Nu e prea clar ce mânca Hercule ca să treacă cele 12 probe la care l-au supus zeii, dar sportivul american Ryan Crouser probabil mănâncă mai mult decât o făcea eroul mitologiei grecești. Crouser este singurul aruncător de greutate din istorie care a câștigat de trei ori medalia de aur olimpică, cu victoria sa de la Paris, după ce triumfase deja la Rio și la Tokyo. Depășind recentele accidentări, a țintit și lovit aurul din prima încercare, intrând în istorie: 22,90 m.
În timp ce pentru mulți atleți provocarea ar fi menținerea unei diete controlate caloric, în ciuda dorinței de a mânca mai mult, Crouser, care are 201 cm înălțime și cântărește aproximativ 145 kg, are problema opusă, scrie Guardian. „Nici măcar nu îmi mai place mâncarea,” a spus cu câțiva ani în urmă discutând cu un reporter de la New York Times în 2019. „Fiecare masă este jumătate din ceea ce mănâncă o persoană normală într-o zi. Și fac asta de cinci ori. Dacă vreodată simt foame în timpul zilei, înseamnă că nu-mi fac treaba. Așa că mănânc tot timpul. Uneori, înainte de o altă masă, mă uit la ea un timp, ca și cum aș zice: Iar asta…”
Un mic dejun cât o cină extravagantă a unei familii
În majoritatea timpului, dieta sa este în jurul a 5000 de calorii zilnic, pentru care spune că lunar cheltuie în jur de 1000 de dolari. În condițiile în care cantitatea recomandată pentru un adult de sex masculin este în jur de 2500 de calorii. El spune că mănâncă nouă ouă sub formă de două burritos la micul dejun, cu cârnați sau bacon, brânză, smântână și sos așezate combinate în mai multe tortillas.
Asta în timp ce un prânz tipic ar putea fi ceva în jurul a 300 g orez și jumătate de kilogram de carne de vită slabă, cu sos barbecue. Iar seara comandă „cina unei familii de trei persoane”, poate o pizza mare cu carne, pe care o „curăță” cu circa jumătate de litru de lapte. Încheind ziua cu „încă o gustare înainte de culcare.” Povestește că odată a luat în greutate cinci kilograme după o singură masă cu orez, pui, paste cu brânză și desert.
„Încerc mereu să-mi mențin greutatea corporală. Am fost un copil înalt și slab în perioada de creștere și a fost întotdeauna o luptă pentru mine să iau în greutate,” a spus Crouser pentru GQ în 2021. Mâncarea este aproape o parte a antrenamentului pentru mine. Mănânc după un program stabilit care garantează că nu mi se face niciodată foame, mai spune el.
Mănâncă mai mult în perioada antrenamentelor
În extrasezon, a adăugat el, țintește la 6.000 de calorii pe zi, deoarece face mai multe antrenamente și arde mai multe calorii în timp ce încearcă să câștige mai multă masă musculară. „Încerc să fac să nu treacă niciodată mai mult de trei ore fără să mănânc. Întotdeauna mănânc ceva.”
La competițiile internaționale, compensează porțiile mai mici consumând shake-uri sau ieșind să mănânce în plus. „Am pierdut puțin în greutate în Rio. Majoritatea țărilor tind să fie mult mai lejere în termeni de calorii decât bucătăria americană normală,” spune el.
Născut în Portland, Oregon, Crouser a crescut în apropiere, în Boring, și provine dintr-o familie de sportivi care au practicat aruncarea greutății, a discului sau a suliței. Este deținător al recordurilor mondiale indoor și outdoor din 2021, anul în care a doborât un record outdoor vechi de 31 de ani deținut de un alt american. Pentru ca după doar doi ani, în 2023, să își îmbunătățească propria performanță.
Nu este deloc singurul sportiv care practică o dietă aparent extremă. Prietenul și colegul de echipă al lui Crouser, Joe Kovacs, care a câștigat argintul la Paris pentru a treia Olimpiadă consecutivă, are 183 cm înălțime și cântărește aproximativ 136 kg. El mănâncă 12 ouă la micul dejun.