De ce ar trebui să eviți să mănânci caju și să bei cafea în același timp

cafea, caju, fier, studiu Sursa foto: Pixabay

În mijlocul unei zile agitate la birou, uneori pentru tot ce avem timp este o gustare rapidă pentru a ne menține în formă. În caz de urgență, o ceașcă de cafea și un pumn de caju ar putea părea combinația perfectă, transmite publicația Health Digest. La urma urmei, ambele ne pot reface energia – una cu cofeină și cealaltă cu conținutul său de cupru și grăsimi sănătoase. Totuși, deși cafeaua și caju au fiecare beneficii distincte pentru sănătate, combinarea lor ar putea rezulta în absorbția mai mică a unuia dintre cei mai abundenți nutrienți din caju.

O porție de 100 de grame de caju crud vă oferă peste 18 grame de proteine, 3,3 grame de fibre, 660 miligrame de potasiu, 593 miligrame de fosfor și 292 de miligrame de magneziu, conform Departamentului de Agricultură al Statelor Unite (USDA). Deși acești nutrienți sunt vedetele profilului nutrițional al caju-lui, caju ne oferă și o doză considerabilă de fier – 6,68 miligrame în aceeași porție de 100 de grame, mai exact.

Fierul joacă un rol esențial în sănătatea circulatorie, asigurându-se că mușchii și restul corpului nostru primesc oxigenul de care au nevoie. Dar, în funcție de cum ne programăm mesele, consumul de cafea poate împiedica absorbția fierului, raportează Comitetul Consultativ Științific pentru Nutriție (SACN) din Marea Britanie.

Cafeaua poate interfera cu absorbția fierului din caju

Dacă sunteți un fan al cafelei și al nucilor de caju, fiți liniștit știind că nu trebuie neapărat să alegeți una în detrimentul celeilalte. Mai degrabă, legătura pare să fie în consumul simultan de cafea și alimente bogate în fier, precum caju. Acest lucru a fost evidențiat într-un studiu clinic din 1983 publicat în The American Journal of Clinical Nutrition, în care participanții cu niveluri sănătoase de fier au experimentat o scădere de 39% a absorbției fierului când o ceașcă de cafea a fost consumată cu o masă de hamburger (carnea de vită din acest preparat conține mult fier). Totuși, acest lucru nu s-a întâmplat când participanții au băut cafea cu 60 de minute înainte de a mânca, indicând că separarea consumului de cafea ar putea evita acest efect potențial. Cu toate acestea, inhibarea absorbției fierului a fost observată și în cazul consumului de cafea la o oră după masă.

Citește și: 6 dintre cele mai bogate în antioxidanți băuturi, potrivit dieteticienilor

Dacă credeți că ar fi mai bine să treceți de la cafea la ceai, concluziile studiului au arătat că ingestia simultană de ceai cu o masă de hamburger a scăzut absorbția fierului într-o măsură și mai mare, cu 64%.

Ce anume din cafea interferează cu absorbția fierului?

Deși cofeina poate oferi o explicație parțială pentru această relație, deoarece s-a demonstrat că are un efect minor asupra absorbției fierului, conținutul de polifenoli al cafelei poate fi de asemenea implicat. Deși acești compuși sunt asociați cu numeroase beneficii pentru sănătate, cercetările arată că polifenolii se leagă de fier în celulele intestinului, împiedicând nutrienții să ajungă în sânge. În schimb, fierul este eliminat din corp ca deșeu, explică Penn State.

Aceste concluzii sunt deosebit de importante pentru persoanele care pot fi susceptibile la deficiența de fier. SACN subliniază cum copiii, fetele, femeile de vârstă reproductivă și unii adulți în vârstă pot avea un risc mai mare de anemie feriprivă. Cei care suferă de această afecțiune pot experimenta slăbiciune, dureri de cap, dureri în piept, piele palidă, mâini și picioare reci, apetit scăzut și altele.

Evitarea ingestiei simultane de cafea și caju poate fi o măsură de protecție, la fel ca și consumul de alimente bogate în fier alături de cele care promovează absorbția fierului.

Sursa foto: Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *