Anumite alimente bogate în grăsimi, inclusiv produsele lactate, ouăle sau avocado, conțin substanțe nutritive importante care pot fi benefice pentru sănătate. Multe dintre ele conțin proteine, fibre și vitamine esențiale, scrie Health Line.
Deși grăsimile alimentare erau odată evitate și considerate un factor major care contribuie la bolile de inimă, cercetătorii au descoperit că acestea pot oferi unele beneficii.
Cu toate acestea, American Heart Association recomandă ca grăsimile saturate să fie limitate la mai puțin de 10% din aportul caloric total. Totuși, unele grăsimi saturate – precum cele care se găsesc în produsele lactate – pot să nu aibă același efect negativ ca grăsimile saturate care se găsesc în carnea roșie.
Cu toate acestea, unele alimentele bogate de grăsimi pot oferi beneficii față de cele cu conținut redus de grăsimi sau fără. Acestea sunt de obicei mai puțin procesate și mai sărace în zahăr și carbohidrați.
Iată 9 alimente bogate în grăsimi care sunt incredibil de nutritive.
Avocado
Avocado sunt unice în lumea fructelor. În timp ce majoritatea fructelor conțin în principal carbohidrați, avocado sunt încărcate cu grăsimi. De fapt, avocado sunt aproximativ 80% grăsimi, ceea ce le face chiar mai bogate în grăsimi decât majoritatea alimentelor de origine animală.
Sunt, de asemenea, printre cele mai bune surse de potasiu din dietă, furnizând 15% din valoarea zilnică (DV) pentru o porție de 150 de grame. În plus, acestea sunt pline de compuși antioxidanți.
Brânza
Brânza este surprinzător de nutritivă, în ciuda reputației sale îndoielnice.
Este o sursă excelentă de calciu, vitamina B12, fosfor și seleniu și conține multe alte substanțe nutritive.
Este, de asemenea, bogată în proteine, 28 de grame de brânză conținând 6 grame de proteine, aproape la fel de mult ca un pahar de lapte.
Brânza, ca și alte produse lactate bogate în grăsimi, de asemenea, nu pare să crească riscul de boli de inimă în comparație cu produsele lactate cu conținut redus de grăsimi – așa cum se credea anterior.
Ciocolata neagră
Ciocolata neagră este un aliment nutritiv deghizat într-un deliciu gustos. Este foarte bogată în grăsimi, acestea reprezentând aproximativ 65% din calorii.
Este important să alegeți ciocolată neagră cu cel puțin 70% cacao, deoarece alte varietăți sunt mai bogate în zahăr adăugat și mai sărace în nutrienți și antioxidanți pe care îi oferă ciocolata neagră. În plus, ciocolata neagră conține fibre și mai multe substanțe nutritive notabile, inclusiv fier și magneziu, pe care unele persoane ar putea avea dificultăți în a le obține suficient.
Ouă
Ouăle erau considerate nesănătoase deoarece gălbenușurile sunt bogate în colesterol și grăsimi. Cu toate acestea, noi studii au arătat că colesterolul din ouă nu afectează negativ colesterolul din sânge, cel puțin nu la majoritatea persoanelor.
În plus, ouăle sunt bogate în nutrienți, conținând o varietate de vitamine și minerale. Un exemplu este colina, un nutrient care este esențial pentru sănătatea creierului și a nervilor. Un ou (50 de grame) furnizează 27% din VD de colină.
Ouăle sunt, de asemenea, un aliment favorabil pierderii în greutate. Acestea sunt
Peștele gras
Peștele gras este considerat pe scară largă drept una dintre cele mai nutritive surse de proteine animale disponibile. Aceasta include pești precum somonul, păstrăvul, anșoa, macroul, sardinele și heringul. Acești pești sunt bogați în acizi grași omega-3 sănătoși pentru inimă, proteine de înaltă calitate și o varietate de vitamine și minerale.
Cercetările arată că un consum regulat de pește gras poate îmbunătăți funcția cognitivă, poate ajuta la reglarea nivelului de zahăr din sânge Sursa și poate reduce riscul de boli de inimă.
Nuci
Nucile sunt incredibil de sănătoase. Sunt bogate în grăsimi sănătoase și fibre și sunt o bună sursă vegetală de proteine. Conțin, de asemenea, vitamina E și sunt bogate în magneziu, un mineral pe care majoritatea oamenilor nu îl consumă suficient. Studiile arată că persoanele care mănâncă nuci tind să aibă o rată mai mică de obezitate și un risc mai scăzut de boli de inimă.
Semințe de chia
Semințele de chia nu sunt în general considerate un aliment „gras”, dar 28 de grame de semințe de chia conține de fapt 11 grame de grăsime. În plus, aproape toate carbohidrații din semințele de chia sunt fibre – astfel încât marea majoritate a caloriilor din ele provin de fapt din grăsimi.
Acestea nu sunt nici grăsimi oarecare. Majoritatea grăsimilor din semințele de chia constau din acidul gras esențial omega-3, sănătos pentru inimă, numit acid alfa-linolenic (ALA).
Semințele de chia pot avea, de asemenea, numeroase beneficii pentru sănătate, cum ar fi scăderea tensiunii arteriale și efecte antiinflamatoare.
Ulei de măsline extravirgin
Un alt aliment gras care aproape toată lumea este de acord că este sănătos este uleiul de măsline extravirgin. Acesta este bogat în acid oleic, un acid gras cu proprietăți antiinflamatorii puternice.
Această grăsime este o componentă esențială a dietei mediteraneene, care s-a dovedit a avea numeroase beneficii pentru sănătate. Mai ales în ce privește sănătatea inimii, gestionarea zahărului din sânge și gestionarea greutății.
Este extrem de versatilă în gătit, dar strălucește cu adevărat pe legumele prăjite și în dressingurile pentru salate făcute în casă.
Iaurt gras
Iaurtul gras poate fi bogat în nutrienți. Acesta are aceleași substanțe nutritive importante ca și alte produse lactate bogate în grăsimi. Cu toate acestea, este, de asemenea, încărcat cu probiotice sănătoase care pot avea efecte puternice asupra sănătății dumneavoastră.
Iaurtul poate îmbunătăți sănătatea digestivă și poate chiar ajuta la gestionarea greutății și la reducerea riscului de boli de inimă. Cercetările sugerează că lactatele grase nu au efecte negative asupra sănătății , comparativ cu lactatele fără grăsimi sau cu conținut redus.
Deși sunt mai bogate în calorii, aceste alimentele pot face parte dintr-o dietă bogată în nutrienți, bazată pe alimente integrale.
Daca mananci 2000 calorii pe zi si doar plante, cat de cat echilibrat tot mănânci vreo 10 g grasimi saturate. Cum chiar si in articol precizați că trebuie să ajungi la maxim 10% din calorii să fie reprezentate de grăsimile saturate, asta înseamnă că mai poti mânca încă 12g grăsimi saturate din ouă, brânză, iaurt gras. Asta înseamnă ca mai poti manca 30g brânză pe zi sau 2 ouă dar nu mai mănânci brânza sau iaurt sau 50g iaurt! Practic alimentele cu grasimi saturate de origine animală trebuie folosite ca un condiment la o alimentație preponderent bazată pe plante. Exact ca in dietele zonelor albastre!
Mulțumesc