Pare ciudat, dar morcovii sunt un aliment care s-a răspândit în toată lumea nu de pe la Mediterana, cum suntem tentați să credem, ci din Afganistan. Se crede că se cultivau deja acum 5000 de an și s-au răspândit de acolo în tările din Orientul Mijlociu, apoi spre Mediterana, apoi în lumea largă.
La origine erau departe de a fi portocalii, erau violet. Pe lângă cei violet, mai existau și galbeni, roșcați sau aproape negri. Varietatea portocalie a fost obținută cu multe secole mai tarziu grație agricultorilor olandezi, care prin diferite încrucișări între aceste tipologii au reușit să facă să vireze culoarea spre portocaliu.
Însă motivul pentru care au creat versiunea portocalie este unul cu totul ieșit din comun: pentru a-l omagia pe Willem van Oranje, liderul mișcării de independență a Țărilor de jos de sub dominația spaniolă.
Spre deosebire de morcovii portocalii, cei violeți au mai multe proprietăți nutritive. Culoarea este dată de preznența antocianilor, care previn îmbătrânirea.