Făinoasele fac parte din categoria de macronutrienți numită carbohidrați. Ghidurile internaționale de nutriție recomandă ca aproximativ 45-55% din totalul caloriilor mâncate zilnic să provină din această categorie, transmite G4Media.
„Carbohidrații cuprind însă mai multe categorii de alimente: fructe, legume, cereale, produse de patiserie etc. Sigur că este o diferență dacă mănânci înghețată de jumătate din caloriile zilnice sau leguminoase sau fructe. Cam asta face diferența între sănătate și boală, pe termen lung”, a declarat nutriționistul Tania Fântână.
Cum să faci însă să-i incluzi inteligent în alimentația ta?
1. Mănâncă-i în prima parte a zilei. În prima parte a zilei organismul arde mai multe calorii, metabolismul este mai activ. Sunt șanse mai mari așadar de a fi consumați în totalitate.
2. Combină-i cu proteine, astfel încât ei să stea mai mult timp în stomac și absorbția zahărului în sânge să se facă treptat.
3. Pune-i în meniul tău atunci când știi că o să faci și mișcare.
4. Atenție la combinația făinoase-grăsimi. Este soluția cea mai ușoară de îngrășat. Carbohidrații de felul lor nu au multe calorii. Aproximativ 4kcal/1 gram. „Anturajul însă îi strică foarte mult. Combinați cu grăsimi își triplează valoarea calorică. Câteva exemple aici: pâine cu unt, biscuiții și toate produsele de patiserie, humusul versus năut simplu, cartofi cu parmezan, paste cu sos pesto etc”, spune Fântână.
5. Combină în farfurie întotdeauna paștele, orezul, cartofii cu multe legume. Scazi astfel indicele glicemic al mesei prin prezența fibrelor din legume.
6. Nu uita că dacă vrei să slăbești nu este îndeajuns să renunți la carbohidrați. Trebuie să analizezi cu atenție toate obiceiurile tale alimentare.
7. Pentru ca pastele să aibă un indice glicemic mai redus, să fie mai blânde cu glicemia ta, alege paste integrale, consumă-le reci, amestecă-le cu sos de roșii și ierburi aromatice sau ideal în salate alături de ton, carne de pasăre sau creveți.
Citește și Rețete italiene: Pasta alla Norma, paste cu sos de roșii și vinete, ca o capodoperă lirică