Dragi cititori,
continuăm să răspândim vești bune referitoare la industria noastră:
- Universitatea din Missouri a anunțat începerea construcției Laboratorului de educație și formare Michael L. Parson Meat Science. În 2023 și 2024, guvernatorul Parson a semnat legi bugetare care au inclus un total de 35 de milioane de dolari pentru instituția care îi poartă acum numele, doar o fracțiune din sprijinul acordat sistemului universitar din Missouri în timpul mandatului său.
- Stocul de carne de porc din SUA în depozitele frigorifice a fost de 191.550 de tone, în scădere cu 0,3% față de februarie, dar cu 8,8% mai puțin decât în urmă cu un an, potrivit raportului Daily Livestock Report (DLR) al Steiner Consulting Group. Aceasta este cea mai scăzută valoare a lunii martie din ultimii 25 de ani și cu peste 12% sub media pe cinci ani: „Stocurile actuale de carne de porc lasă puține rezerve pentru sezonul de vârf al grătarelor”. Stocurile de piept de porc au crescut cu 14% față de luna precedentă, dar sunt cu peste 25% mai mici decât în urmă cu un an. Carnea de lucru este, de asemenea, cu 13,2% sub media pe cinci ani.
- Compania românească de stat „Administrația Porturilor Maritime Constanța”, care administrează toate porturile românești de la Marea Neagră, este interesată să cumpere Danube Logistics – operatorul și locatarul Portului Internațional Giurgiulești din Republica Moldova, care este vândut de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD). Portul este poziționat strategic pe Dunăre, la doar câteva sute de metri de Ucraina și ar putea fi un nod pentru comerțul cu cereale ucrainene.
Calendarul evenimentelor:
- IFFA – Târgul internațional pentru industria cărnii – este cel mai important târg din lume pentru prelucrarea, ambalarea și comercializarea cărnii și a proteinelor alternative. IFFA are loc timp de 6 zile, de sâmbătă, 03. mai până joi, 08. mai 2025 la Frankfurt, Germania
- Bellavita Milano este un târg internațional dedicat prezentării și promovării alimentelor și băuturilor italiene. Are loc la Fiera Milano (Rho) timp de 4 zile, de luni, 05 mai, până joi, 08 mai 2025.

1 mai
După cum era de așteptat, China efectuează cea mai mare anulare de comenzi de carne de porc din 2020, conform datelor USDA. Anularea a 12.000 de tone de carne de porc americană săptămâna trecută a fost cea mai mare de când pandemia Covid-19 a zguduit lanțurile de aprovizionare globale. Pentru săptămâna respectivă, vânzările globale de carne de porc la export din SUA au scăzut la cel mai scăzut nivel din octombrie. Taxele de retorsiune ale Chinei împotriva tarifelor impuse de președintele Donald Trump asupra importurilor din țara asiatică înseamnă că importurile americane de carne de porc se confruntă acum cu un tarif de 172%, inclusiv taxele din primul război comercial din 2018, potrivit Federației americane de export al cărnii.
Într-un interviu acordat publicației The Canadian Press, ambasadorul chinez Wang Di a declarat că Beijingul ar fi dispus să elimine tarifele recent implementate asupra cărnii de porc canadiene și a altor produse agricole dacă Ottawa ar renunța la taxele dure impuse anul trecut împotriva vehiculelor electrice chineze. Războiul comercial din SUA a crescut, de asemenea, comenzile pentru producătorii europeni de carne de porc cu licențe de export din Asia. Producătorii germani lucrează, de asemenea, la recâștigarea accesului pe aceste piețe, după redobândirea statutului de țară indemnă de febră aftoasă (FA).
Spania a încheiat deja contracte în timpul recentului turneu diplomatic în Asia, iar directorul general al Danish Crown a fost inclus în delegația regelui Frederik al X-lea pentru vizita oficială în Japonia.
În Ungaria, un nou caz de FA a determinat prelungirea restricțiilor privind circulația animalelor și a provocat probleme grave în lanțul de aprovizionare cu porci. Statul maghiar a inițiat diferite sisteme de compensare pentru a rezolva situația porcilor blocați în zonele afectate de FA, chiar și prin stocare pentru consumul de carne de porc al entităților publice.
Slovacia nu a raportat niciun caz nou, dar normele actuale privind circulația porcilor către abatoare sunt foarte complicate, cu costuri ridicate pentru fermieri. Chiar și așa, abatoarele nu sunt dispuse să preia porcii. Pentru moment, nu au fost anunțate măsuri clare de compensare pentru fermieri. În ambele state, în timp ce toată lumea este îngrijorată de efectele febrei aftoase asupra sectorului agricol, nimeni nu este dispus să accepte distrugerea animalelor eutanasiate în zona sa.
Creșterea cotației porcilor germani a fost un fel de surpriză. De obicei, în timpul celor trei săptămâni cu mai puține zile lucrătoare, porcii se aglomerează pe linia către abatoare și este nevoie de cel puțin o săptămână suplimentară pentru a elimina stocurile, astfel încât așteptarea pentru creșterea prețurilor era pentru data de 7 mai. Pe de altă parte, creșterea a trecut rapid pe majoritatea piețelor europene, susținând ideea că disponibilitatea porcilor nu este suficientă pentru cererea marilor operatori de abatoare. Putem spera la vremuri bune pentru consumul de carne de porc, sezonul turistic și al grătarelor începând cu 1 mai.
Vezi prețurile europene la porci și purcei, C= carcasă; V= viu, în articolul postat pe site-ul cooperativei de crescători de suine din Ungaria, Alföldi Sertés.
4 mai 2025, Dr. Abraham
Săptămâna 17 ( 21 aprilie – 27 aprilie 2025 )
Tiberiu Abraham este director de vânzări la Alföldi Sertés.
E un nonsens sa spui ca dai vesti bune despre carnea de porc.
Carnea de porc este cea mai nesanatoasa carne posibila, cea mai buna veste despre ea ar fi sa nu o consumi…