Clătite proteice din fulgi de ovăz și făină de năut – pot constitui o bază neutră pentru orice mic dejun: au un procent de proteine mai ridicat decât are pâinea, și în plus sunt fără gluten. Teoria spune că există o categorie de persoane care nu sunt neapărat intolerante, dar pauzele de la gluten din când în când le ajută să digere mai bine.
Această rețetă poate fi baza unui mic dejun ideal: cu conținut important de proteine dar și de Omega 3 de la semințele de in. Le putem asocia cu ouă, iaurt, brânzeturi. Iar cine le preferă dulci, le poate adăuga: miere sau fructe sau gem sau pastă de curmale, alături de iaurt, de exemplu.
Compoziția se prepară cel mai ușor într-o sticlă cu deschiderea largă
O condiție pentru a le face cât mai bune este să preparăm de seara compoziția și să o lăsăm la frigider. Aceasta este o condiție valabilă pentru orice compoziție de pancakes sau clătite.
Și la fel de valabilă este și metoda de preparare: cel mai simplu este să adăugăm toate ingredientele într-o sticlă cu deschiderea largă, și mai bine dacă e din plastic. Închidem bine cu dopul și agităm sticla. Ba chiar, putem face compoziția o dată și o putem conserva direct în sticlă în frigider. În felul ăsta putem avea clătite sau pancakes calde în fiecare zi, fără să pierdem timp în fiecare zi.
Pentru a putea amalgama cel mai bine ingredientele, se adaugă întâi făina în sticlă și tot ce e solid, apoi lichidele. Dacă folosim și ouă, le adăugăm după ce făina și lichidul sunt deja amestecate.
Ingrediente pentru 8 pancakes
100 fulgi de ovăz sau ovăz mărunțit trecuți prin râșniță sau mixer
1 lingură de semințe de in trecute prim rașniță sau mixer (circa 10g)
40 g făină de năut
2 g de sare
250 g apă sau lapte vegetal
opțional, 1 albuș de ou sau 1 ou întreg
Procedeu
Se mărunțesc întâi fulgii de ovăz sau ovăzul mărunțit și semințele de in folosind o râșniță sau un mixer. Dacă avem doar un blender, le tranferăm în vasul lui și adăugăm doar 100 g apă.
Adăugăm peste această parte de ingrediente solide mărunțite făina de in și sarea. Apoi completăm cu apa amestecând bine ca să iasă o compoziție uniformă.
Nimic nu ne oprește să adăugăm și un ou sau doar un albuș. Dar nu este obligatoriu: semințele de in măcinate au calitatea de a lega ingredientele, ca și oul.
Odată obținută compoziția – dacă o facem dimineața trebuie să o lăsăm măcar zece minute înainte de a o folosi, coacem pe rând clătitele americane într-o tigaie antiaderentă: adăugăm foarte puțin ulei și turnăm din compoziție când e caldă tigaia astfel încât să iasă de circa 1 cm grosime și 10 cm diametru.
Aceste clătite proteice pot folosi în loc de pâine în combinațiile cunoscute pentru micul dejun. Dar se pot lua și la pachet folosindu-le pe post de lipie, pliate în două și umplute cu: brânză, ouă, carne de pui, humus, salată verde, roșii, castraveți, ardei etc.