Cartofi dulci la cuptor în loc de pâine prăjită. Unii dintre noi suntem foarte dornici dimineața de un sandviș sau de un toast dar nu vrem să mâncăm pâine. Fie că vrem să facem pauză de gluten, fie că vrem să limităm pur și simplu pâinea, un mic dejun consistent fără pâine poate fi o complicație. Cartofii dulci sunt soluția la îndemână. Dintr-o singură mișcare, simplu, putem rezolva problema micului dejun fără pâine pentru mai multe zile la rând.
E vorba de felii de cartof dulce trecut prin cuptor, peste care putem adăuga practic tot ce adăugăm și pe pâine. Cartofii dulci, numiți uneori și cartofi americani, sunt un aliment plin de proprietăți și mai puțin caloric decât cartofii obișnuiți, deși sunt mai dulci. Și asta, pentru că au în compoziție o cantitate foarte mare de fibre, care, în plus, ajută și digestia.
Cum pregătești la cuptor feliile de cartof american pe post de pâine prăjită dimineața
Înainte de toate, îi poți pregăti de seara. În acest fel a doua zi dimineața sunt deja gata și nici nu trebuie să îi aștepți să se răcorească.
Cartofii dulci se spală și se șterg bine, apoi se taie în felii de circa 1cm grosime, sau chiar un pic mai mult. Se așează într-o tavă de aragaz, stropindu-i cu puțin ulei și, după preferințe, sare, eventual piper. Se dau la cuptorul deja încălzit circa 20-25 de minute, în funcție și cum îi preferăm de moi și de însăși consistența lor.
Alternativ la cuptor putem folosi și o friteuză cu aer cald, unde sunt gata într-un timp puțin mai scurt, chiar.
Cu ce putem combina feliile coapte de cartof dulce
Avem posibilitatea unor combinații de foarte multe feluri. Un motiv în plus, în funcție de situație, de a prepagăti o tavă mai mare pentru cele cinci zile lucrătoare ale săptămânii. Pe care apoi le putem personaliza zi după zi cu combinații noi.
Frumuseștea este că putem adăuga peste ele inclusiv fructe, dar putem combina feliile și cu iaurt, de exemplu. Putem să le adăugăm, însă, și lângă omletă sau ouă ochiuri, dar le putem combina în general și cu măsline, brânzeturi, castraveți, ridichi, salată, felii de șuncă sau de bacon, ton din conservă, boabe de fasole sau de năut, creme tartinabile, hummus, sos guacamole, zacuscă etc.
Iată mai jos mai multe combinații de toppinguri peste felii de cartofi dulci la cuptor:
-cremă de brânză sau ricotta cu roșii, castraveți, ridichi, salată, măsline, ton
-cremă de avocado cu ouă fierte și suc de lămâie
–pesto de leurdă sau de busuioc cu ouă
–hummus cu semințe de dovleac, nuci și cuburi de feta
-fasole bătută cu felii de morcovi și de castraveți
-unt de arahide cu fructe
-ricotta, ton din conservă sau sardine, mărar și lămâie
În aceeași măsură, aceste felii de cartofi dulci la cuptor pot servi și drept gustare. Dacă avem asta în minte, putem tăia cartofii nu pe lung, cum e preferabil pentru micul dejun, ci ronderele, eventual condimentate cu ardei iute, piper, usturoi sau ierburi aromatice din abundență.