Pastele alla carrettiera sunt un fel principal extrem de ușor de preparat, rapid și gustos, clasica rețetă italiană de spaghetti cu „mai nimic” dar un nimic foarte interesant. O rețetă economică și rapidă, idealul absolut pentru vineri seara.
Pastea aromatică pe care o adăugăm peste paste e ceva extrem de simplu, o combinație de ingrediente specifice zonei mediteraneene dar și celei balcanice: usturoi, ardei iute, ulei de măsline, pătrunjel și brânză pecorino. Aceasta din urmă nu e balcanică dar o găsim în rețelele comerciale. Iar la limită merge orice fel de caș de oaie uscat, un mod de a experimenta și descoperi variații și posibilități noi.
Se numește alla carrettiera pentru că era preparată de carrettieri, care nu erau altceva decât posesorii de căruțe ce se ocupau cu transportul mărfii, în trecut. Un fel de camioniști de azi. Și care aveau nevoie să poată mânca ceva simplu și ușor de preparat și cu ingrediente pe care le puteau conserva mai mult timp. Sunt, cumva, o alternativă la celebrele paste aglio, olio e peperoncino.
Ingrediente pentru 4 porții de pasta alla carrettiera
350-400 g de spaghete
120 g de pecorino
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
1 legătură de pătrunjel
1 ardei iute roșu proaspăt, sau fulgi, în lipsă
1 bulb de usturoi
ulei de măsline extravirgin
sare
opțional, și coajă de lămâie rasă
Procedeu
În timp ce fierbeți pastele, tocăm fin usturoiul și ardeiul iute și îl transferăm într-un bol mare. În care am adăugat o cantitate generoasă de ulei și ceva mai puțin generoasă de sare. Emulsionăm amestecul cu o furculiță.
Scurgem pastele al dente, le transferăm în bolul în care am pregătit emulsia, ajustând consistența cu puțină apă de la fierberea pastelor.
Adăugăm pecorino ras, încă puțină apă de la paste și amestecăm bine.
În final, adăugăm pătrunjelul proaspăt tocat, și, dacă vrem, și coajă rasă de lămâie. Apoi distribuim pastele pe farfurii și servim imediat.
Merg foarte bine cu un vin alb demisec.