Cum să eviți ofilirea legumelor și fructelor în frigider / Câteva idei care te vor ajuta să reduci risipa alimentară și își vor salva câțiva lei

Angela Sabău 2 ianuarie 0 comentarii 2903 vizualizări
Sfaturi ca să eviți ofilirea legumelor și fructelor în frigider Foto: Dreamstime

Indiferent de context, dacă timpul trece în defavoarea legumelor și fructelor tale, soluția este să adopți o abordare de bucătar pentru ingredientele proaspete. Întâi de toate, cumpără produsele strategic. Apoi, depozitează-le și gătește-le în moduri care le prelungesc viața. Și, când inevitabil se întâmplă să se ofilească dintre legume sau zarzavaturi, salvează-le. Câțiva bucătari profesioniști au explicat pentru Food and Wine care sunt micile secrete care îi ajută să nu arunce tone de mâncare.

Fă un inventar

Înainte de a merge la piață sau de a comanda online, verifică ce ai deja. „Scoate tot din frigider și reorganizează-le,” spune Sawako Okochi, care deține restaurantul Shalom Japan din Brooklyn împreună cu soțul ei, Aaron Israel. Astfel, nu vei cumpăra accidental mai mulți castraveți când deja ai câțiva ascunși sub o pungă de morcovi. Organizarea alimentelor în timp ce le descarci ajută, de asemenea. „Adopt abordarea unui magazin alimentar și pun produsele mai proaspete în spatele frigiderului,” spune scriitoarea și dezvoltatoarea de rețete Katherine Martinelli. „Dacă cumpăr mere sau lămâi, dar mai am câteva în sertarul frigiderului, le mut pe cele mai vechi în față pentru a le folosi primele.”

Cumpără produse încă necoapte

Nu toate fructele se coc bine pe blat sau în frigider. Dar cumpărarea celor care se coc — avocado, piersici, banane, pepene galben și kiwi, printre altele — atunci când sunt încă verzi îți oferă mai mult timp să le păstrezi și să le folosești.

Pregătește și depozitează

Oferă legumelor și fructelor tale o șansă de supraviețuire prin depozitarea lor inteligentă. „Ciupercile ar trebui să fie puse într-o pungă de hârtie respirabilă, nu de plastic. Așa durează mai mult” spune Israel. „Spală și usucă frunzele de salată și depozitează-le în pungi sau recipiente tapetate cu prosoape de hârtie pentru a absorbi umezeala. Și pentru țelină, urmează exemplul lui Goldfield: „Am păstrat tulpinile într-o vază cu apă, ceea ce le-a menținut crocante,” spune ea.

Gătește în funcție de durata de viață

Unele legume și fructe sunt mai rezistente decât altele. O caserolă de căpșuni, de exemplu, se strică în câteva zile, în timp ce portocalele pot rămâne proaspete săptămâni întregi în frigider. Trucul este să gătești în funcție de durata lor de viață. „Primul lucru pe care îl facem când ajungem acasă de la piață este să facem un plan despre cum să consumăm ce am cumpărat,” spune Israel. „Începem cu lucrurile care nu vor rezista. Așa că ne uităm la frunzele de mizuna și spunem: ‘Hai să le mâncăm în seara asta și să lăsăm varza kale pentru mai târziu.’”

Gătește pentru a păstra prospețimea produselor

Ironia face ca una dintre cele mai eficiente metode de a prelungi durata de viață a unui fruct sau a unei legume proaspete să fie… să le gătești! Coacerea sau gătirea unor cantități de legume rădăcinoase aproape de expirare le adaugă câteva zile „de viață”.

Pentru produse mai delicate, inclusiv ierburi proaspete și verdețuri fragede, poți face un pesto vibrant. „Țin mereu un borcan cu pesto de ierburi mixte în frigider, acoperit cu un strat subțire de ulei de măsline, și îl adaug în supe sau oriunde este nevoie de un strat final de aromă verde,” spune scriitoarea culinară și dezvoltatoarea de rețete Sarah Karnasiewicz. La fel ca multe sosuri pe bază de ierburi, pesto-ul este versatil și permite înlocuiri ușoare. Nu ai busuioc? Folosește coriandru, pătrunjel, rucola, mentă sau codițele mai multe tipuri de ierburi.

Combate risipa alimentară cu supă de legume și smoothie-uri

Bucătarii și alți experți în reducerea risipei sugerează păstrarea resturilor și cojilor de legume în congelator pentru a face supă. Aceeași metodă poate fi aplicată și pentru fructe. „Dacă copiii nu mănâncă toată portocala sau banana, o pun într-o pungă în congelator pentru a face, mai târziu, un smoothie,” spune Katherine Martinelli.

Gătește cu ce ai

Dacă înveți cum să înlocuiești un ingredient cu altul, asta îți va permite să gătești mai mult timp cu ce ai în frigider. De exemplu, o rețetă de pui la cuptor zice să pui carnea de pasăre pe un amestec de cartofi dulci și galbeni, morcovi și păstârnac. Dar, dacă ai, să zicem, dovleac și varză de Bruxelles, acestea vor fi la fel de delicioase unse cu grăsimea scursă din pui în timpul coacerii. „Am folosit frunze de fenicul în loc de mărar în supa mea cu găluște,” spune Hannah Goldfield.

Îmbrățișează rețetele versatile

Unele feluri de mâncare, precum supa de conopidă, cer, din fericire, utilizarea unui ingredient întreg (în acest caz, o căpățână de conopidă). Dar majoritatea rețetelor îți lasă resturi. Câteva fire de ceapă verde care se veștejesc, jumătate de roșie feliată, câțiva morcovi  care zac uitați în frigider. Salvează aceste legume cu rețete care permit utilizarea a ceea ce ai. „Sunt un mare fan al supelor improvizate,” spune Karnasiewicz. „La fiecare două zile pun ceva la fiert pe aragaz și continui să adaug lucruri pe măsură ce gătesc.”

Alte feluri de mâncare versatile, axate pe legume, includ orez prăjit (acest orez brun prăjit cu ghimbir merge bine cu ardei gras sotat, bok choy sau verdețuri), stir-fry, lasagna și flatbread. „Zilele trecute am făcut aluat de pizza pe care l-am acoperit cu un rest salam, restul unui bulb de fenicul și jumătate de ceapă roșie. A ieșit grozav,” spune Karnasiewicz. Ouăle sunt, de asemenea, un ingredient versatil. Pune câteva din cartofii copți rămași de aseară, acele buchețele de broccoli care încep să se îngălbenească și restul unei porții de ardei copți într-o frittata sau omletă. Acoperă totul cu brânză și coace pentru o cină delicioasă.

Folosește congelatorul mai eficient

Congelatoarele sunt grozave pentru a conserva alimentele, dar se umplu rapid. Pentru a economisi spațiu, Israel și Okochi sugerează reducerea cantității de supă (cum ar fi o supă concentrată de ciuperci făcută din resturi de ciuperci) la concentrat care poate fi reconstituit la nevoie. „Gătim cinci litri de supă până rămânem cu un litru, îl congelăm în tăvițe pentru cuburi de gheață și le folosim ca pe cuburile de bouillon,” spune Okochi.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *