Blocarea graniței franco-spaniole de către agricultorii iberici și francezi dă tonul manifestațiilor împotriva politicilor agricole europene

manifestatii Manifestații agricultori europeni (Sursa foto Pexels)

Marșul fermierilor spanioli și francezi, a dat tonul ieri pentru manifestațiile agricultorilor din Europa, provocând blocaje importante ale celor mai importante șosele din nordul Spaniei și sudul Franței și, cel mai grav, făcând inoperabilă granița dintre Franța și Spania pe ambele părți, în diferite puncte și provincii. Potrivit Agroinformacion.com mișcarea a fost programată să dureze 24 de ore pentru a cere mai mult sprijin guvernului spaniol, francez și instituțiilor Uniunii Europene în fața lipsei de control a importurilor, situație care afectează afacerile agricultorilor vestici.

Fermierii, a căror convocare s-a realizat pe platforme independente, au venit cu tractoarele și au blocat principalele punctele de frontieră din Navarra, Țara Bascilor, Aragon și Catalonia și în special La Jonquera (Girona), pe unde trece coridorul de transport principal ce leagă Peninsula Iberică de Franța și centrul Europei.

Agricultorii cer soluții concrete

Purtătorul de cuvânt al uneia dintre platformele de organizare, Revolta Pagesa (Revolta agricultorilor), Eduard Escolá, a declarat pentru Efeagro, că fermieri din toată țara au venit la graniță  așteaptând „răspunsuri” din partea Spaniei și a UE la lipsa controlului importurilor.

Producătorii iberici au distribuit un manifest adresat guvernului Spaniei și instituțiilor europene cerând între altele o reducere a taxelor și ajutoare pentru costul combustibilului, având în vedere creșterea „inaccesibilă” a costurilor de producție. Ei solicită, în primul rând, realizarea unui controlul asupra produselor importate. „UE trebuie să acționeze pentru ca produsele noastre să prevaleze, în comparație cu cele care vin din afară”, a subliniat Escolá.

Purtătorul de cuvânt al Revolta Pagesa a avertizat că, dacă nu vor primi răspunsuri după mișcarea de luni, vor face „blocadă pe termen nedeterminat”.

Campania pentru europarlamentare a scos lucrătorii agricoli în stradă

Acțiunea a avut loc în ultima parte a campaniei pentru alegerile europene, care se vor ține duminică 9 iunie. Nu sunt primele manifestări ale agricultorilor din Europa și nici ultimele, alte manifestații fiind anunțate astăzi la Bruxelles. În cazul în care revendicările lor nu vor fi luate în discuție de noul executiv european care se va constitui după scrutinul din această săptămână, cu siguranță seria de proteste va continua.

Manifestații agricultori europeni (Sursa foto Pexels)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *