Când vin colindătorii cu Moș Ajun-ul ce ne cer? „Ne dați ori nu ne dați, fasole cu cârnați”. Fasolea din Ajunul Crăciunului este fasolea bătută sau făcăluită, o bunătate care se poate unge pe pită și lângă care punem și unul-doi cârnați preparați din porcul proaspăt tăiat. Merge bine și cu murăturile deja acrite din putină.
Ingrediente pentru fasolea bătută:
400 de gr de fasole gata fiartă (un borcan mare)
50 de gr de ulei de măsline sau floarea soarelui
2-3 căței de usturoi
2-3 cepe pentru caramelizat sau ceapă gata prăjită
sare, piper, boia.
Preparare:
Într-un blender se pune fasolea din borcan. Se adaugă puțină apă (mai puneți ulterior dacă textura e prea făinoasă), câteva linguri de ulei, sare, piper și cățeii de usturoi curățați și spălați.
Se blendează bine până ajunge ca o pastă untabilă. Nu trebuie să fie nici prea tare, dar nici să curgă.
O punem într-un castron de servit și preparăm ceapa caramelizată, vezi aici cum se face. Puteți să o înlocuiți și cu ceapă prăjită, care se găsește în supermarket. În acest caz decorați faolea exact înainte de a o servi pentru a nu se înmuia ceapa.
Adăugați deasupra fasolei un strat de ceapă caramelizată, în care ați pus și o linguriță de boia de ardei, pentru culoare.
Serviți cu cârnati proaspeți prăjiți sau făcuți la grătar/cuptor și cu murături.
Poftă bună și Crăciun fericit!