Ce bei când e caniculă? Compot, nu suc! / Tania Fântână (nutriționist): Nu confunda compotul de casă cu cel din comerț. Acelea au zaharuri adăugate, conservanți și siropuri concentrate. Caloriile sunt altele

Tania Fântână (nutriționist) Sursa foto: G4Food

Zilele trecute, încercând să găsesc alternative de hidratare mai bune pe vreme de caniculă, pentru fetița mea, mi-am dat seama că n-am mai fiert un compot cred că de un an.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

- articolul continuă mai jos -

Majoritatea celor din comerț au zahăr adăugat, sunt sub tipul conservelor sau au un termen de garanție de câțiva ani buni. Parcă nu se merită să le cumperi când afară e vară și fructele cu gust sunt peste tot în jurul nostru.

Ce avantaje avem la compotul făcut în casă din fructe de sezon? Atenție, nu punem zahăr, că asta e și ideea, să mâncăm mai puțin zahăr că e oricum prezent în tot.

  • o cană de compot poate fi băută atât ca foame cât și ca hidratare. Umple repede stomacul și e acolo în frigider, doar să îl încălzești puțin sau să-l lași afară pentru câteva minute pentru a se încălzi;

  • vine cu fibre necesare digestiei. Cu greu mâncăm cele 35-40gr de fibre recomandate zilnic. Iar dacă încercăm să avem cât mai puțini carbohidrați în meniul nostru atunci cifra asta e deja mult prea mare pentru ce alegeri avem noi;

  • poți combina mai multe fructe ce probabil ar fi altfel aruncate întrucât sunt prea coapte;

  • dacă adaugi în el câteva nuci și 2-3 linguri de fulgi de ovăz sau musli ai un veritabil mic dejun hrănitor și răcoros și care te și hidratează;

  • întrucât nu are zahăr adăugat poate fi alternativa de hidratare pentru cei mici despre care știm că nu sunt mari fani apă simplă;

  • are gust natural, ușor dulce, deci e mai atrăgător decât apa simplă, dar fără exces de zahăr ca în sucurile comerciale;

  • conține electroliți naturali (potasiu, magneziu) din fructe, așadar, ajută la rehidratare, mai ales vara;

  • mai blând cu stomacul decât sucul de fructe, are fibre solubile, e mai puțin acid;

  • poate fi băut cald, călduț sau rece, în funcție de anotimp sau preferințe;

  • este mai blând decât limonada pentru un stomac sensibil. Fie datorat unei gastrite, fie unui intestin iritabil. Compotul făcut în casă este în general bine tolerat de toată lumea;

Ingrediente (pentru 1 litru de compot):

  • 2-3 fructe mari (mere, pere, piersici, prune, caise). Sfatul meu este să pui cât mai multe fructe și să nu faci din doar 1l de apă, ci cantitățile duble. De îndată ce vei umple o carafă frumoasă cu compot îți garantez că vei bea pe nerăsuflate din lichidul dulce și aromat, fără să simți că te forțezi în vreun fel.
  • 1 litru de apă
  • Opțional: scorțișoară, vanilie, cuișoare

Mod de preparare:

  • Spală bine fructele, taie-le în bucăți mari (cu tot cu coajă).
  • Fierbe-le în apă timp de 10–15 minute.
  • Lasă la răcit. Poți bea doar lichidul sau și cu bucăți de fructe. Fibrele le vei pierde dacă bei doar apa în care au fiert fructele.
  • Nu adăuga zahăr de niciun fel. Fructele coapte dau suficientă dulceață.

Nu confunda compotul de casă cu cel din comerț (la conservă), acelea au zaharuri adăugate, conservanți și siropuri concentrate. Caloriile sunt altele.

Este bine să ținem cont de tot ce e nou în jurul nostru. Dar am fi și mai bogați dacă nu am lăsa în urmă ceea ce a fost bun până în acest moment al dezvoltării noastre.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *