Cum să integrezi carnea de porc într-o dietă de slăbit / Nutriționistul Tania Fântână: „Este o sursă bună de proteine de calitate, care contribuie la sațietate și la menținerea masei musculare”

Sursa foto: colaj G4Food Sursa foto: colaj G4Food

Atunci când ții dietă îți pui, poate, cele mai multe întrebări referitoare la mâncare. Și la totul din jurul tău, de fapt. Ești într-o stare de hipervigilență și parcă ai tot mai puțină încredere în orice. Este foarte bine ca, din când în când, să ne schimbăm obiceiurile. Adaptarea la situațiile noi întâlnite face foarte bine la creier și la stima de sine. Te simți foarte bine atunci când reușești să îmblânzești contexte delicate.

Într-o primă fază de dietă îți vine să te împrietenești doar cu broccoli-ul și „iaurțelul” slab, dar după câteva zile mintea ta își mai revine în simțiri și începe să îți ceară tot mai multe lucruri.

Carnea de porc este poate printre cele mai des întâlnite tipuri de carne de când te știi. Puiul îi face concurență serioasă, dar cam atât.
Știm că într-o dietă proteina joacă un rol important. Te satură ca nimeni alta și este și gustoasă. Surse bune de proteină sunt brânzeturile slabe, proaspete, oul, iaurtul grecesc, peștele și fructele de mare, carnea slabă. Cum de pui și curcan ne mai săturăm, carnea de porc devine o alegere firească și la îndemână de câteva ori pe săptămână.

Uite câteva aspecte de care să ții cont atunci când o consumi:

  1. Alege tăieturile slabe
    • Optează pentru tăieturi mai slabe de carne de porc, cum ar fi:
    o Mușchiuleț de porc
    o Cotlet de porc fără os și fără grăsime
    o Pulpa de porc degresată
    • Evită bucățile grase precum costițele sau baconul gras.
  2. Ai grijă la mărimea porției. Aceasta ar trebui să fie în jur de 150-200 g după gătit.
  3. Gătește sănătos
    • Alege metode de gătit cu mai puține calorii:
    o Grătar
    o Cuptor
    o Aburi
    o Fierbere
    o Airfryer
    • Evită prăjirea în ulei sau folosirea sosurilor bogate în calorii.
  4. Combină cu legume. Evită să mănânci carnea de porc cu cartofi, paste făinoase, linte, năut, soia, fasole, mazăre. Mergi pe variante simple de păstăi de fasole verde, varză, mix broccoli, conopidă și morcovi, spanac, murături, ardei copți.
  5. Ai grijă la cantitatea de pâine ce însoțește acest fel de mâncare. Consider că, dacă avem în farfurie carne, nu mai este necesară prezența pâinii. Mâncarea o să fie îndeajuns de sățioasă și fără pâine. Putem mânca puțin mai multă carne dacă avem impresia că nu o să ne săturăm și nu să adăugăm pâine compensatoriu.
    Când mă refer la pâine, mă refer și la multitudinea de variante din acest tip de produs: chifle, crackersi, produse fără gluten, galete din porumb sau orez etc.
  6. Nu adăuga semințe și nuci sau fructe confiate în salatele pregătite cu carne de porc sau ca garnitură. Mănâncă pur și simplu carnea gătită sănătos alături de legume.
  7. Condimentează cu ierburi aromatice, usturoi, lămâie sau piper, pentru a da gust fără calorii suplimentare.
  8. Păstrează o diversitate în dieta ta. Chiar dacă alegi să mănânci carne de porc în două sau trei zile din săptămână, mănâncă pește în alte 3 zile și lasă 1-2 zile pentru proteinele vegetale din năut, mazăre, fasole.

Chiar dacă alegi surse fără grăsime de carne, nu uita că este foarte important și ce porții au mesele tale în general. Folosește un cântar câteva săptămâni pentru a te obișnui cu cantitățile și porțiile și apoi menține aceeași rutină și mărime a farfuriilor. Este foarte ușor să te lași dus de val atunci când mănânci ceva gustos.

Beneficii ale cărnii de porc slabe:

• Este o sursă bună de proteine de calitate, care contribuie la sațietate și la menținerea masei musculare.
• Conține vitamine B, fier și zinc, importante pentru metabolism și energie.

Dacă respecți aceste principii și ai grijă la aportul caloric total, carnea de porc poate face parte dintr-o dietă sănătoasă și eficientă pentru slăbit!

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *