Ministrul agriculturii din Japonia a afirmat că nu cumpără niciodată orez pentru că îl primeşte gratis, provocând furia consumatorilor/ Acest aliment de bază cunoaște o creştere explozivă a preţurilor, iar guvernul nipon a fost nevoit să apeleze la rezervele de urgenţă

pretul orezului este in crestere in japonia Sursa Foto: Pexels.com

Premierul nipon Shigeru Ishiba l-a admonestat marţi pe ministrul său al agriculturii după ce acesta a afirmat că nu cumpără niciodată orez pentru că îl primeşte gratis, provocând furia consumatorilor ce se confruntă cu o creştere explozivă a preţurilor la acest aliment de bază în Japonia, informează AFP, transmite Agerpres.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

- articolul continuă mai jos -

Guvernul nipon a deschis recent o parte din rezervele sale de urgenţă de orez, în încercarea de a frâna creşterea preţului la acest aliment care aproape s-a dublat în decurs de un an.

Însă, în timpul unei adunări la sfârşitul săptămânii trecute, ministrul agriculturii Taku Eto a declarat că nu a “cumpărat niciodată orez, pentru că susţinătorii mei îmi dau atât de mult încât aş putea practic să vând din el”.

Marţi dimineaţa, premierul a calificat aceste remarci drept “extrem de regretabile”.

“Munca ministrului agriculturii este acum cea de a furniza soluţii la explozia preţului la orez. Aştept ca el să propună soluţii”, a declarat Ishiba.

Încercând să se justifice, Eto a explicat luni că a exagerat, provocând şi furia soţiei sale. “Ea mi-a atras atenţia că se duce să cumpere orez atunci când stocul nostru este epuizat”, a încercat el să repare lucrurile.

“Premierul m-a admonestat aspru, însă… a avut de asemenea cuvinte călduroase şi mi-a spus să arăt rezultatele pe care am început să le obţin”, a mai dezvăluit ministrul.

Junya Ogawa, secretar general al principalului partid de opoziţie, Partidul Democrat Constituţional din Japonia, a apreciat aceste afirmaţii drept “extrem de nepotrivite, reci şi intolerabile”.

“Aceste afirmaţii sunt suficient de grave pentru a pune problema dacă ar trebui să demisioneze”, a adăugat el, citat inclusiv de canalul public NHK.

Printre factorii care au generat penuria de orez din Japonia, provocând creşterea preţurilor la acest aliment, se numără recoltele proaste cauzate de căldură în 2023 şi de cumpărături făcute sub imperiul panicii ca urmare a unui avertisment privind un “megaseism”, în vara anului trecut.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *