Croque Madame și Croque Monsieur sunt preparatele clasice ale micului dejun gătit din bistro-urile pariziene. Pentru că unul deja l-am încercat – Croque Madame, vom continua astăzi cu Croque Monsieur.
Ingrediente pentru două sandwich-uri
4 felii de pâine de toast (eu am folosit integrală)
2 felii de șuncă
2 felii de brânză emmental (sau gruyere)
puțină brânză rasă
unt.
Opțional se poate pune și sos bechamel.
Prepararea Croque Monsieur
Se ung feliile de pâine cu unt. Peste prima felie se așează șunca și felia de brânză. Se pune capac a doua felie cu untul în înterior. Peste partea superioară a feliei se presară brânză rasă.
Eu am un grătar din acela „parte peste parte”, pentru sandwich-uri, dacă nu aveți puneți puțin unt și un fir de ulei într-o tigaie la încins. Sandwich-ul se așează cu untul în jos pe grătar sau în tigaie și se presară brânză peste partea de deasupra.
Dacă este în grătar, acesta se închide și totul se va coace un minut; dacă e în tigaie după 1 minut, întoarceți sandvich-ul pe partea opusă și îl mai lăsați 1 minut.
Scoateți-l pe o farfurie. Eu am pus și bacon prăjit, dar nu e obligatoriu. În egală măsură se poate înlocui conținutul sau se pot adăuga diverse, în funcție de gust.
Pentru varianta cu bechamel se unge prima felie de pâine cu sos în loc de unt, se pun deasupra șunca și brânza. Se adaugă a doua felie de pâine peste care se pune din nou bechamel și brânză rasă. Se pune totul într-o tigaie potrivită pentru cuptor și se coace sandvich-ul 10 minute până când este gratinat.
Poftă bună!