Poftele de… iarnă pot face ca pierderea în greutate să fie și mai dificilă decât de obicei, iar alimentele potrivite pot face toată diferența. Potrivit healthshots.com, există 11 alimente… de iarnă care ajută la slăbit și care sunt delicioase și pline de nutrienți.
Găsirea unui echilibru între pierderea în greutate și bucuria de a mânca alimente gustoase poate părea o luptă fără sfârșit. Având în vedere nenumăratele diete și sfaturi pentru slăbit care circulă pe internet, nu este surprinzător că multe persoane se simt copleșite și nesigure cu privire la cee ace ar trebui să mănânce. Dacă asta îți sună familiar, nu te stresa—suntem aici pentru a face ca lucrurile să fie mai simple! În acest sezon, concentrează-te pe aceste alimente de iarnă pentru slăbit care nu doar că sunt sănătoase, dar și delicioase. Pe lângă faptul că susțin călătoria ta de slăbire, aceste alimente pot întări și imunitatea și te pot proteja împotriva răcelilor și gripei sezoniere. Iată 11 dintre cele mai bune alimente de iarnă pentru slăbit, pline de vitamine esențiale, minerale și antioxidanți.
Cartofii dulci reglează metabolismul
Cartofii dulci se numără printre cele mai bune alimente de iarnă pentru slăbit și sunt delicioși. Sunt bogați în fibre, ceea ce te menține sătul pentru mai mult timp, reducând gustările inutile. Un studiu publicat în Nutrients susține beneficiile lor pentru slăbit. Plini de vitamine esențiale, cum ar fi A și C, potasiu și antioxidanți, acești cartofi dulci pot reduce poftele și reglează metabolismul.
Morcovii ajută la reducerea greutății ccorporale
Crocanți și colorați—morcovii sunt un aliment de bază, în iarnă, pentru slăbit. Săraci în calorii, dar bogați în fibre, morcovii sunt perfecți pentru reducerea greutății corporale și a procentului de grăsime corporală, conform unui studiu publicat în Nutrition and Metabolic Insights. Fiind o completare perfectă pentru supe și tocănițe sau consumați cruzi, ca gustare, dulceața lor naturală îi face satisfăcători și ajută la reglarea nivelurilor de zahăr din sânge.
Legumele cu frunze verzi reglează digestia
Spanacul, varza kale și alte legume cu frunze verzi sunt scăzute în calorii, dar bogate în vitamine și minerale. Sunt ușor de inclus în diverse preparate și sunt o adăugire esențială pe lista alimentelor de iarnă pentru slăbit. Aceste legume sunt pline de fibre, ajutând la promovarea sațietății și la reglarea digestiei.
Sfecla susține sănătatea inimii
Sfecla este un alt aliment nutritiv de iarnă pentru slăbit care te poate ajuta să pierzi kilogramele în plus. Sfecla este slab calorică și bogată în apă, proteine și fibre—toate necesare pentru a slăbi. Sfecla susține digestia, reduce foamea și este cunoscută pentru îmbunătățirea circulației sanguine și sănătății inimii. O poți consuma într-o salată sau sub formă de suc.
Nucile și semințele, surse de grăsimi sănătoase
Deși nucile și semințele sunt dense în calorii, ele sunt încărcate cu grăsimi sănătoase, fibre și proteine, făcându-le o adăugire excelentă în lista alimentelor de iarnă pentru slăbit, atunci când sunt consumate cu moderație. Migdalele, nucile, semințele de chia, cele de in și de dovleac sunt alegeri excelente pentru a reduce foamea și a menține nivelurile de energie stabile. O mână dintre acestea poate satisface foamea și reduce tentațiile de alimente nesănătoase și bogate în calorii.
Supa, alimentul ce poate susține slăbirea!
Supa este hrana de confort în iarnă—și poate susține și slăbirea. Un bol de supă de legume sau de supă limpede este sățioasă, hidratează și are puține calorii. Un studiu publicat în Journal of the American Dietetic Association arată că un consum regulat de supă poate ajuta la scăderea indicelui de masă corporală (IMC) și este mai puțin probabil să conducă la obezitate. Încorporează legume bogate în fibre, cum ar fi morcovi, fasole, varză și fasole verde în supele tale pentru a te menține sătul pentru mai mult timp.
Ovăzul ajută la gestionarea apetitului
Ovăzul este unul dintre cele mai bune alimente de iarnă pentru slăbit, nu doar sănătos, ci și o opțiune satisfăcătoare pentru micul dejun. Un studiu publicat în Current Nutrition Reports menționează că ovăzul poate regla hormonii pentru suprimarea poftei de mâncare și ajută la gestionarea apetitului și greutății. Bogat în fibre solubile, ovăzul reglează nivelul zahărului din sânge și te menține sătul pentru mai mult timp, reducând poftele inutile.
Dovleacul de iarnă, o sursă de vitamine
Dovleacul de iarnă (dovleacul cu coajă tare) este un alt aliment de iarnă ce ajută la slăbit. Toate aceste tipuri de dovleac de iarnă sunt slab calorice și bogate în fibre, fiind sățioase și sprijinind digestia. De asemenea, sunt pline de vitamine esențiale A și C, care ajută la stimularea imunității în timpul iernii.
Citricele, sursă de fibre, vitamine și antioxidanți
Deși iarna poate părea că este sfârșitul sezonului de fructe de pădure, citricele, cum ar fi portocalele, grapefrutul, lămâile și limele, sunt abundente în acest sezon. Acestea sunt unele dintre cele mai bune alimente de iarnă pentru slăbit, deoarece sunt scăzute în calorii, dar bogate în vitamina C, fibre și antioxidanți. Acești nutrienți susțin un sistem imunitar sănătos, îmbunătățesc digestia și ajută la pierderea în greutate.
Fructele sezoniere, precum ananasul și rodia, ajută la slăbit
Iarna este perioada perfectă pentru a te bucura de fructe sezoniere precum guava, fructul stea, ananasul, rodia, merele custard, smochinele și alte opțiuni delicioase. Aceste fructe de iarnă pentru slăbit sunt slab calorice și bogate în apă, fiind excelente pentru a satisface poftele de dulciuri și a te menține hidratat. Pe lângă pierderea în greutate, aceste fructe pot sprijini și imunitatea ta.
Opțiuni de făină bogate în nutrienți și cu indice glicemic scăzut
Făina rafinată poate duce la creșterea în greutate, dar iarna este un moment grozav pentru a explora alternative precum jowar, bajra, ragi, makki și mei. Aceste tipuri de făină, bogate în nutrienți, nu doar că te mențin cald, dar susțin și imunitatea, ceea ce este esențial, mai ales iarna. Aceste tipuri de făină sunt bogate în fibre, proteine și minerale esențiale și au un indice glicemic mai scăzut, comparativ cu făina albă. Încorporează-le în rețete de pâine sau terci, pentru a păstra mesele tale satisfăcătoare și sănătoase, ajutându-te, în același timp, să rămâi pe drumul cel bun, în ceea ce privește obiectivele tale de slăbit.
7 sfaturi esențiale pentru slăbit
- Rămâi activ: Vremea rece poate face dificil exercițiul în aer liber. Așadar, încearcă exerciții de interior, cum ar fi genuflexiuni, sărit coarda, yoga sau dans pentru a pierde în greutate. Vizează cel puțin 30 de minute de mișcare zilnic, pentru a menține metabolismul activ.
- Hidratează-te: Consumul de apă poate fi uitat, în frigul iernii. Dar acest lucru poate duce la deshidratare. Asigură-te că te hidratezi bând apă din plin. În plus, savurarea ceaiurilor din plante, cum ar fi ceaiul verde, de ghimbir sau mentă, pot promova digestia și stimulează metabolismul.
- Mănâncă conștient: Iarna este sezonul alimentelor confortabile, dar supraalimentarea și consumul de alimente nesănătoase poate duce rapid la creșterea în greutate. Ascultă semnalele de foame, mănâncă încet și savurează fiecare îmbucătură, pentru a evita supraalimentarea, din plictiseală sau stres.
- Gătește acasă: Pregătirea meselor tale îți oferă control asupra ingredientelor, dimensiunii porțiilor și grăsimilor sau zaharurilor adăugate. Alege metode de gătit mai ușoare, cum ar fi aburirea, coacerea sau prăjirea la cuptor, și folosește ierburi și condimente pentru a adăuga gust, în loc de uleiuri suplimentare.
- Odihnește-te suficient: Somnul este esențial pentru gestionarea greutății. Lipsa somnului poate crește hormonii foamei, ducând la pofte inutile. Așadar, vizează 7-8 ore de somn de calitate în fiecare noapte, pentru a susține echilibrul hormonal și recuperarea.
- Adaugă proteine la mese: Proteinele sunt esențiale în procesul de slăbire. Ele te mențin sătul pentru mai mult timp, sprijină repararea musculară și reglează nivelurile de zahăr din sânge. Încorporează proteine slabe, cum ar fi puiul, peștele, ouăle sau opțiuni pe bază de plante, cum ar fi lintea și fasolea, în mesele tale de iarnă.
- Mănâncă gustări sănătoase: Evită să ajungi la tratamente nesănătoase și mănâncă gustări sănătoase, cum ar fi nuci, fructe sau iaurt. Având opțiuni nutritive la îndemână poți preveni alegerea unor produse de patiserie sau chipsuri, atunci când îți este foame.