Clătite proteice din fulgi de ovăz și făină de năut – pot constitui o bază neutră pentru orice mic dejun: au un procent de proteine mai ridicat decât are pâinea, și în plus sunt fără gluten. Teoria spune că există o categorie de persoane care nu sunt neapărat intolerante, dar pauzele de la gluten din când în când le ajută să digere mai bine.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
- articolul continuă mai jos -
Această rețetă poate fi baza unui mic dejun ideal: cu conținut important de proteine dar și de Omega 3 de la semințele de in. Le putem asocia cu ouă, iaurt, brânzeturi. Iar cine le preferă dulci, le poate adăuga: miere sau fructe sau gem sau pastă de curmale, alături de iaurt, de exemplu.
Compoziția se prepară cel mai ușor într-o sticlă cu deschiderea largă
O condiție pentru a le face cât mai bune este să preparăm de seara compoziția și să o lăsăm la frigider. Aceasta este o condiție valabilă pentru orice compoziție de pancakes sau clătite.
Și la fel de valabilă este și metoda de preparare: cel mai simplu este să adăugăm toate ingredientele într-o sticlă cu deschiderea largă, și mai bine dacă e din plastic. Închidem bine cu dopul și agităm sticla. Ba chiar, putem face compoziția o dată și o putem conserva direct în sticlă în frigider. În felul ăsta putem avea clătite sau pancakes calde în fiecare zi, fără să pierdem timp în fiecare zi.
Pentru a putea amalgama cel mai bine ingredientele, se adaugă întâi făina în sticlă și tot ce e solid, apoi lichidele. Dacă folosim și ouă, le adăugăm după ce făina și lichidul sunt deja amestecate.
Ingrediente pentru 8 pancakes
100 fulgi de ovăz sau ovăz mărunțit trecuți prin râșniță sau mixer
1 lingură de semințe de in trecute prim rașniță sau mixer (circa 10g)
40 g făină de năut
2 g de sare
250 g apă sau lapte vegetal
opțional, 1 albuș de ou sau 1 ou întreg
Procedeu
Se mărunțesc întâi fulgii de ovăz sau ovăzul mărunțit și semințele de in folosind o râșniță sau un mixer. Dacă avem doar un blender, le tranferăm în vasul lui și adăugăm doar 100 g apă.
Adăugăm peste această parte de ingrediente solide mărunțite făina de in și sarea. Apoi completăm cu apa amestecând bine ca să iasă o compoziție uniformă.
Nimic nu ne oprește să adăugăm și un ou sau doar un albuș. Dar nu este obligatoriu: semințele de in măcinate au calitatea de a lega ingredientele, ca și oul.
Odată obținută compoziția – dacă o facem dimineața trebuie să o lăsăm măcar zece minute înainte de a o folosi, coacem pe rând clătitele americane într-o tigaie antiaderentă: adăugăm foarte puțin ulei și turnăm din compoziție când e caldă tigaia astfel încât să iasă de circa 1 cm grosime și 10 cm diametru.
Aceste clătite proteice pot folosi în loc de pâine în combinațiile cunoscute pentru micul dejun. Dar se pot lua și la pachet folosindu-le pe post de lipie, pliate în două și umplute cu: brânză, ouă, carne de pui, humus, salată verde, roșii, castraveți, ardei etc.
