Ingrediente pentru 4 porții de paste alla lupara
400 g rigatoni (sau orice alt tip de paste)
200 g salam picant (soppressata calabrese în rețeta originală)
200 ml smântână pentru gătit
puțin unt
1 conservă de 800 g roșii
parmezan ras
sare
ardei iute proaspăt, după gust
Procedeu
Ca la orice fel de paste, începem prin a le fierbe în apă cu sare, pentru ca apoi în timp ce ele fierb să pregătim sosul.
Începem prin a tăia salamul picant fâșii, pe care apoi le transferăm într-o tigaie antiaderentă cu o lingură de unt. Sau ulei, dacă preferăm. Fâșiile trebuie să rămână fragedă, deci doar le rumenim foarte rapid la foc mediu.
Apoi, adăugăm conserva de roșii de tip passata și lăsăm să fiarbă împreună circa zece minute, cât să se transfere gustul salamului în sucul de roșii.
La final, adăugăm smântâna pentru gătit și amestecăm rapid, apoi stingem focul.
Vom avea în final un sos de culoare mai mult sau mai puțin portocalie, pe care îl adăugăm peste pastele între timp fierte și scurse. Când amalgamăm adăugăm și o parte din parmezanul ras din lista de ingrediente, lăsând puțin deoparte, pentru a-l adăuga direct în farfurie.
Pe lângă el, dacă mai e cazul, merge și un strop de ardei iute, direct în farfurie.