Din birourile corporației pe câmpul Bărăganului, Iulia Blagu și-a regăsit rădăcinile și a pus bazele unei ferme moderne. Cum a reușit tânăra fermieră să devină una dintre vocile importante ale agriculturii românești descoperiți în cel mai recent episod al seriei „Ladies&Business”.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
- articolul continuă mai jos -
Rubrica „Ladies&Business”, lansată de G4Food, aduce în prim-plan poveștile femeilor care conduc afaceri din agricultură, alimentație și HoReCa. Fie că vorbim de ferme de familie, start-up-uri sustenabile sau implicare civică, seria își propune să arate cum determinarea feminină conturează viitorul sectorului agroalimentar din România.

Din birourile corporației, pe câmp
Iulia Blagu este ultima descendentă a unei familii care a scris pagini de glorie în istoria României: familia Magheru. Instaurarea comunismului, însă, a făcut ca Iulia să se nască ca un copil asemenea tuturor celorlalți din generația sa. A avut o copilărie normală pentru acele vremuri. A făcut liceul în Urziceni, unde locuiau părinții săi, ingineri constructori. Apoi a plecat la facultate, la București. A devenit economistă și a lucrat, destui ani, în mari corporații multinaționale.
S-a măritat cu Cătălin, un IT-ist priceput, venit din Craiova. Într-un cuvânt, n-a avut nimic de-a face cu agricultura. Abia acum șase ani, împreună cu soțul ei, au devenit antreprenori în acest domeniu.
„Ne aflam în situația de a avea doi copii și nu aveam cu cine să-i lăsăm. Pe de altă parte, tatăl meu de-abia aștepta să aibă grijă de nepoți. Așa că, am ales să facem pasul spre Urziceni”, povestește Iulia Blagu.
Între timp, familia sa reușise să recupereze o parte dintre proprietățile confiscate de regimul comunist. „În 2019, împreună cu soțul meu, Cătălin, am hotărât să preluăm ștafeta”, încheie povestirea Iulia Blagu.
„Mergem înainte, dar cu bolovani legați de picioare!”
Când o vezi atât de micuță și fragilă, nu te gândești că a o astfel de femeie ar putea să aibă atâta energie. Dar dacă te lași prins în mreaja acestui gând, cazi într-o mare capcană. Fetița fragilă și jucăușă care pare Iulia Blagu ascunde o inimă mare și un izvor de energie asemenea unei centrale nucleare. Și, ca să vă convingeți, iată ce povestește:
„Avem marele avantaj ca aici, la Urziceni, să avem pământul în proprietate. Asta ne scutește de o cheltuială însemnată, cea cu arenda. Ca fermieri tineri avem toată dorința de a investi în tehnologii noi, în utilaje performante. Studiem tehnologiile furnizorilor de semințe, care oferă genetică tot mai performantă, dar și la prețuri mai mari, ceea ce este firesc. Dar situația este complicată și de războiul din Ucraina, de cerealele care vin de acolo și au invadat piața, făcând prețurile produselor noastre să scadă și mai mult. Asta face să ne descurcăm tot mai greu. Mă întreb ce vor face fermierii mai mici ca noi. Cred că în perioada următoare vor dispărea multe ferme mici”, crede Iulia Blagu.
Dorința cea mai mare a familiei de fermieri este de a adopta cele mai noi tehnologii, de a face ferma sustenabilă, de „a fi siguri că și peste 20 de ani va funcționa, și încă mai bine”.
Dar când vine vorba de condițiile reale, senzația este că „ai bolovani legați de picioare. În fiecare zi te întrebi: oare anul acesta voi avea bani să cumpăr acel încărcător de care am nevoie? Voi avea bani să cumpăr o sămânță mai bună? Toate aceste răspunsuri se traduc în modul în care va arăta anul următor. Dacă faci investiții pe care nu le poți susține, nu faci altceva decât să-ți micșorezi veniturile din anul următor, ceea ce nu este decât o cale de a muri încet și sigur. Asta este senzația noastră de tineri fermieri, de tineri antreprenori în acest domeniu”, spune Iulia Blagu.

O vară care aduce optimism
Dotarea cu utilaje a fermei este una adaptată nevoilor și calibrată constrângerilor existente. Deocamdată există o singură combină, Claas Tucano 320 și două tractoare noi, unul de 260 CP și altul de 115, cumpărate de la Case, cărora li se alătură și câteva utilaje mai vechi, printre care un tractor rusesc, trei U 650 și un bătrân Ford, care lucrează pe post de încărcător.
În ferma familiei Blagu se practică cele patru culturi obișnuite în întreaga zonă a Bărăganului: grâu, rapiță, floarea soarelui și porumb. Evident că, pe lângă grâu se cultivă și orz.
Începutul acestei veri s-a arătat generos. La momentul publicării acestui reportaj, orzul fusese recoltat, iar producția a fost una frumoasă: 7,2 tone/hectar.
„Prețul de vânzare a variat între 0,70 și 0,80 de bani (contracte forward și spot). La aceste valori, ținând cont de cheltuielile de înființare a culturii, nu suntem deloc în faliment. Înregistrăm profit. Acest an pare să fie unul bun sau cel puțin normal, în care putem înregistra profit!”, scria Iulia Blagu pe contul său de Facebook.
Acum a început recoltarea grâului și, în paralel, a rapiței. „Judecând după primele brazde, se arată a fi o producție bună. Dar nu putem trage concluzii înainte de a recolta tot. Până la urmă, cântarul este cel care ne dă verdictul final”, mărturisea Iulia.
Viitorul, între vise și incertitudini
Dacă culturile de toamnă se arată a da rezultate promițătoare, în schimb cele de primăvară rămân sub semnul incertitudinii. În ciuda ploilor însemnate din această primăvară, porumbul a început deja să dea semne de stres hidric și termic. Caniculele din zilele acestui început de vară nu pot fi decât o problemă pentru polenizare. Așadar, cu tot optimismul, e riscant să faci calcule legate de producția de porumb.
Vorbind despre viitor, Iulia Blagu ne-a destăinuit cel mai drag vis legat de fermă.
„Cel mai drag proiect de viitor al nostru este instalarea unui pivot de irigat, pe care, foarte important, ne dorim să montăm și o instalație de fertirigare. Deocamdată, în ceea ce privește digitalizarea, folosim dronele de observare pentru a urmări culturile. Cu ajutorul lor putem avea o imagine exactă a ceea ce se întâmplă în centrul lor, nu doar pe margine. Acum cinci ani am avut niște furtuni puternice, care au culcat 50% din culturi. Nu puteam să estimăm cât de afectat este centrul solei, ca să putem să anunțăm asiguratorul. Dacă la margine păreau în regulă, floarea, grâul, porumbul, în mijlocul solelor erau lipite de pământ. Atunci a fost momentul când am hotărât să luăm drone. Așa am avut estimarea perfectă. În plus, putem vedea și cum arată solul și poți înțelege lucruri care devin vizibile doar dacă ai vederea de ansamblu și poți face comparații”.

Implicarea în viața agriculturii românești
Dar implicarea Iuliei Blagu în agricultură nu se oprește doar la activitatea din fermă. Dimpotrivă: este foarte activă în cadrul Forumului Agricultorilor și Procesatorilor Profesioniști din România (FAPPR), din a cărui echipă de conducere face parte. Este și una dintre fondatoarele Organizației Femeilor Antreprenor din Agricultură.
În acest an a obținut și trofeul TalentA, pentru un proiect legat de procesarea cerealelor.
TalentA este o inițiativă educațională internațională lansată de Corteva Agriscience, care sprijină femeile din agricultură prin instruire, mentorat și suport financiar. În fiecare an, trei proiecte inovative, realizate de femei antreprenor, sunt premiate și susținute financiar cu câte un grant.

Cu sufletul împărțit între fermă și flori
Pe lângă ferma de cultură mare, Iulia Blagu mai are câteva pasiuni. În spatele clădirii unde își are biroul se găsește un lac, destul de întins. Iar pe malul lacului un ponton. „Îmi place să fug din birou câteva minute și să arunc două-trei undițe. Apoi, din timp în timp, trec să văd ce s-a prins”, mi-a povestit fermiera, cu tonul unui copil care mărturisește o șotie.
De fapt, este pasionată de pescuit. Dar pentru că nu mai are timp și pentru asta, acesta e modul în care își satisface pasiunea.
Și mai sunt și alte lucruri pentru care nu are timp. În primii ani când a revenit la Urziceni era renumită pentru aranjamentele florale pe care le crea. De fapt, aceasta era o mică afacere suplimentară. Din cele mai felurite flori de câmp, recoltate de ea însăși, împletea coronițe sau împodobea lumânări pentru cununii și botezuri. Alte aranjamente erau create pentru diferite ocazii. Dar problemele fermei au început să o asalteze din ce în ce mai mult. Și a lăsat florile…
Acum se îngrijește doar de două flori, cele mai importante din viața ei: cei doi băieți, care au ajuns la vârsta școlii. Iar primele rezultate arată toate promisiunile că vor crește pe măsura părinților!