Știm deja că fructele sunt parte dintr-un stil de mâncat sănătos. Am învățat pe pielea noastră de multe ori că ele nu pot ține loc de masă principală, că nu dau sațietate, că îngreunează slăbitul dacă le mâncăm în cantități exagerate. Și totuși, cel mai sănătos și corect dulce reprezintă tot un fruct. Câteodată o poftă mare de ceva bun și dulce se astâmpără foarte bine cu un fruct sau un mic bol de fructe de sezon, crude, tăiate proaspăt în acel moment.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
- articolul continuă mai jos -
Spre deosebire de restul ingredientelor, fructele conțin în mare parte cam aceleași principii nutritive. Fructele conțin între 70–95% apă, în funcție de soi.
Această apă nu e doar „lichid”, ci apă biologic activă, ușor asimilabilă de celule. Ajută la hidratare, eliminarea toxinelor, menținerea elasticității pielii și a echilibrului electrolitic.
Fructele conțin zaharuri naturale (glucoză, fructoză, zaharoză), în proporții diferite.
Acestea oferă energie rapidă, fără să încarce organismul precum zahărul rafinat.
Fructele conțin și fibre: cele mai importante sunt pectinele, fibre solubile care absorb apă și formează un gel benefic în intestin.
Dar între toate fructele sunt și unele care ajută activ metabolismul. Acestea sunt fructele enzimatice. Chiar dacă nu ați știut întotdeauna că așa se numesc sau că sunt altfel decât celelalte, cu siguranță ați simțit efectele lor pe cerul gurii.
Fructele enzimatice sunt acele fructe bogate în enzime naturale active, proteine vii care ajută organismul să digere, să absoarbă și să metabolizeze mai ușor nutrienții.
Cu alte cuvinte, ele sunt alimente vii, care conțin „instrumentele” de care corpul are nevoie ca să transforme mâncarea în energie reală, nu doar în calorii.
Când le mănânci crude, nu doar te hrănesc, ci îți susțin ficatul, sistemul digestiv și imunitatea.
Într-un corp adesea obosit de mâncăruri procesate, fructele enzimatice sunt o gură de aer pentru celule.
Exemple de fructe enzimatice, ce conțin ele ca substanță activă și cum ne ajută concret în digestie:
- Ananasul conține bromelaină, o enzimă care descompune proteinele. Ajută digestia, reduce inflamația și poate chiar ameliora balonarea după mesele grele. Mâncați-l după ce ați consumat o friptură de vită, porc și veți vedea că stomacul se golește mai rapid decât de obicei.
- Papaya bogată în papaină, o enzimă care susține digestia și regenerarea celulară. Excelentă în perioadele de primăvară sau toamnă sau după excese alimentare.
- Mango conține amilază, care transformă amidonul în zaharuri ușor digerabile. Perfect pentru o digestie blândă și un plus de energie rapidă. Mâncați-l după ce ați savurat o porție de paste sau pilaf.
- Kiwi sursă de actinidină, o enzimă care ajută la descompunerea proteinelor animale. Ideal lângă carne albă sau pește la grătar, pentru o digestie mai ușoară. Găsiți multe variante de kiwi pe piață. Nu le ocoliți, conține și fibre și vitamină C. Ideale în perioadele cu vreme rece.
- Banana (bine coaptă) are enzime precum maltază și amilază. Ușor de digerat, dă sațietate și e prietenoasă cu stomacul sensibil. Cu toții știm că ne ține bine de foame și rareori se întâmplă să ne baloneze.
Cum să consumăm astfel de fructe astfel încât să ne bucurăm de beneficii?
Cum le mâncăm ca să ne facă bine:
- Întotdeauna crude, pentru că enzimele sunt sensibile la temperaturi înalte. Nu le adăugați în feluri de mâncare cu temperatură mai mare de 40 grade.
- Gătitul sau coacerea le distruge aproape complet.
- Pe stomacul gol sau între mese, când stomacul nu e încărcat.
- Astfel, enzimele pot acționa fără să fie „ocupate” de alte alimente grele. Dacă simțiți nevoia unui dulce după o masă mai grea, sigur că un fruct enzimatic ar fi cea mai bună alegere.
- În combinații simple, două, maximum trei fructe la o masă. De exemplu: papaya + kiwi, ananas + mango, sau banană + afine. Obiceiul salatei de fructe nu este întotdeauna prieten cu digestia și nici cu silueta.
- În smoothie-uri sau boluri cu iaurt vegetal, semințe hidratate și verdețuri.
- Fructele enzimatice merg minunat cu o lingură de spirulină, o mână de baby spanac sau câteva picături de lămâie.
- Ca desert inteligent, după o masă proteică, un cub de ananas sau câteva felii de kiwi pot ajuta digestia.
Dacă vrei să duci lucrurile mai departe, poți încerca „fructele enzimatice fermentate”, un preparat asiatic tradițional în care fructele crude sunt puse la macerat cu miere sau zahăr natural, pentru a lăsa enzimele să se activeze.
Rezultatul? Un elixir viu, dulce-acrișor, care sprijină flora intestinală și imunitatea.
Știu că internetul este plin de pastile ce promit rezultate rapide și că mintea noastră ce caută constant soluții complicate la probleme simple este foarte atrasă de ele dar eu cred că alimentele pot să ne fie medicament, tratament și aliat de nădejde în relația de prietenie cu noi înșine.

Sursa foto: colaj G4Food/Dreamstime




