Afară vremea este foarte frumoasă și cred că, în special datorită căldurii extreme de peste zi, ieșitul la terasă pare o soluție foarte apetisantă pentru mulți dintre noi.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
- articolul continuă mai jos -
În special când ieși cu mai multe persoane, când sărbătorești ceva, când locația este nouă sau cu un anumit specific (nu tocmai dietetic), este foarte ușor să exagerezi cu caloriile și să îți strici astfel echilibrul alimentar la care poate ai muncit din greu.
Dacă ieșiți la terasă sau restaurant o dată pe lună sau mai rar de atât, atunci puteți alege să uitați de reguli. Dacă însă ieșiți de câteva ori pe săptămână, atunci e bine totuși să luați un pic din disciplina aplicată în casă și când ieșiți afară.
Gândește meniul pe toată ziua, nu doar la masa de la terasă
Dacă știi că seara mergi la terasă și vei comanda o pizza sau paste, ajustează mesele din restul zilei. Până la urmă, îngrășatul sau slăbitul în acea zi nu va depinde doar de masa mâncată în afara casei, ci de tot ce strângi până la sfârșitul zilei. Încearcă să faci o balanță bună între pofte și kilogramele pe care vrei să le ai.
Orice ai alege să mănânci acasă, nu te duce nemâncat la terasă sau restaurant. Valabil pentru orice eveniment social în care mâncarea este implicată.
Optează pentru mic dejun și prânz mai ușoare, bogate în proteine și legume. Nu îți face poftele și peste zi, și la terasă – decât dacă decizi tu că azi e zi de răsfăț.
Evită să mănânci multă pâine, paste sau deserturi înainte, pentru a „face loc” caloriilor de la ieșire.
Hidratează-te înainte să comanzi
Foamea și setea se pot confunda, mai ales vara. Bea un pahar de apă plată sau minerală înainte de masă, îți va tempera apetitul și te va ajuta să eviți porțiile excesive. Nu te compara cu ce comandă ceilalți de la masă.
Până la urmă aveți parcursuri diferite în viață și pe cântar și nu ai de unde să știi ce au mâncat ei în acea zi sau ce mănâncă mâine.

Alege un fel principal echilibrat
Chiar și la terasă există opțiuni sănătoase:
-
Salate cu surse de proteine (pui, curcan, ton, ouă, brânză slabă)
-
Pește la grătar cu legume
-
Pui la grătar cu legume sau cu salată
-
Creveți în sos de roșii
-
Carne slabă cu garnitură de legume și puțină pâine integrală
-
O mămăligă cu brânză și puțină smântână
Chiar dacă felurile de mâncare cuprind orez, cartofi, maioneză, paste, focaccia, nu e musai să le mănânci. Poți lua câteva guri, de poftă, și atât. Farfuriile la restaurant sunt umplute din oficiu cât mai mult ca noi să mai revenim acolo și să avem impresia că primim mult pentru banii dați. Nu este o invitație de a mânca tot sau un ajutor pentru distrugerea dietei.
Evită să comanzi mai multe feluri de mâncare gândindu-te că o să te stăpânești și nu o să le mănânci. Când combinăm mai multe gusturi și texturi, mâncarea devine irezistibilă. Nu vă puneți în situații delicate și nu vă dați examene inutile.
Comandă garnituri slab calorice și mâncare corectă din start
În loc de cartofi prăjiți, încearcă legume la grătar sau la abur sau pur și simplu salate. Mănâncă ce ai mânca și dacă ți-ai face tu singur acasă acest fel de mâncare.
Ia 1-2 furculițe de cartofi prăjiți sau ceva ce îți e poftă de la colegii de masă, decât să îți comanzi tu o porție întreagă.
Împarte desertul sau redu-l la un cappuccino
Dacă îți dorești un desert, împarte-l cu cineva. Astfel, te bucuri de gust fără să consumi porția întreagă. O altă opțiune: înlocuiește desertul clasic cu fructe proaspete, dacă localul le oferă.
Atenție la băuturile cu calorii „ascunse”
Sucurile, cocktailurile și berea pot adăuga rapid câteva sute de calorii la masă.
Alternează băuturile alcoolice cu apă sau înlocuiește un desert cu un pahar de vin sec sau șampanie.
Alege vin sec sau spritz în loc de băuturi dulci și tari.
Dacă vrei un cocktail, optează pentru unul pe bază de fructe proaspete și fără siropuri concentrate.
La terasă e ușor să mănânci pe pilot automat, mai ales dacă discuțiile curg și farfuria e plină. Ia pauze între înghițituri, savurează mâncarea și oprește-te când te simți confortabil sătul, nu plin.
Să avem kilogramele pe care ni le dorim este ceva ce majoritatea dintre noi trebuie să muncească pentru a obține. Să mănânci cumpătat și dietetic este un fel de conduită în viață ce trebuie ținută pe termen lung. Este mult mai greu pentru psihicul nostru să avem perioade în care „intrăm la dietă” decât să avem acest gen de abordare grijulie cu cântarul în cea mai mare parte a timpului.
