Întrebat de prefect despre cât de periculos este consumul de lapte crud, având în vedere riscul de contaminare cu bacterii, directorul DSVSA Sibiu a oferit asigurări că acesta e „aproape 100% sigur”, subliniind totodată importanța verificării sursei. Potrivit lui Cristian Radu Popa, angajații instituției își fac datoria, iar animalele de la care provine laptele sunt testate pentru a exclude pericolul pentru sănătatea publică.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
- articolul continuă mai jos -
„Colegii noștri își fac datoria; animalele sunt testate, vaccinate și nu e niciun pericol (în a consuma laptele crud). Trebuie să știți și sursa. Noi recomandăm să luați dintr-o sursă verificată, autorizată de către noi”, a răspuns Cristian Popa.
În cadrul ședinței, prefectul Mircea Crețu a mai dorit să știe în ce măsură unitățile își asigură materia primă.
Directorul DSVSA Sibiu a dat asigurări că aproape tot laptele care se vinde în județ provine de la animalele care pasc aici: „Undeva în jur de 80%. Laptele aș putea spune că aproape 100% – aproximativ 90% e de pe teritoriul nostru. La un moment dat, a fost (mult lapte importat) din Ungaria, dar acum această practică nu mai este de actualitate”.
Potrivit datelor DSVSA Sibiu, în județul Sibiu sunt 121 de unități de vânzare directă a laptelui și 13 unități de procesare a laptelui, autorizate de specialiști.
Siguranța consumului de lapte crud este un subiect care se discută nu numai în România, dar și în Italia. Publicația Corriere della Serra a publicat recent opinia unui expert local pe această temă, după ce mai mulți copii s-au îmbolnăvit din cauza infecțiilor cauzate de brânzeturi din lapte crud.
„Laptele pe care îl cumpărăm din supermarket este pasteurizat, adică este încălzit la 70-72°C timp de 15-30 de secunde, reducând astfel riscurile potențiale prezentate de microorganismele patogene sensibile la căldură. Laptele crud, acum greu de găsit pe piață, poate pune probleme de sănătate și igienă”, este citat Giorgio Giraffa, tehnician alimentar specializat în microbiologie și director de cercetare al Consiliului pentru Cercetare Agricolă și Analiză Economică Agricolă din cadrul Centrului de Cercetare Zootehnică și Acvacultură (CREA-ZA) din Lodi.
Acesta atrage însă atenția că nu trebuie să fie asociate brânzeturile din lapte crud cu producția de lactate de munte, artizanale sau chiar casnice. Acestea sunt afaceri de nișă care „funcționează ca înainte”. „Majoritatea brânzeturilor italiene DOP sunt fabricate din lapte pasteurizat, dar există și câteva DOP naționale foarte importante, care sunt obținute în siguranță din laptele crud. Vorbim despre Parmigiano Reggiano, Grana Padano și Provolone Valpadana Piccante: împreună, acestea reprezintă aproape 40% din tot laptele procesat în Italia”, spune directorul de cercetare, citat de publicația italiană.