Ce băutură hidratează cel mai bine? Indiciu: nu este apa / Cercetători: Această băutură conține sodiu, care „acționează ca un burete”, reținând apa în organism

Ingrid Georgescu 6 iulie 0 comentarii 6054 vizualizări
Consiliul European al Laptelui afirmă că reformele europene sunt o oportunitate pentru piața laptelui. Sursa foto: Pexels

Deși apa pare alegerea firească atunci când ne este sete, cercetătorii de la Universitatea St. Andrews din Scoția au descoperit că aceasta nu este cea mai eficientă băutură pentru hidratare. Într-un studiu care a comparat modul în care diferite lichide influențează hidratarea organismului, concluzia a fost că anumite băuturi cu un conținut moderat de zahăr, grăsimi sau proteine pot hidrata mai bine și pe termen mai lung decât apa simplă, notează CNN.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

- articolul continuă mai jos -

„Unul dintre factorii esențiali este volumul băuturii: cu cât bei mai mult, cu atât mai rapid lichidul este golit din stomac și absorbit în sânge, unde poate dilua fluidele corpului și hidrata mai eficient”, a explicat Ronald Maughan, profesor la Facultatea de Medicină din cadrul Universității St. Andrews și autorul studiului.

Laptele, mai hidratant decât apa

Laptele s-a dovedit a fi chiar mai eficient în hidratare decât apa plată, datorită compoziției sale: conține lactoză (zahăr natural), proteine și grăsimi, care încetinesc golirea stomacului și prelungesc procesul de hidratare. În plus, laptele are și sodiu, care „acționează ca un burete”, reținând apa în organism și reducând cantitatea de urină produsă.

Același mecanism este valabil și în cazul soluțiilor de rehidratare orală folosite în tratarea diareei. Acestea conțin cantități mici de zahăr, dar și sodiu și potasiu, care ajută la reținerea apei în organism.

„Acest studiu confirmă ceea ce știam deja: electroliții, precum sodiul și potasiul, contribuie la o hidratare mai bună, în timp ce caloriile din băuturi încetinesc golirea gastrică și, implicit, eliminarea apei prin urină”, a declarat Melissa Majumdar, nutriționist dietetician acreditat, antrenor personal și purtător de cuvânt al Academiei de Nutriție și Dietetică din SUA, care nu a fost implicată în studiu.

Când zahărul devine o problemă

Totuși, băuturile cu un conținut ridicat de zahăr, cum sunt sucurile de fructe sau răcoritoarele carbogazoase, nu sunt la fel de eficiente în hidratare. „Acestea pot rămâne ceva mai mult în stomac decât apa, dar, odată ajunse în intestinul subțire, concentrația mare de zahăr atrage apă din corp printr-un proces numit osmoză, diluând astfel zahărul. Practic, această apă este extrasă din organism și nu contribuie la hidratare”.

În plus, sucurile și băuturile carbogazoase aduc un aport suplimentar de zaharuri și calorii, fără să ofere senzația de sațietate a alimentelor solide. „Dacă alegerea este între apă și suc pentru hidratare, alege întotdeauna apa. Rinichii și ficatul depind de apă pentru a elimina toxinele, iar pielea își menține elasticitatea și suplețea datorită acesteia. Este cel mai ieftin hidratant pe care îl poți găsi”, a explicat Majumdar.

Ce bei contează mai mult în condiții extreme

Pentru majoritatea oamenilor, nu este nevoie să își facă griji excesive în privința gradului de hidratare oferit de diverse băuturi. „Dacă ți-e sete, corpul îți va transmite că trebuie să bei mai mult”, a spus Maughan.

Însă în cazul sportivilor care se antrenează intens în condiții de căldură și umiditate ridicate, sau pentru persoanele care muncesc multe ore fără pauze pentru hidratare, băuturile alese pot face diferența.

Berea și cafeaua – hidratare sau deshidratare?

În privința băuturilor alcoolice, efectul asupra hidratării depinde de concentrația de alcool și volumul consumat. „Berea va duce la o pierdere mai mică de apă decât whisky-ul, pentru că bei un volum mai mare. Băuturile alcoolice tari deshidratează, cele diluate, nu”, a explicat Maughan.

În cazul cafelei, gradul de hidratare depinde de cantitatea de cofeină. O cafea obișnuită, cu aproximativ 80 mg de cofeină (echivalentul unei cești de 350 ml dintr-un sortiment clasic), hidratează aproape la fel de bine ca apa. Însă dacă depășești 300 mg de cofeină (cam 2-4 cești de cafea), aceasta poate avea un efect diuretic ușor, mai ales la persoanele neobișnuite cu cofeina. Un mod de a contracara acest efect este adăugarea a una-două linguri de lapte în cafea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *