.

Bannan vă sfătuiește să folosiți piure de dovleac din conserve, mai degrabă decât amestecul de plăcintă de dovleac din conserve, pentru a controla zahărul adăugat în umplutură.

O cană de dovleac gătit în conserve are 137 de calorii, sau jumătate din caloriile amestecului de plăcintă de dovleac din conservă.

Informații nutriționale pentru plăcinta cu mere

Merele furnizează fibre, antioxidanți și vitamina C, spune Bannan.

„Ele adaugă acel zahăr natural în plăcintă. Deci, în funcție de modul în care o preparați, puteți folosi mai puțin zahăr adăugat, dacă acele mere sunt foarte dulci”, notează ea.

O felie de plăcintă cu mere conține:

  • 411 calorii
  • 19 grame de grăsime
  • 3,7 grame de proteine
  • 57 de grame de carbohidrați
  • 2 grame de fibre

Bannan recomandă modificarea rețetelor de plăcintă cu mere, astfel încât făina integrală să fie folosită pentru crustă, iar condimentele sănătoase, precum scorțișoara și nucșoara, să fie folosite în cantități mai mari pentru a-i spori aroma și pentru a oferi beneficii antiinflamatorii.

Alegeți o crustă mai subțire, mai ușoară sau chiar un crocant de mere – care folosește un topping pe bază de pesmet sau pe bază de ovăz, mai degrabă decât o crustă dublă – pentru a reduce numărul de calorii.

Mâncatul plăcintei cu frișcă sau înghețată va adăuga multe calorii, zahăr și grăsimi, așa că țineți cont de asta atunci când alegeți desertul.

Care variantă este mai sănătoasă: plăcinta cu dovleac sau cea cu mere?

Plăcinta cu dovleac este, în general, considerată mai sănătoasă decât plăcinta cu mere, spune Bannan. Are mai puține calorii, grăsimi și carbohidrați și are mai multe proteine.

Dar diferențele sunt mici și, în cele din urmă, ambele plăcinte sunt deserturi care vin cu zahăr, spune Nancy Mazarin, dietetician.

„Plăcintă este plăcintă, orice ai spune. Nu poți pune nicio plăcintă cu mere în aceeași categorie cu merele, așa cum nu poți  pune o plăcintă cu dovleac în categoria amidonului sănătos”, afirmă Mazarin.

Dieteticienii ne sfătuiesc să mâncăm ce tip ne plăcintă ne place, dar în cantități moderate.

“Concentrați-vă pe echilibru și controlul porțiilor, în timpul petrecerilor, și savurați cu atenție fiecare felie, pentru a vă bucura din plin de sezonul sărbătorilor, ne sfătuiește Bannan.

De asemenea, ideal este să mănânci desertul cât mai aproape de cină, pentru a preveni scăderea și creșterea zahărului din sânge și senzația de somnolență, spre finalul mesei de sărbătoare.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *