Cu toții știm cât de repede se pot strica verdețurile proaspete, chiar și dacă sunt păstrate în frigider. Deși căpățânile întregi de salată pot rezista până la două săptămâni dacă sunt depozitate corect, salata ambalată, deja tăiată sau ruptă, se va deteriora mult mai repede—de obicei în aproximativ trei până la cinci zile. Vestea bună este că este complet posibil să păstrați salata proaspătă, chiar și pe cea ambalată și să prelungiți durata de viață a verdețurilor, potrivit eatingwell.
Șapte moduri de a împiedica ofilirea salatei ambalate
-
Păstrați-o la rece pe drumul spre casă
Dacă locuiți într-o zonă caldă, misiunea dvs. de a menține salata ambalată proaspătă mai mult timp începe chiar înainte de a pleca la magazin. Aduceți cu dvs. o geantă termoizolantă pentru a păstra verdețurile la temperatura potrivită până acasă.
-
Îndepărtați frunzele ofilite
Când ajungeți acasă de la magazin, modul în care depozitați produsele va face o mare diferență în cât timp veți putea să vă bucurați de ele în zilele următoare. Înainte de a depozita verdețurile, deschideți ambalajul și întindeți-le pe un prosop de hârtie uscat sau pe un prosop de bucătărie curat. Scoateți orice frunză ofilită pe care o găsiți, ceea ce va ajuta la prevenirea răspândirii degradării.
-
Păstrați verdețurile uscate
Chiar și verdețurile preambalate pot avea umiditate în exces pe frunze. Această umiditate poate adăposti bacterii care favorizează descompunerea, așa că va trebui să îndepărtați cât mai multă umezeală posibil. Dacă verdețurile sunt deosebit de umede, ar putea fi util să le puneți rapid în centrifuga de salată înainte de a le depozita, asigurându-vă că sunt cât mai uscate posibil. Nu aveți centrifugă de salată? Nu-i bai. Împăturiți verdețurile într-un prosop mare de bucătărie și dați-le câteva rotații pentru a elimina fiecare picătură de apă.
-
Adăugați un prosop pentru a absorbi umezeala
Oferirea unui pat absorbant și confortabil verdețurilor le va ajuta să rămână proaspete și crocante. Le puteți înfășura ușor într-un prosop de hârtie sau chiar să introduceți o fâșie de prosop direct în punga cu ele. Dacă doriți să faceți o alegere mai ecologică, luați în considerare folosirea unui prosop de bumbac. Închideți punga ermetic cu un clips pentru pungi. Dacă considerați că păstrarea verdețurilor proaspete merită puțină muncă în plus, schimbați prosopul în fiecare zi.
-
Încercați transferul verdețurilor într-un alt recipient
Nu trebuie să rămâneți cu punga de celofan în care au venit verdețurile. Ar putea fi util să le transferați într-un recipient ermetic din plastic tare care poate proteja produsele delicate. Începeți prin a pune un prosop (de hârtie sau de pânză) pe fundul recipientului, apoi adăugați frunzele și puneți un alt prosop deasupra.
-
Depozitați verdețurile în sertarul pentru legume
Asigurați-vă că depozitați verdețurile în sertarul pentru legume din frigider, care este cel mai bun mediu pentru salatele dvs., deoarece aceste sertare sunt concepute să elibereze gazele și umezeala care pot accelera procesul de degradare. Vorbind despre frigider, este o idee bună să verificați dacă acesta este setat la 4°C sau mai jos, ceea ce reprezintă recomandarea FDA pentru depozitarea sigură a alimentelor.
-
Păstrați-vă opțiunile deschise
Este posibil să fiți obișnuiți să cumpărați o pungă de verdețuri ori de câte ori mergeți la magazin. Dar ar putea fi util să vă reconsiderați obiceiurile de cumpărare pentru a evita risipa alimentară. Dacă preferați verdețurile pregătite, luați în considerare un ambalaj tip „clamshell” (cu fereastră de plastic) în loc de pungă, deoarece acesta poate proteja mai bine verdețurile delicate. Puteți păstra aceste recipiente mai solide pentru achizițiile viitoare de verdețuri.
De asemenea, puteți lua în considerare achiziționarea de capete întregi de salată. Pot fi depozitate în mod similar cu salatele ambalate, dar tind să reziste mai mult. Luați în considerare și opțiuni precum rucola, leurda, spanacul baby și varza kale baby, care sunt opțiuni mai rezistente.
Am observat că stau bine într-un uscător de salată după spălare. Grătarul le ține distanțate de condensul din vas, dar umiditatea mare a aerului din interior le menține crocante.