Nu avem pișcoturi de șampanie, ci avem fulgi de ovăz, nu avem cremă decadentă și megacalorică din mascapone cu ouă, dar avem iaurt grecesc. Le unește cafeaua, la care se adaugă lapte, și pudra de cacao. Pentru un plus de consistență și de proteine, câteva semințe de chia, dar nu sunt obligatorii.
Un mic dejun care e aproape un desert, dar nu nu are zahăr adăugat. Îl pregătim de seara în maxim 5 minute și e perfect dimineața la prima oră.
Ingrediente pentru 2 porții
50 g fulgi de ovăz (preferabil ovăzului mărunțit)
100 g lapte, de vacă sau vegetal
60 ml cafea tare
10 g semințe de chia
120 g iaurt integral sau grecesc, fără zahăr, nedegresat
1 lingură cacao amară
miere sau sirop de arțar sau de agave
Procedeu
Împărțim ingredientele la două pahare sau borcane.
În fiecare dintre ele amestecăm fulgii de ovăz și semințele de chia cu laptele și cafeaua. Lăsăm peste noapte în frigider, sau minim 3h.
A doua zi, completăm cu o linguriță de miere sau sirop de arțar sau de agave.
Adăugăm deasupra iaurtul în fiecare pahar și completăm cu cacao, exact ca la tiramisu.
Rezultă un mic dejun în care avem o cantitate importantă de proteine și fibre, o cantitate minimă de carbohidrați, iar grăsimi, doar cele din iaurt. Fibrele se regăsesc în cantitate considerabilă în fulgii de ovăz și semințele de chiar, iar proteinele, în ambele dar și în iaurt. În plus, acesta conține fermenți și este mereu binevenit pentru digestie. Deatlfel, condiția esențială pentru un bun tranzit intestinal o reprezintă amestecul de fibre și fermenți probiotici.
Totodată, inspirându-ne din spiritul tiramisù, în care cafeaua însiropează dar dă și aromă, putem vorbi de un mic dejun aproape ideal. Cu un strop de miere în plus, poate fi și pe post de desert dietetic, la care eventual putem adăuga și nuci deasupra.