De ce să lași fasolea la înmuiat în apă, înainte de a o găti/Metoda aduce o serie de beneficii suplimentare

Motive pentru care să lași fasolea la înmuiat înainte de a o găti Foto: Dreamstime

Fasolea, mazărea și lintea sunt toate leguminoase care au rodul în formă de păstăi. Potrivit Departamentului de Agricultură al Statelor Unite (USDA), leguminoasele sunt un subgrup de legume plin de nutrienți. Acestea oferă o multitudine de beneficii pentru sănătate și au avantajul că sunt ieftine, notează Health. Însă dacă lăsăm fasolea la înmuiat înainte de gătire, crește numărul de beneficii.

Leguminoasele sunt mai sățioase, datorita conținutului lor de proteine ​și fibre. Fibrele susțin, de asemenea, sănătatea intestinului. În plus, carbohidrații lor complecși oferă energie susținută. Leguminoasele pot ajuta chiar la reglarea glicemiei și a tensiunii arteriale. Dar aceste efecte pot fi îmbunătățite prin metodele de preparare.

Înmuierea fasolei, o practică obișnuită, oferă avantaje suplimentare dincolo de timpii mai rapizi de gătire. Iată care sunt beneficiile înmuierii boabelor de fasole și cum să procedați corect, pentru a vă bucura de toate beneficiile acestui aliment.

Vezi detalii

De ce trebuie să lăsăm fasolea la înmuiat înainte de a o găti

Potrivit USDA, fasolea uscată și năutul trebuie curățate și înmuiate înainte de gătire. Dincolo de reducerea timpului de gătire, această procedură deblochează beneficii suplimentare. Iată câteva avantaje.

Reduce problemele digestive

Fasolea conține oligozaharide, o clasă de carbohidrați care poate fi dificil de digerat pentru organism. Acest lucru poate duce la disconfort digestiv, cum ar fi gaze, balonare, dureri abdominale, distensie și diaree. Înmuierea fasolei poate ajuta la reducerea acestor efecte secundare prin eliberarea unor oligozaharide în apă.

Reduce antinutrienții

Leguminoasele conțin compuși cunoscuți ca antinutrienți ce împiedică absorbția nutrienților. Câteva exemple sunt lectinele, care pot provoca probleme digestive dacă fasolea nu este gătită corect. Acidul fitic, care se poate prinde de fier, calciu și zinc, le face mai dure de utilizat pentru organism. De asemenea, taninurile pot îngreuna digerarea proteinelor și absorbția vitaminelor și mineralelor în organism.

Îmbunătățește textura 

Lăsând fasolea la înmuiat, aceasta își păstrează forma, dar i se îmbunătățește textura și se fierbe mai ușor. Textura mai moale este de dorit în special în preparatele în care consistența cremoasă este cheia. Imaginați-vă hummus neted, piureuri de fasole mătăsoasă sau supe creme de fasole.

Fasole uscată vs. fasole conservată

Fasolea conservată și fasolea uscată au caracteristici unice. Fasolea conservată trece printr-un scurt proces de fierbere, este sigilată în lichid și gătită la temperaturi ridicate sub presiunea aburului. În schimb, fasolea uscată este recoltată, uscată și ambalată după ce este scoasă din păstăi.

Iată și alte diferențe:

Timp de pregătire

Fasolea conservată este pregătită și nu necesită înmuiere – doar scurgere și clătire. Fasolea uscată necesită inspecție pentru reziduuri și trebuie să fie înmuiată înainte de a fi gătită, ceea ce duce la un timp mai lung de pregătire a mesei.

Conținutul de sodiu

Conservele de fasole vin de obicei ambalate în lichid care conține sodiu, dar puteți găsi soiuri cu conținut scăzut de sodiu sau fără sare. Scurgerea și clătirea acestora reduce conținutul de sodiu. Fasolea uscată nu conține sare adăugată.

Textura

Fasolea conservată este de obicei mai moale decât cea uscată, care își poate păstra o textură mai fermă după gătire.

Gust

Unii oameni preferă aroma fasolei uscate în detrimentul celei conservate, deoarece fasolea uscată poate absorbi mai multă aromă din condimente și lichidele în care este gătită.

Fasolea conservată și cea uscată poate rezista peste un an la temperatura camerei, dar nu uitați să verificați data maximă de utilizare înainte de a le consuma.

Deși fasolea uscată tind să fie mai rentabilă, fasolea conservată oferă confort. Din punct de vedere nutritiv, fasolea uscată pare să ofere mai mulți nutrienți. De exemplu, fasolea uscată și fasolea neagră furnizează mai multe proteine, fibre și nutrienți precum fier, magneziu, fosfor, potasiu, zinc, mangan și acid folic decât fasolea din conserve.

Cât timp se înmoaie fasolea

Există trei metode principale de a înmuia fasolea, înainte de gătire. Înainte de a înmuia boabele, îndepărtați orice boabe deteriorate sau resturi. Apoi puneți fasolea într-o oală suficient de mare, deoarece aceasta își triplează volumul după ce se îmbibă cu apă. Apoi, alegeți una dintre următoarele metode de înmuiere:

Metoda de înmuiere la cald:

Această metodă poate ajuta la reducerea gazelor intestinale. Pentru fiecare kilogram de fasole uscată, adăugați 10 căni de apă fierbinte. Se aduce la fierbere și se lasă să fiarbă 2-3 minute. Apoi se ia de pe foc, se acoperă și se lasă deoparte între 4 și 24 de ore.

Metoda de înmuiere rapidă:

Aceasta este similară cu metoda de înmuiere la cald, dar lăsați fasolea să stea cel puțin o oră după fierbere, acoperită.

Metoda tradițională sau de înmuiere peste noapte:

Această metodă nu implică apă clocotită. Pentru fiecare kilogram de fasole uscată, adăugați 10 căni de apă rece și lăsați fasolea la macerat peste noapte sau timp de minim opt ore. Odată înmuiată, scurgeți apa de înmuiat și clătiți fasolea sub jet de apă. Puneți apoi fasolea în apă proaspătă în aceeași oală și o fierbeți timp de 1,5-2 ore sau până când se înmoaie.

 

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *