Ceva dulce: Carrot cake – tortul cu care să îți întâmpini musafirii de Sfinții Mihail și Gabriel/ Rețeta lui Jordi Cruz, catalanul cu trei stele Michelin

carrot cake Foto: G4Food

Jordi Cruz, unul dintre cei mai cunoscuți bucătari catalani și spanioli, membru în juriul Masterchef Spania, dezvăluie fanilor săi rețeta de carrot cake, o prăjitură foarte iubită în Peninsula Iberică. O poți pregăti dacă aștepți musafiri de Sfinții Mihail și Gabriel sau cu orice altă ocazie.

INGREDIENTE

Pentru aluat

  • 225 g făină
  • 250 g zahăr brun
  • 250 g morcovi
  • 150 ml ulei de floarea-soarelui
  • 5 ouă întregi
  • 4-5 g scorțișoară măcinată
  • 1-2 g nucșoară rasă
  • Opțional: câțiva cuișoare
  • 10 g praf de copt

Pentru umplutură și glazură:

  • 300 ml frișcă lichidă pentru bătut
  • 250 g cremă de brânză
  • 150 g zahăr pudră cu aromă de vanilie

PREPARARE

Într-un bol, adăugăm făina, praful de copt, un praf de sare, scorțișoara măcinată, cuișoarele măcinate. Amestecăm bine și lăsăm deoparte.

Curățăm morcovii până obținem 250 g de morcovi curățați. Îi tăiem bucăți și îi mărunțim în blender împreună cu 150 ml de ulei de floarea-soarelui. Lăsăm deoparte.

În bolul mixerului, spargem ouăle. Batem cu telul până se spumează. Adăugăm zahărul brun și continuăm să batem până când compoziția își dublează volumul. Adăugăm amestecul de morcov și ulei. Cernem ingredientele uscate rezervate și le încorporăm în compoziție treptat, folosind mișcări de jos în sus și o spatulă.

Ungem cu spray de gătit o formă de tort detașabilă de 23 cm. Turnăm compoziția și o coacem în cuptorul preîncălzit la 175 °C, cu căldură sus-jos și ventilare. Coacem aproximativ 45 de minute. După 30 de minute, dacă prăjitura este prea rumenită, o acoperim cu folie de aluminiu. Înainte de a o scoate, verificăm cu o scobitoare în centru dacă este complet coaptă. Scoatem din cuptor, lăsăm să se odihnească 10 minute și apoi o scoatem din formă. Transferăm prăjitura pe un grătar și o lăsăm să se răcească complet.

Pentru glazură (frosting):

Punem o linguriță de vanilie peste crema de brânză, adăugăm zahăr și amestecăm cu un tel, pentru a omogeniza ingredientele și a înmuia brânza, astfel încât să se poată încorpora ușor în frișca bătută. Turnăm frișca foarte rece într-un bol. Adăugăm ½ linguriță de vanilie și batem cu telul electric, adăugând în același timp zahăr pudră. Batem frișca până se întărește. Încorporăm crema de brânză în frișcă, treptat, cu mișcări de învăluire și ajutorul unei spatule.

Montare:

carrot cake
Foto: G4Food

Tăiem tortul în două, punem jumătate de cremă peste jumătate, așezăm deasupra cealaltă jumătate. Decorăm cu restul de cremă și bucăți de nuci.

Poftă bună și La mulți ani! tuturor sărbătoriților de astăzi.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *