În sezonul cald, când temperaturile urcă amețitor, avem nevoie de mese ușoare, hidratante și pline de savoare. Iar castravetele este fără îndoială unul dintre cele mai bune ingrediente pentru vară: crocant, cu un conținut de apă de peste 95%, extrem de hidratant și cu efect răcoritor asupra organismului.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
- articolul continuă mai jos -
Poți înlocui o masă cu o salată de castraveți, dar în egală măsură e perfectă și ca garnitură lângă o bucată de carne, pește sau un platou de cartofi. Secretul stă în dressing, pe care ar fi bine să-l variezi pentru a obține preparate noi de fiecare dată.
Iată o selecție de vinegrete versatile și rapide, care transformă o banală salată de castraveți într-un preparat sofisticat și delicios.
1. Dressing asiatic cu susan și oțet de orez
Inspirat de rețetele japoneze și coreene, acest dressing oferă un mix perfect între dulce, acrișor și umami:
-
Ingrediente: sos de soia light, oțet de orez, ulei de susan, zahăr brun sau miere, semințe de susan prăjite.
-
Perfect pentru: salate cu castravete tăiat fin, în care mai poți pune și morcov, ceapă verde, precum și un strop de ghimbir.
Ideal pentru un prânz lejer cu accente asiatice.
2. Dressing de tzatziki
O alegere cremoasă dar aerisită, excelentă pentru zilele toride:
-
Ingrediente: iaurt grecesc, suc de lămâie, mentă tocată, mărar tocat, usturoi pisat, sare, piper, un strop de ulei de măsline.
-
Perfect pentru: salată de castravete feliat subțire, cu un adaus opțional de felii de ridichi.
Îți va readuce gustul Greciei și aromele Mediteranei în farfurie .
3. Dressing clasic cu ulei de măsline și lămâie
Simplu și eficient, acest dressing lasă gustul castravetelui să se simtă natural:
-
Ingrediente: ulei extravirgin de măsline, suc de lămâie proaspăt stors, sare de mare, piper negru.
-
Perfect pentru: orice variantă minimalistă de salată.
Poți adăuga și coajă de lămâie rasă pentru extra aromă.
4. Dressing mediteranean cu tahini și usturoi
Pentru un gust oriental mediteraneean:
-
Ingrediente: pastă de susan (tahini), zeamă de lămâie, puțin usturoi zdrobit, apă rece pentru diluarea sosului, sare, piper.
-
Perfect pentru: castraveți tăiați cuburi sau spirale; poți completa cu măsline negre și roșii cherry.
Textura cremoasă a vinegretei adaugă gust fără a încărca salata.
5. Dressing picant cu lime și ardei iute
Pentru cei care iubesc aromele iuți în stil mexican:
-
Ingrediente: suc și coajă de de lime, ulei de avocado sau susan, fulgi de chili sau ardei iute tocat, miere.
-
Perfect pentru: salate cu castravete spiralat sau felii subțiri, la care poți adăuga morcov, mango sau edamame.
Combinația dintre dulce și iute e ideală și explozivă pe timp de vară.
De ce să mănânci mai des castraveți vara?
Pe lângă gustul neutru și textura crocantă, castraveții au și alte beneficii: hidratează în profunzime ( deoarece au un conținut de apă peste 95%), ajută la reglarea temperaturii corporale, sunt bogați în antioxidanți și vitamina K, susțin digestia și au efect ușor diuretic și sunt ideali în diete, având extrem de puține calorii.
Castraveții nu mai sunt doar o garnitură banală. Cu un dressing creativ, pot deveni vedetele mesei de vară.
Poftă bună!