Cum să-ți faci acasă lapte de ovăz / Nu vei mai da banii pe el la supermarket, după ce vei vedea cât de simplu e să ți-l prepari singur

Angela Sabău 15 februarie 0 comentarii 10995 vizualizări
Lapte de ovăz preparat acasă Foto: Dreamstime/ Liljam

Laptele alternativ de pe piață, cel de ovăz, a devenit rapid una dintre cele mai populare băuturi fără lactate. Probabil l-ai văzut deja în cafenele și supermarketuri, conform mindbodygreen. Indiferent dacă ai încercat sau nu lapte de ovăz, este posibil să ai încă câteva întrebări despre acest produs popular: este sănătos? Cum este făcut? Iată  câteva răspunsuri de la nutriționiști.

Ce este laptele de ovăz?

La fel ca alte băuturi fără lactate, laptele de ovăz este o alternativă vegană la laptele de vacă. Similar cu variantele pe bază de migdale, laptele de ovăz este obținut prin mixarea apei cu ovăz, urmată de strecurarea amestecului pentru a obține un lichid cremos care seamănă destul de mult cu laptele tradițional.

Deși este destul de ușor să-ți faci singur lapte de ovăz acasă (mai jos vei găsi rețeta), multe mărci produc deja acest tip de lapte și diverse produse pe bază de lapte de ovăz.

Este laptele de ovăz sănătos? Ce spun nutriționiștii

„Depinde. Este important să alegi un produs cât mai puțin procesat și fără adaos de zahăr,” spune nutriționistul Jessica Cording. „De asemenea, verifică eticheta pentru conservanți și agenți de stabilizare.”

Informațiile nutriționale ale laptelui de ovăz variază în funcție de marcă și de faptul că produsul este îndulcit sau aromatizat.

(articolul continuă mai jos)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:


„Unele variante din comerț sunt îmbogățite cu vitamine și minerale similare cu cele din laptele de vacă, cum ar fi calciul, vitamina D și B12,” spune Maggie Moon.

Deși USDA nu a stabilit un standard nutrițional pentru laptele de ovăz, iată valorile pentru o porție (240 ml) de lapte de ovăz fără zahăr:

  • Calorii: 100
  • Grăsimi: 7 g
  • Sodiu: 100 mg
  • Carbohidrați: 9 g
  • Zaharuri: 2 g
  • Fibre: 1 g
  • Proteine: 2 g
  • Calciu: 245 mg

„Pentru că este destul de sărac în proteine, asigură-te că incluzi proteine în mesele și gustările tale”, recomandă Cording.

Cum se compară laptele de ovăz cu laptele de vacă 

„Pentru persoanele care urmează o dietă fără lactate, laptele de ovăz este o alternativă excelentă datorită versatilității sale”, spune Cording. „Oferă mai multe proteine decât laptele de migdale, cocos sau orez, dar mai puține decât laptele de mazăre sau de soia”, mai arată ea.

Moon adaugă: „Dacă ai deja suficiente proteine în dietă – și majoritatea americanilor consumă mai multe proteine decât au nevoie – laptele de ovăz poate fi o alegere sănătoasă, mai ales dacă ai dificultăți în digestia laptelui de vacă, vrei să consumi mai multe alimente vegetale sau pur și simplu îți place gustul.”

În comparație cu laptele de vacă, „laptele de ovăz nu conține aceeași cantitate de nutrienți, inclusiv calciu, vitamina D, potasiu și proteine”, spune Largeman-Roth. „Laptele de vacă este foarte nutritiv și o alegere excelentă, atâta timp cât îl poți digera.”

Care sunt beneficiile laptelui de ovăz?

  • Alternativă fără lactate: Perfect pentru cei cu intoleranță la lactoză sau care evită lactatele din alte motive.
  • Fără nuci sau soia: Ideal pentru persoanele alergice la nuci sau soia care caută un lapte vegetal versatil.
  • Poate fi fără gluten: Dacă ovăzul este certificat fără gluten, laptele de ovăz este potrivit pentru cei cu boala celiacă.
  • Conține beta-glucani: Acești compuși din ovăz ajută la reducerea colesterolului și susțin sănătatea inimii.
  • Mai sustenabil: Cultura de ovăz are un impact mai mic asupra mediului comparativ cu lactatele, migdalele și soia.

Cum să faci lapte de ovăz acasă

Un alt avantaj al laptelui de ovăz? Este foarte ușor de preparat acasă. Spre deosebire de laptele din nuci, nu necesită timp de înmuiere, iar ingredientele de bază sunt mult mai ieftine.

Rețetă de lapte de ovăz

Ingrediente:

  • 1 cană de fulgi de ovăz (fără gluten, dacă este necesar)
  • 3 căni de apă filtrată
  • Un praf de sare (opțional)
  • Puțină esență de vanilie (opțional)

Mod de preparare:

  1. Mixează toate ingredientele până obții o compoziție foarte fină. (Adaugă vanilia doar dacă vei folosi laptele în preparate dulci.)
  2. Strecoară lichidul folosind o sită fină, un tifon sau un prosop de bucătărie curat.
  3. Păstrează în frigider până la o săptămână.

Atenție: Laptele de ovăz făcut acasă nu conține vitaminele și mineralele adăugate în produsele comerciale și nu are un termen de valabilitate la fel de lung. De aceea, cel mai recomandat este să prepari cantități mici, pe care să le consumi repede. Astfel, vei evita risipa alimentară.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *