Nici mărul, nici piersica / Fructele care au cea mai mare cantitate de apă și  te hidratează cel mai bine pe timp de caniculă

Fructele cele mai bogate in apa Sursa foto: Pexels

Fructele sunt perfecțiunea suculentă, într-o zi fierbinte de vară. Dacă alegi o variantă bogată în apă, te poate ajuta și să rămâi hidratat pe caniculă, potrivit today.com.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

- articolul continuă mai jos -

Acest lucru este important pentru sănătate, deoarece consumul adecvat de apă ajută organismul să își mențină temperatura normală, să lubrifieze articulațiile și să elimine deșeurile prin urină și transpirație, potrivit Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC).

Hidratarea corectă este legată și de o funcție cognitivă bună, niveluri optime de energie și controlul greutății, a declarat Brenda Davy, profesor în departamentul de nutriție umană, alimentație și exercițiu fizic de la Virginia Tech.

Alimentele, 20% din necesarul de apă al organismului

Potrivit Academiei de Nutriție și Dietetică din SUA, alimentele furnizează aproximativ 20% din cantitatea de apă de care o persoană are nevoie.

„Consumul unui fruct suculent precum pepenele roșu este o metodă excelentă de a rămâne hidratat, mai ales când e cald afară”, spune nutriționista Natalie Rizzo.

Fructele bogate în apă sunt o opțiune bună și pentru copii, adaugă ea.

„Mai ales pentru că, de obicei, nu beau apă decât dacă li se spune. Dar copiii adoră fructele – și probabil consumă mai multe decât adulții – așa că este o metodă excelentă de a adăuga apă și fibre în alimentația lor”, explică Rizzo.

Fructele congelate pot fi și ele o variantă distractivă – sunt la fel de nutritive ca cele proaspete și sunt excelente pentru smoothie-uri sau pur și simplu ca gustare rece, mai spune ea.

Totuși, ține minte: fructele bogate în apă nu înlocuiesc apa propriu-zisă, așa că trebuie să bei și apă sau alte băuturi sănătoase pe parcursul zilei pentru o hidratare optimă, sfătuiește Rizzo.

Care sunt fructele cu cel mai mare conținut de apă

Pepene roșu

1 felie = 255 g de apă (aproximativ 92% apă)

Pe bună dreptate, numele lui sugerează exact ce este: unul dintre cele mai hidratante fructe și cu un conținut mare de electroliți.

„Este alegerea mea numărul unu pentru un fruct hidratant. Are un gust grozav – mai ales vara. Este bogat și în licopen și place tuturor”, spune Rizzo.

Licopenul este un pigment natural ce oferă culoarea roșie pepenelui și este un antioxidant puternic cu multiple beneficii pentru sănătate.

Cocos verde

1 cocos verde = peste 240 ml de apă
Apa de cocos este lichidul limpede din interiorul unui cocos tânăr. Este bogată în carbohidrați și electroliți, potrivit Bibliotecii Naționale de Medicină din SUA.

Unii o consideră o băutură sportivă naturală.

„Este o sursă excelentă de potasiu și este în mod natural dulce. Este perfectă să o bei cu moderație dacă îți place”, spune Rizzo.

Are aproximativ 40 de calorii per cană, deci nu este un înlocuitor direct pentru apa plată fără calorii, adaugă ea.

De menționat că apa de cocos este diferită de laptele de cocos, care se obține din pulpă rasă de cocos matur.

Căpșuni

1 cană = 150 ml de apă
Nutriționiștii consideră căpșunile unele dintre cele mai sănătoase fructe ale verii.

Sunt suculente, dulci, sărace în calorii și pline de fibre, antioxidanți și compuși vegetali benefici.

Căpșunile au și mai multă vitamina C decât o portocală.

Cantalup (pepene galben)

1 cană = 150 ml de apă
O altă varietate de pepene, delicios proaspăt, în salate sau în combinație cu prosciutto.

Conține luteină și zeaxantină – nutrienți importanți pentru sănătatea ochilor. De asemenea, este una dintre cele mai bogate surse de vitamina A.

Ananas

1 cană = 150 ml de apă
Plin de fibre benefice pentru sistemul digestiv, ananasul conține bromelaină – o enzimă care descompune proteinele și are proprietăți antiinflamatorii.

Este și o sursă de melatonină, fiind considerat un aliment care poate ajuta la un somn mai bun.

Portocală

1 portocală = 135 ml de apă (aproximativ 86% apă)
Poate ajuta la înlocuirea lichidelor pierdute după un antrenament intens, spune Rizzo.

„De aceea portocalele sunt oferite copiilor la evenimente sportive – sunt gustoase, dulci și hidratante”, explică Rizzo.

Cel mai bine este să mănânci fructul întreg și nu doar sucul pentru a beneficia și de fibrele din el.

Grapefrut

O jumătate de fruct = 120 ml de apă
Atât de suculent încât te poate stropi în ochi când îl mănânci cu lingurița, grapefrutul este o sursă bună de vitamina C, care sprijină sistemul imunitar și sănătatea pielii.

Membranele care separă segmentele sunt bogate în pectină – un tip de fibră care ajută la scăderea colesterolului LDL și hrănește bacteriile bune din intestin.

Este și unul dintre fructele cu cel mai mare conținut de proteine.

Piersică

1 piersică = 140 ml de apă
Un fruct de bază vara, piersica este atât de suculentă încât trebuie să ai un șervețel la îndemână.

Conține fibre, vitamina C și potasiu. Este delicioasă simplă, dar și în combinație cu iaurt grecesc, brânză cottage sau în salate de fructe.

Prună

1 prună = 60 ml de apă
Prunele dulci-acrișoare au un conținut mai scăzut de zahăr și culoarea lor mov intens indică prezența antioxidanților și a compușilor vegetali benefici.

Sunt recunoscute pentru susținerea sănătății digestive, fiind bogate în fibre solubile, care pot induce sațietate și favoriza un tranzit regulat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *