România poate exporta ovine vii către ţările terţe, mai puţin din judeţele Bihor şi Arad, unde au fost impuse restricţii din cauza apariţiei focarelor de pesta micilor rumegătoare, în timp ce în Uniunea Europeană se pot face doar livrări de carcase şi carne de ovine, a declarat luni, pentru AGERPRES, vicepreşedintele Autorităţii Naţionale Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), Ioan Oleleu, transmite Agerpres.
G4food.ro a relatat despre acest subiect în data de 21 martie, scoțând în evidență contradicțiile dintre informațiile provenite din sursele oficiale UE și cele oferite inițial de ANSVSA.
„Îngrijorarea crescătorilor de ovine este justificată, dar în acest în acest moment este nevoie de un parteneriat corect între instituţiile statului, ministere şi tot ceea ce înseamnă industria de profil de la nivel naţional pentru a depăşi acest moment, aceste restricţii care se înregistrează în România. Avem în momentul de faţă mai multe localităţi din judeţul Bihor şi din judeţul Arad unde sunt impuse restricţii de circulaţie a ovinelor din cauza apariţiei focarelor de pesta micilor rumegătoare (PMR). Foarte important este faptul că se menţine în continuare deschis exportul de ovine vii pe ţări terţe, tot ceea ce înseamnă zona ţărilor arabe. Aici nu există restricţii de vânzare a animalelor, iar noi suntem preponderent exportatori, cu peste 70% din ovinele din România”, a spus Oleleu.
Pe de altă parte, acesta a transmis că în ţările UE se pot face doar livrări de carcase şi carne de ovine din toată ţara, exceptând judeţele Arad şi Bihor, vânzările de ovine vii fiind restricţionate la nivel naţional din cauza evoluţiei PMR.
„În Uniunea Europeană vor fi doar livrări de carcase şi carne de ovine din zonele fără restricţii. În preajma sărbătorilor pascale se vindeau animale vii şi în ţările din Uniunea Europeană, în Grecia, în Italia, dar schimburile comerciale mari se desfăşoară cu ţările terţe. Acolo este principalul debuşeu al României. În perioada următoare va fi nevoie de o strategie foarte clară astfel încât să se ridice restricţiile şi pe ţările din Uniunea Europeană”, a adăugat reprezentantul ANSVSA.
În ceea ce priveşte modul de comercializare a mieilor în România, în perioada premergătoare Sărbătorilor Pascale, vicepreşedintele ANSVSA a subliniat că mieii se vor putea sacrifica în unităţile de abatorizare de dimensiuni mari, în cele de capacitate mică amenajate în exploataţiile fermierilor, dar şi în puncte de sacrificare temporare.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
„În perioada premergătoare Sărbătorilor Pascale, mieii se vor putea sacrifica în unităţile de capacitate mică de sacrificare, în unităţile de abatorizare de dimensiuni mari, în unităţi de sacrificare de capacitate mică care vor putea fi amenajate atât în exploataţiile fermierilor, la nivel de asociaţii sau chiar în UAT-urile de la nivel naţional. Sacrificarea se va face fără restricţii din punct de vedere sanitar-veterinar. De asemenea, există posibilitatea amenajării de puncte de sacrificare temporare, iar comercializarea se va face atât la poarta fermei din unitatea de sacrificare supravegheată sanitar-veterinar, cât şi în locurile amenajate, respectiv în magazine specializate, în pieţe unde sunt amenajate astfel de raioane”, a explicat acesta.
Ioan Oleleu a adăugat că, începând de săptămâna viitoare, se pot depune cereri pentru deschiderea unor puncte de sacrificare temporare în vederea înregistrării sanitar-veterinare.
„Începând de săptămâna viitoare, oricine poate să depună cerere pentru înregistrarea din punct de vedere sanitar-veterinar. Noi alocăm personal care să supravegheze sacrificările respective. Procedura este una simplă. Mai mult, toate aceste puncte de sacrificare temporare o să beneficieze de condiţii de relaxare şi flexibilizare de la condiţiile generale impuse de regulamentele Uniunii Europene privind funcţionarea acestora. E nevoie de un spaţiu limitat, o sursă de apă, respectarea condiţiilor minime de igienă şi de manipulare. Foarte important: animalele să fie sănătoase şi carcasele salubre”, a punctat oficialul ANSVSA.
Potrivit sursei citate, în ultima perioadă tot mai multe societăţi din ţară şi de pe piaţa externă şi-au exprimat interesul de a cumpăra carne de ovine din România, „ceea ce este un lucru pozitiv, pentru că se creează plus valoare”.
„Ca şi noutate: sunt tot mai multe societăţi, atât la nivel naţional, cât şi internaţional, care sunt interesate de carcasa de ovină din România, respectiv sacrificarea oilor în unităţile de abatorizare şi comercializarea cărnii în diferite ţări terţe, ceea ce este un lucru pozitiv, pentru că practic se creează plus valoare în România. Sunt şi ţări, unde noi avem deja o tradiţie de schimburi cu animale vii, unde se menţine cererea de animale vii în anumite momente, datorită tradiţiilor religioase pe care le au ţările respective”, a mai menţionat acesta.
Pesta Rumegătoarelor Mici este o boală virală gravă, care nu afectează omul, dar afectează rumegătoarele mici, respectiv ovinele şi caprinele. Mortalitatea în cazul animalelor infectate poate ajunge la 70%.
Zeci de ciobani protestează luni în Piaţa Victoriei din cauza restricţiilor impuse în ceea ce priveşte exportul de ovine vii în UE, în urma confirmării unui focar de pestă a micilor rumegătoare în localitatea Gepiu, judeţul Bihor, la data de 5 martie 2025.