VIDEO | Connaisseur fără ifose (Ep. 43) | Meseria de bucătar, între pasiune, educație și responsabilitate / Chef Cezar Munteanu: „Trebuie să construim o bază solidă, nu doar să visăm la podiumuri”

Chef Cezar Munteanu, invitatul lui Cezar Ioan Sursa foto: G4Food

Într-un dialog sincer cu jurnalistul Cezar Ioan în cadrul podcastului „Connaisseur fără ifose”, chef Cezar Munteanu – președintele Asociației Naționale a Bucătarilor și Cofetarilor din Turism (ANBCT) – a vorbit despre transformările din breaslă, nevoia de educație reală pentru tinerii bucătari și despre cum România trebuie să-și asume gastronomia ca proiect de țară.

Deși aparențele înșală adesea, meseria de bucătar nu este doar „sexy”, ci și extrem de complexă și solicitantă. Așa susține chef Cezar Munteanu, invitat în podcastul „Connaisseur fără ifose”, realizat de Cezar Ioan pentru G4Food. Cu o carieră de peste trei decenii și aflat în fruntea ANBCT de aproape un an, Munteanu atrage atenția că viitorul gastronomiei românești nu se construiește doar cu show-uri TV sau competiții, ci cu educație temeinică, formare de mentori și sprijin real pentru elevii din învățământul profesional.

„Este foarte sexy să fii bucătar, dar doar atunci când reușești să te așezi în piață cum trebuie”, a declarat Munteanu. „După 36 de ani de experiență, pot spune că nu e deloc simplu. Secretul e să nu te oprești din învățat”.

În mandatul său la ANBCT, asociația a prioritizat reconectarea cu realitatea din școli și comunități. „Am dezvoltat ANBCT pentru comunitate, nu doar pentru membri. Una dintre marile probleme este lipsa educației de calitate în școlile profesionale. Sunt laboratoare dotate, dar nu există materie primă, nu există know-how. Noi vrem să formăm formatori, profesori și mentori care să îi atragă pe tineri”, explică Munteanu.

Un exemplu concret este proiectul „Clasa cu gust”, unde 220 de elevi din școli profesionale sunt susținuți material și îndrumați spre performanță, inclusiv prin selecția unora dintre ei în lotul național de tineret. Din cotizațiile membrilor ANBCT și sprijinul sponsorilor, asociația reușește să le ofere elevilor cuțite și echipamente de calitate, lucruri care fac diferența în formarea lor.

„Eu sunt absolvent de profesională. Aveam un cuțit cu care nici nu te puteai tăia. Acum, din cotizațiile membrilor, îmbrăcăm un elev și-i cumpărăm un cuțit profesionist”, a povestit președintele ANBCT.

Chef Cezar Munteanu susține că România are nevoie urgentă de o agenție națională pentru patrimoniul gastronomic, care să sprijine dezvoltarea durabilă a sectorului. „România e promovată turistic, dar nu gastronomic. Niciun clip oficial nu zice: «Du-te în România să mănânci cea mai bună mâncare tradițională». Avem o problemă serioasă aici. Italia, Franța, Coreea de Sud au reușit să creeze identitate prin mâncare. Noi încă nu”.

Un apel către bucătarii din România

În finalul discuției, Cezar Munteanu a lansat un apel deschis către toți bucătarii din România, fie că sunt vedete media sau lucrează în bucătării mai puțin vizibile:

„Până să visăm la Bocus d’Or în România, trebuie să construim de jos. Să colaborăm. Să fim responsabili. Asta înseamnă un proiect comun”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *