Gripa aviară a supraviețuit în laptele pasteurizat puternic infectat, arată un studiu/Totuși, laptele din comerțul american este sigur pentru consum

Virisul gripei aviare a rămas în laptele pasteurizat 15 secunde Foto: Pixabay

În probele de lapte pasteurizat, cantități mici al virusului de gripă aviară au rămas încă detectabile. Asta au descoperit recent cercetătorii în studiile de laborator. Pentru acest motiv, autoritățile spun că rezultatele studiului nu ar trebui folosite pentru a trage concluzii cu privire la siguranța aprovizionării cu lapte din SUA.

Cercetarea a fost publicată în New England Journal of Medicine. Pe măsură ce ies la lumină mai multe informații despre virus, țările din întreaga lume caută să-și intensifice eforturile de vaccinare pentru a preveni ceea ce ar putea fi un alt eveniment asemănător unei pandemii, scrie Food Dive.

Sunt limitate datele disponibile despre susceptibilitatea gripei aviare în lapte după pasteurizare. Cercetătorii au încercat să experimenteze cu diferite intervale de timp de tratament termic pe laptele crud infectat la 63 de grade Celsius și 72 C – temperaturile cel mai frecvent folosite în procesele comerciale de pasteurizare a produselor lactate.

Studiul are limitări

Deși pasteurizarea a redus rapid cantitatea de virus gripal aviar din probe, o cantitate mică a fost găsită într-o treime din probe după maxim 20 de secunde de tratament termic la 72 C.

„Această descoperire indică potențialul ca o cantitate relativ mică, dar detectabilă, de virus H5N1 să rămână infecțioasă în lapte după 15 secunde la 72 C, dacă nivelurile inițiale ale virusului au fost suficient de ridicate”, au spus autorii în studiu.

În ciuda rezultatelor potențial alarmante, cercetătorii au subliniat că studiul lor are limitări. Laptele crud de la vacile infectate cu virusul poate reacționa diferit la pasteurizare, în comparație cu probele experimentale. În studii s-a folosit virusul H5N1 izolat din plămânii unui leu de munte mort din Montana.

Laptele pasteurizat din comerț este sigur pentru consum

Până în prezent, autoritățile americane au declarat că aprovizionarea comercială cu lapte pasteurizat este sigură pentru consumul uman, iar departamentul a efectuat teste pe produse lactate de vânzare cu amănuntul, care au rezultat negativ la gripa aviară.

Tulpina H5N1 de gripă aviară a ucis sau a dus la sacrificarea a sute de milioane de păsări de curte în întreaga lume în ultimii ani, mai multe cazuri răspândindu-se la mamifere și, în unele cazuri, la oameni.

Recent, un bărbat în vârstă de 59 de ani din Mexic a contractat un caz rar de virusul gripei aviare H5N2, care nu fusese niciodată confirmat până acum la oameni, și a murit în aprilie din cauza altor complicații de sănătate, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății. La începutul acestui an, un copil mic din Australia a fost testat pozitiv pentru H5N1 după o scurtă călătorie în India. Copilul și-a revenit după tratament.

 

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *