Carne de porc marinată în lapte. O friptură altfel, de sâmbătă seara, gătită în același lapte și servită cu piure de cartofi și salată verde

carne de porc marinată în lapte friptura de porc altfel carne de porc gatita in lapte idei de cina reteta italiana de friptura reteta italiana cu carne de porc foto: freepik.com

Carne de porc marinată în lapte. Da, nu doar că e posibil, dar este o metodă folosită în mod tradițional în zona de nord-est din Italia. Mai precis, tipică regiunii Emilia Romanga, cu reședința la Bologna, o zonă cu tradiție zootehnică importantă. De ce nu, când vine iarna dar e sâmbătă, merge să experimentăm  altfel de friptură.

Ne gândim de regulă la lapte ca la un ingredient specific rețetelor dulci, dar el se folosește și la diferite preparate sărate. Este parte integrantă dintr-un sos bechamel, de exemplu. Sau din compoziția de clătite în versiune sărată, umplute cu ciuperci și gratinate la cuptor. Dar laptele este un lichid ideal atunci când gătim carnea, deoarece o frăgezește și îi conferă un gust dulceag pe măsură ce se gătește.

Totodată, crează condițiile ca împreună cu carnea să se formeze și un sos delicios împreună cu ea. Iar în combinație cu carnea de porc, rezultatul este din categoria non plus ultra: gătind carne de porc cu ceva grăsime pe ea în lapte, iese în final o friptură compactă în exterior și fragedă și suculentă în interior.

Este și extrem de ușor de preparat și necesită foarte puține condimente, metoda generează de una singură gust și aromă. Practic, o friptură de porc gătită în lapte este alternativa ideală atunci când nu vrem să adăugăm usturoi la carne, oricare ar fi motivul.

Ingrediente pentru 4 porții de friptură de porc gătită în lapte

circa 500 g spată de porc

(articolul continuă mai jos)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:


1 litru de lapte

4 linguri de ulei

40 g unt

sare, piper, rozmarin

Procedeu

Pentru o bună reușită, carnea are nevoie să stea inițial la marinat în lapte cel puțin două ore.

După ce a stat așa o vreme – dacă o lăsăm mai mult o dăm la frigider – o rumenim puțin pe toate părțile într-o tigaie mare antiaderentă, cât mai uniform. Folosim un amestec de unt și ulei, ideal de măsline, în părți egale, la foc mediu. Această etapă este întotdeauna utilă când gătim carnea, pentru că acea ușoară crustă care se formează o ajută să se compacteze și să conserve în interior sucurile și arom.

După ce s-a rumenit uniform, completăm cu puțină sare, adăugăm peste ea laptele, un pahar de apă și o crenguță de rozmarin.

Continuăm așa la foc mic spre mediu, sub capac, adăugând apă caldă dacă este necesar. Este gata după circa o oră.

Când este gata, tăiem carnea în felii de aproximativ ½ cm și servim cu reducția de sos din  lichidul rămas de la gătire. Aceasta se prepară strecurând lichidul și ținându-l încă puțin pe flacără până devine mai dens.

Friptura din carne de porc marinată în lapte se servește caldă, imediat ce e gata și o tăiem. Fie alături de piure de cartofi, fie cu cartofi la cuptor sau la air fryer, și salată verde.

Dacă mai rămâne, este preparatul ideal care se poate adăuga într-un mega sandviș de luat la pachet, la birou sau în excursii de duminică.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *