Creveți decorticați din India, depistați cu bacteria Vibri parahaemolyticus / Produsul a fost retras de pe piață

Creveti decorticati din India, depistati cu bacteria Vibrio parahaemolyticus foto @Pexels.com

România a comunicat pe platforma electronică europeană numită Sistemul Rapid de Alertă pentru Alimente și Furaje ( SRAAF ) detectarea bacteriei Vibri parahaemolyticus într-un lot de creveți decorticați provenit din India. 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

- articolul continuă mai jos -

Anunțul a fost făcut miercuri, 28 mai, pentru a atenționa autoritățile responsabile din statele membre care participă la SRAAF. 

Potrivit informațiilor furnizate de Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor ( ANSVSA ), a fost detectată o cantitate de 25 grame de bacterii.

Potrivit Regulamentului (CE) nr. 2073/2005 privind criteriile microbiologice pentru produsele alimentare, Vibrio parahaemolyticus nu are un criteriu specific numeric în acest regulament, dar, conform articolului 3 ”operatorii din sectorul alimentar trebuie să garanteze siguranța alimentelor și să aplice analize de risc și autocontrol” și ”se aplică și criteriul general de absență a microorganismelor patogene în alimente în funcție de categoria și riscul produsului”.

Totodată, Regulamentul (UE) 2019/627 privind controalele oficiale pentru produse de origine animală prevede că produsele din pescuit trebuie să respecte condițiile de igienă, inclusiv referitor la microorganisme potențial patogene și că inspectarea fructelor de mare (în special bivalvele vii – midii, scoici etc.) trebuie să țină cont de riscul contaminării cu bacterii din genul Vibrio.

Prezența bacteriei a fost semnalată inițial de compania care a livrat produsul, în cadrul programului de autocontrol cerut de legislația europeană și națională. 

ANSVSA a decis retragerea de pe piață a produsului ”Creveți decorticați Vannamei 16/20 25%”.

Bacteria Vibrio parahaemolyticus este un microorganism marin care poate cauza toxiinfecții alimentare la oameni, în special prin consumul de fructe de mare crude sau insuficient preparate termic, cum ar fi stridiile, midiile, creveții sau peștele.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *