Consumi prea multă brânză? Un studiu o leagă de cancerul de colon/ Un nutriționist explică riscurile intestinale, hormonale și chiar psihologice ale consumului excesiv de brânză

Riscurile consumului excesiv de branza Sursa foto: Pexels

Un nou studiu, realizat în SUA, a asociat consumul excesiv de brânză cu apariția cancerului de colon. Iată, potrivit healthshots.com, care sunt efectele secundare ale brânzei pentru a-ți controla pofta și pentru a-ți menține sănătatea intestinală.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

- articolul continuă mai jos -

Brânza îți poate cuceri inima, dar dacă e să ne luăm după cel mai recent studiu, îți poate afecta grav intestinul!

Un nou studiu realizat de Baylor College of Medicine, din SUA, indică faptul că un consum ridicat de brânză poate provoca modificări ale florei intestinale și ar putea fi asociat cu apariția cancerului de colon.

Ce urmări poate avea consumul excesiv de brânză?

Potrivit cercetării, consumul excesiv de brânză poate:

  • reduce bacteriile bune din intestin,
  • crește riscul de inflamație,
  • provoca dureri abdominale, diaree și balonare.

Aceste schimbări ale microbiomului intestinal sunt tot mai mult corelate cu cancerul de colon, potrivit Daily Mail. Inflamația cronică a colonului poate deteriora celulele și le poate face să sufere mutații, ducând astfel la formarea de tumori.

Procesul de fermentare folosit în producerea brânzei – cel care îi dă și gustul specific – poate genera compuși ce perturbă echilibrul florei intestinale, declanșând inflamații asociate cu riscul crescut de cancer.

Pe scurt, fermentarea este un proces natural în care bacteriile descompun lactoza din lapte în acid lactic, care reduce pH-ul laptelui și formează cașul – baza solidă a brânzei.

Care este legătura dintre brânză și sănătatea intestinală?

Cercetătorii de la Baylor College au studiat 34 de persoane (aproape toți bărbați) care aveau programată o colonoscopie între august 2013 și aprilie 2017. Participanții au completat chestionare privind consumul zilnic de lactate: lapte, brânză și iaurt.

S-au colectat și probe de țesut de colon pentru a analiza microbiomul intestinal. Rezultatele au fost evaluate statistic și biologic.

Consumul excesiv de brânză a fost asociat cu o reducere a bacteriilor Bacteroides și Subdoligranulum, esențiale pentru sănătatea intestinului, colonului și sistemului imunitar.

În schimb, cei care consumau mai mult lapte și lactate aveau o abundență mai mare de Faecalibacterium, o bacterie cu efect antiinflamator.

Ce spun specialiștii despre consecințele consumului excesiv de brânză

Potrivit Dr. Li Jiao, autor principal și profesor asociat de gastroenterologie, aceste rezultate se aliniază cu alte studii care au arătat că un consum ridicat de grăsimi saturate (prezente în brânză) poate crește riscul de cancer de colon.

„Moderația este esențială când vine vorba de alimentație,” adaugă ea.

Totuși, trebuie menționat că dovezile privind legătura dintre brânză și cancerul de colon sunt contradictorii. Unele studii anterioare susțin că brânza poate avea efecte protectoare asupra intestinului. O analiză din 2021, publicată în Frontiers in Oncology, arăta că brânza ar reduce cu 89% riscul de cancer colorectal.

Efectele secundare ale consumului zilnic de brânză

Niciun aliment nu este sănătos dacă este consumat în exces.
Nutriționista Neha Ranglani evidențiază următoarele riscuri:

  • Probleme intestinaleBalonare, gaze, constipație – mai ales la persoanele cu intoleranță la lactoză. Brânza din paste, pizza sau burgeri poate provoca inflamații și dezechilibre intestinale.
  • Efecte hormonale și asupra pielii – Brânza conține reziduuri hormonale care pot afecta pielea, fertilitatea și simptomele de sindrom premenstrual. Deși nu s-a demonstrat clar o legătură cu acneea, efectele pot varia de la o persoană la alta.
  • Creșterea riscului cardiovascular – Bogată în grăsimi saturate și sodiu, brânza poate crește colesterolul și tensiunea arterială – factori de risc pentru bolile de inimă.
  • Poate crea dependență – Brânza conține casomorfine – fragmente de proteine din lapte care pot stimula centrii plăcerii din creier și pot induce pofta continuă.
  • Poate duce la alte probleme de sănătate – Multe tipuri de brânzeturi din comerț conțin aditivi, emulgatori, reziduuri hormonale și chiar urme de substanțe plastice. Acestea pot afecta echilibrul hormonal, pot genera inflamații și pot contribui la rezistența la insulină. Brânzeturile maturate au un conținut ridicat de histamină, care poate cauza dureri de cap și erupții cutanate.

Brânza este delicioasă, dar trebuie consumată cu măsură. Pentru sănătatea intestinului și prevenirea bolilor cronice, moderația este cheia.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *