E încă vară și plin de legume ajunse în punctul maxim de coacere. Mai jos o rețetă adaptată din propunerile cotidianului New Yotk Times – care nu e altceva decât o combinație creativă între două rețete italiene tradiționale: lasagna și vinetele alla parmigiana.
Mai exact, folosind vinete în loc de foi de lasagna, între care așezăm o umplutură semivegetală și completăm cu sos marinara aromat și dietetic. Cine mai vrea carne în fața unui așa preparat?
Am numit-o caserolă de vinete pentru că așa sunt definite în limbaj comun toate preparatele în care se combină într-un singur vas mai multe preparate.
Ingrediente pentru o tavă de 6-8 porții
5-6 vinete, circa 1,5 kg, tăiate felii de circa 1cm grosime, pe lung sau rondele
80 g ulei, ideal de măsline
300 g spanac congelat
300 g ricotta
100 g parmezan ras
200 g mozzarella cât mai uscată (tăiată și scursă bine înainte)
circa 700 g sos marinara
1 ou
sare, piper, oregano uscat, busuioc proaspăt, coaja rasă de la 1 lămâie netratată, fulgi de ardei dulce
Procedeu
Întâi ne ocupăm de vinete, între timp de sosul marinara și apoi de umplutura de spanac și ricotta. Pare complicat dar sunt trei pași simpli, pentru un rezultat de zile mari care merită timpul investit, inclusiv pentru că se poate conserva la frigider ce rămâne.
Pe mai multe tăvi care intră împreună în cuptor așezăm feliile de vinete unse cu ulei și presărate cu oregano, sare și piper. Se lasă circa 20 de minute pe o parte, apoi se întorc fiecare și se continuă alte 10 minute. Trebuie să fie fragede și ușor rumenite dar nu arse, deci trebuie adaptată puterea cuptorului în funcție de caracteristicile lui.
În timp pregătim sosul marinara: într-o tigaie antiaderentă cu puțin ulei de măsline se adaugă un cățel de usturoi tăiat mărunt și puțin oregano uscat. Se adaugă sucul de roșii de tip passata și se tine totul pe foc maxim 10 minute. E gata. Opțional, în această rețetă putem folosi și direct passata sau suc de roșii mai concentrat, însă cu sosul marinara rezultatul este mai interesant.
Între timp, așteptând restul, se prepară umplutura de ricotta: se taie și se lasă să se scurgă cât mai bine spanacul. Apoi se adaugă ricotta, parmezanul ras, frunzele de busuioc rupte cu mâna, oul, coaja de lămâie, fulgii de ardei roșu, sare și piper după gust.
Cum asamblăm caserola
Se așează un strat din câteva linguri de sos marinara într-o tavă înaltă dreptunghiulară de circa 33 x 23 cm. Se așează deasupra un strat de vinete, umplând eventuale goluri prea mari cu bucăți mai mici, tăind o felie.
Se adaugă jumătate din umplutura de ricotta și spanac, uniformizând bine. Se adaugă peste umplutură jumătate din mozzarella rasă sau tăiată cuburi mici.
Se toarnă peste ele alt sos marinara, lăsând puțin pentru a completa deasupra la final.
Se continuă cu restul de sos marinara, al doilea strat de vinete, restul de umplutură, restul de mozzarella.
Se coace tava în cuptorul încălzit la maxim timp de circa 30 de minute.
Se lasă să se răcorească preț de câteva minute și se servește caldă, eventual cu alt busuioc proaspăt.